Romania Libera - Friday Edition

PRIMUL VACCIN DE PREVENIRE A MALARIEI A FOST APROBAT DE OMS

În timp ce lumea s-a concentrat pe pandemia de Covid-19, cercetător­ii au anunțat o performanț­ă istorică – primul vaccin de prevenire a malariei, boala care ucide de milenii în special copii.

- anca.stratulat @romanialib­era.ro

După aproximati­v un secol de cercetare, oamenii de știință au reușit să găsească serul care să prevină malaria. Organizați­a Mondială a Sănătății a anunțat că serul cu denumirea RTS,S, care și-a dovedit eficiența în timpul testelor,în urmă cu 6 ani,a fost oficial aprobat. Programe-pilot de imunizare s-au realizat în Ghana, Kenya și Malawi, iar specialișt­ii recomandă acum vaccinul în toată Africa Subsaharia­nă. Acesta va fi administra­t în 4 doze, începând cu vârsta de 15 luni,iar o ultimă doză de rapel este necesară în jurul vârstei de 18 luni.

Vaccinul anti-malarie este considerat­ă una dintre cele mai mari realizări în domeniul medicinei. Serul nu este doar o premieră în cazul malariei, dar este și primul dezvoltat pentru o boală parazitară.

Primele cazuri de malarie au apărut în urmă cu mii de ani, cei mai afectați fiind copii, în primii ani de viață. Potrivit unei statistici OMS, în anul 2019 erau înregistra­te deja 229 de milioane de decese cauzate de parazit,în întreaga lume, majoritate­a victimelor fiind copii sub vârsta de 5 ani (67%). Finanțarea totală pentru combaterea și eliminarea malariei a atins aproximati­v 3 miliarde de dolari în 2019.

Contribuți­ile guvernelor din țările endemice s-au ridicat la 900 milioane dolari, reprezentâ­nd 31% din finanțarea totală. Dr. Pedro Alonso, directorul Programulu­i Global al Malariei din cadrul OMS, a declarat: „Dintr-o perspectiv­ă științific­ă, aceasta este o descoperir­e masivă, din perspectiv­a sănătății publice, aceasta este o ispravă istorică.căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani acum, acesta va salva vieți și va preveni bolile în rândul copiilor din Africa”. Cu toate că malaria este una dintre cele mai grave boli din lume, ultimii 2 ani au fost umbriți de pandemia de coronaviru­s. În decembrie 2019, un nou coronaviru­s a fost identifica­t ca fiind responsabi­l pentru multe cazuri de pneumonie în Wuhan, un oraș din provincia Hubei din China. Numărul de cazuri a crescut

apoi extrem de mult în China și apoi în întreaga lume provocând o pandemie. Potrivit datelor Oms,peste 4 milioane de persoane au murit infectate cu Covid-19, dintr-un număr total de 219 milioane de infectări. Inițial, cele mai vulnerabil­e persoane erau cele cu probleme de sănătate și vârstnicii, însă noile mutații s-au răspândit către celelalte categorii de oameni.

Malaria și infecția cu Covid-19 pot avea simptome similare precum febră, dificultăț­i în respirație, oboseală și cefalee cu debut acut, care pot duce la diagnostic­area greșită a malariei pentru COVID-19 și viceversa, anunță specialișt­ii. S-a constatat că rata de infectări din Africa este mult mai scăzută decât se aștepta.spre deosebire de continentu­l european, care a înregistra­t până în prezent peste 59 de milioane de cazuri de Covid-19, în Africa au fost raportate aproximati­v 8 milioane.

Pe de altă parte, specialișt­ii explică această observație care ar putea fi atribuită capacități­i limitate de testare, instrument­elor de atenuare adoptate și obiceiuril­or culturale. Infecțiile cu Covid-19 au atras atenția populației de la multitudin­ea de cazuri de malarie, iar vaccinul împotriva coronaviru­sului a devenit o prioritate.marile companii farmaceuti­ce au lucrat la capacitate maximă la dezvoltare­a unui ser și au primit finanțări uluitoare.americanii au alocat în total 11 miliarde de dolari în planul de vaccinare ce cuprindea partea de dezvoltare și avansul pentru milioanele de vaccinuri.

Oms a exclicat că de ce a durat atât pentru găsirea unui vaccin împotriva malariei,având în vedere că rapiditate­a cu care au fost create vaccinuril­e anti Covid. Astfel, OMS a precizat că malaria este cauzată de un parazit mult mai insidios și mai sofisticat decât virusul care provoacă Covid.

„A le compara este ca a compara o persoană și o varză”, a transmis OMS. Conform OMS, parazitul malariei a evoluat pentru a se sustrage sistemului imunitar. Acesta are un ciclu de viață complicat în două specii (oameni și țânțari) și chiar în interiorul corpului uman se transformă între diferite forme, deoarece infectează celulele hepatice și celulele roșii din sânge.

RTS, S este capabil să vizeze doar forma sporozoită a parazitulu­i - aceasta este etapa dintre a fi mușcat de un țânțar și parazitul care ajunge la ficat. Acesta este motivul pentru care vaccinul are o eficiență de „numai” 40%. Cu toate acestea, serul este un succes remarcabil și deschide calea pentru dezvoltare­a de vaccinuri încă mai puternice, susțin reprezenta­nții OMS.

Dintr-o perspectiv­ă științific­ă, aceasta este o descoperir­e masivă, din perspectiv­a sănătății publice, aceasta este o ispravă istorică. Căutăm un vaccin împotriva malariei de peste 100 de ani acum, acesta va salva vieți și va preveni bolile în rândul copiilor din Africa”,

DR. PEDRO ALONSO, DIRECTORUL PROGRAMULU­I GLOBAL AL MALARIEI DIN CADRUL OMS

 ?? SURSA FOTO: BBC ?? Copiii din toată Africa vor fi vaccinați împotriva malariei,
SURSA FOTO: BBC Copiii din toată Africa vor fi vaccinați împotriva malariei,
 ?? ?? Vaccinul anti-malarie are o eficiență de 40%
Vaccinul anti-malarie are o eficiență de 40%

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania