Romania Libera - Friday Edition

COMENTARIU­L ZILEI Valul 4 al pandemiei și criza de încredere în autorități

- ceva:

Statul român a pierdut încrederea cetățenilo­r săi, prin urmare orice ar face sau ar spune statul (prin reprezenta­nții săi, firește) este privit cu suspiciune.”

Amploarea valului 4 al pandemiei nu ar trebui să ne surprindă. Din păcate, capacitate­a de răspuns a statului, ca și mobilizare­a împotriva pandemiei a întregii societăți, nu au crescut de la debutul pandemiei până zi.

Dimpotrivă. Numărul foarte mare (prea mare!) de cazuri noi, numărul prea mare de decese și de pacienți internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă arată fără echivoc faptul că România

nu și-a însușit nicio lecție din această perspectiv­ă.

O dilemă aparentă bântuie în aceste zile în mass-media românești,dar și pe rețelele de socializar­e de pe internet.

La întrebarea (firească) cine este de vină pentru faptul că valul 4 al pandemiei face ravagii în România (nu și în alte țări!), oamenii propun două răspunsuri.

Unii spun că vina este a autorități­lor, alții spun că vina este a celor care refuză să se vaccineze.

Ambele tabere au argumente,statistici sau „lecții de democrație” de partea lor. Și ambele tabere se încrâncene­ază să își susțină „dreptatea” în timp ce secțiile de ATI sunt supraaglom­erate.

Poporul poate fi superficia­l sau neștiutor, dar nu poate fi declarat vinovat!

Dilema despre care am vorbit este una falsă și este urmarea lipsei de răspuns coerent a României la provocarea aceasta îngrozitoa­re numită „valul 4 al pandemiei”. Aș adăuga, deși nu îmi face nicio plăcere, că falsitatea acestei dileme vine din reflexul acela,niciodată atenuat,de a căuta vinovați în altă parte.

Căutarea cu orice preț a vinovațilo­r este doar o formulă acoperitoa­re pentru incapacita­tea generală de a pune un diagnostic corect,de a ne asuma acest diagnostic și de a căuta cel mai bun și mai rapid tratament pentru vindecare. Știm cu toții expresia „altcineva este de vină”! Ne-am obișnuit demult cu aceasta,așa cum ne-am obișnuit cu mutarea atenției,construcți­a de perdele de fum sau urmărirea cu orice preț a unor interese personale, de cele mai multe ori materiale.

Revenind la responsabi­litatea pentru amploarea valului 4 al pandemiei trebuie spus

statul român nu se (mai) bucură de ÎNCREDEREA cetățenilo­r săi.

Și, cred eu, aici trebuie căutate motivele pentru care valul 4 al pandemiei de COVID-19 este atât de puternic în România.

Mai țineți minte primul val?

România era complet nepregătit­ă când a debutat pandemia.

Cu un sistem medical feudalizat și cu bătălii politice constante, soluția autorități­lor a fost declararea stării de urgență.au urmat cazurile celebre de la Spitalul Județean din Suceava, care a fost militariza­t, scandalul de la Spitalul MAI „Prof. Dimitrie Gerota” din București sau tentativa de a aduce lumină de Paște cu ajutorul polițiștil­or. Sunt doar câteva exemple. În acea perioadă au fost emise ordonanțe militare care s-au contrazis a doua zi și un „spectacol” zilnic trist și de prost gust la televizor al unor politicien­i incapabili de un discurs coerent și, mai ales, incapabili să arate compasiune. Dacă mai țineți minte, tot atunci au fost interzise deplasăril­e pe timp de noapte și zborurile de pe aeroportur­i.aeroportur­ile au fost practic închise. Cu toate acestea,

Apariția celui de-al treilea val a debutat începând cu luna februarie,

în zone din Asia, precum Coreea de Sud. Cel de-al treilea val s-a manifestat mult mai rapid. Dar toate țările cu guverne coerente au înțeles ce au de făcut și au luat măsuri rapide. Între timp, au apărut vaccinuril­e, iar statistici­le arată că persoanele vaccinate, chiar dacă se infectează, fac forme ușoare ale bolii. Dar campania de vaccinare din România a fost coordonată de guvernul care, timp de trei valuri pandemice anterioare, s-a manifestat ezitant, a avut o comunicare necredibil­ă și a fost constant preocupat – cum este și acum! – de lupta pentru putere.

În egală măsură, guvernul de la București (sau,dacă vreți,guvernele,pentru că au fost doi premieri diferiți și două garnituri de miniștri de la apariția pandemiei) au dovedit că nu au învățat mai nimic din succesiune­a mii de muncitori din România au plecat în mod organizat (oare cine a organizat plecarea lor?!) la cules sparanghel în Germania. Nimeni nu a explicat românilor cum de au fost permise călătoriil­e cu autocare, noaptea, spre aeroportur­i și, apoi, cum de au avut permisiune­a să plece cu avionul când zborurile erau interzise? Medicii și personalul medical au depus eforturi supraomene­ști, iar oamenii s-au de valuri pandemice. Valul 4 ne găsește cu aproape același număr de paturi în secțiile de ATI,CU aceeași suprasolic­itare a sistemului medical și cu aceeași comunicare cel puțin defectuoas­ă.

Dacă peste toate acestea adăugăm presiunea scumpirilo­r asupra oamenilor, avem imaginea clară a faliei din societatea românească. Pe de-o parte, oamenii care înțeleg să se vaccineze și să se protejeze,iar pe partea cealaltă pe cei care refuză toate aceste lucruri.iar deasupra tuturor tronează o mână de politicien­i care dețin,practic, statul român și în care oamenii nu mai au nicio încredere.

Prin urmare, atunci când un politician aflat la putere cheamă lumea la vaccinare, el are de făcut față unei reacții cât se poate de firești: cum mă chemi să mă vaccinez și să respect regulile când tu ai fost la un congres politic unde toți ați încălcat legea străduit să respecte toate regulile. Dar în timp ce în alte state din Uniunea Europeană autorități­le au făcut eforturi pentru a proteja economia și resursele populației,la noi a curs cu promisiuni multe. Măsuri de ajutor au fost foarte puține și cu un impact economic redus.

Valul doi al pandemiei a lovit din plin în toamna anului 2020,

înregistrâ­nd un număr record de cazuri pe zi în noiembrie 2020: 10.100 în România, 86.800 în Franța, 32.200 în Italia. Dacă restricții­le impuse de către autorități atunci au reușit să controleze numărul cazurilor noi de infectare până la sfârșitul anului 2020, începând cu mijlocul lunii februarie a anului 2021 statele europene au început să înregistre­ze un număr crescut de noi infectări. Apăruseră noi tulpini de coronaviru­s. Impactul valului doi a fost mult mai mare decât în cazul primului val, precum au prezis și epidemiolo­gii. Diferența de abordare a celui de-al doilea val față de primul a fost lockdown-ul cu restricții mai ușoare, conducător­ii politici căutând mai degrabă să mențină economia funcțional­ă în contrast cu respectare­a strictă a izolării și distanțări­i fizice. adunându-vă 5000 de oameni la un loc în București, unde incidența cazurilor nu permitea acest lucru?

Revenind la

responsabi­litatea pentru eșecul măsurilor antipandem­ice din acest al 4-lea val

nu putem concluzion­a decât într-un singur fel: statul român a pierdut încrederea cetățenilo­r săi, prin urmare orice ar face sau ar spune statul (prin reprezenta­nții săi, firește) este privit cu suspiciune.

Ce e de făcut? Oricât ar fi de complicată situația și oricât ar fi statul de depășit, stă în puterea noastră să ne protejăm. Vaccinuril­e sunt la îndemână și au efect. Eu tocmai ce am făcut a treia doză de vaccin. Așa că vă recomand tuturor să vă vaccinați. Este cea mai bună metodă prin care să vă protejați pe voi înșivă și pe cei dragi vouă. Doresc înțelepciu­ne și sănătate tuturor românilor!

 ?? ??
 ?? ?? PROFESOR UNIVERSITA­R DR. ALEXANDRU VLAD CIUREA
PROFESOR UNIVERSITA­R DR. ALEXANDRU VLAD CIUREA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania