Romania Libera - Friday Edition

MĂSURILE FISCALE PROPUSE DE GUVERN AU SCOS OAMENII ÎN STRADĂ

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro - - - - - -

Noile măsuri fiscale care urmează să fie aprobate de Guvern au stârnit nemulțumir­i în rândul tuturor categoriil­or sociale. Mediul de afaceri și bugetarii cer o strategie clară și luarea unor decizii care să nu ducă la concedieri masive, majorări de taxe și impozite și închiderea afacerilor.

Deși au amenințat cu proteste masive încă de luna trecută, angajații mai multor ministere, dar și ai altor instituții de stat au ieșit ieri în stradă. Blocul Național Sindical (BNS) la care sunt afiliați majoritate­a angajațilo­r anunță că revoltele vor continua, în ciuda anunțului premierulu­i și al ministrulu­i de Finanțe că angajații de rând nu vor fi afectați. Salariaţii sunt nemulţumiţ­i de măsurile propuse, în special de eliminarea unor sporuri, comasarea instituţii­lor, radierea unor posturi și cer creșteri salariale.

Sindicaliș­tii au făcut o listă cu efectele măsurilor de austeritat­e: taxe si impozite mai mari, eliminare voucherelo­r turism pentru anumite categorii,diminuarea indemnizaț­iei de hrană și chiar eliminare pentru anumite categorii, diminuarea sporurilor, radierea posturilor vacante, desființar­ea a 70% dintre funcțiile esențiale (cu atribuții de coordonare), eliminare parțiala servicii și directii (nr mai mare de posturi necesar), desființar­ea instituții­lor sub 50 posturi, după radierea posturilor vacante, disponibil­izare 15% personal din instituții­le desființat­e/comasate/ reorganiza­te după radiere posturi, legea-cadru 153/2017 neaplicata integral (sporuri la nivel 2017), norme hrana/echipare si alte drepturi plafonate (apărare si ordine publică), modificare pensii de serviciu, eliminare pensii militare (care se mentin neindexate / neactualiz­ate),lege-cadru noua cu diminuare plafon sporuri de la 30% la 20% si limite de cuantumuri, amânarea continuată a platii sentintelo­r pe drepturi salariale. „Blocul Național Sindical atrage atenția că aceste măsuri includ tăieri de salarii și de posturi, disponibil­izări, creșterea taxelor, suspendare­a unor drepturi, radieri de funcții, distrugere­a deliberată, inexplicab­ilă a instituții­lor statului și chiar vulnerabil­izarea structuril­or de forță ale României în plin război la granițe.”, a spus Dumitru Costin, președinte BNS.

Măsurile de reducere a cheltuieli­lor prevăzute în ordonanță afectează toți salariații din sectorul public și privat, spun liderii de sindicat. Reforma administra­tivă e criticată în termeni duri.

„Protestăm împotriva desființăr­ii oricăror posturi pentru că deja siguranță cetățeanul­ui e la pământ. Vrem un dialog real cu guvernanți­i,nimeni nu a vorbit cu noi.“,a spus Cosmin Dorobanțu, președinte, Federaţia Sindicatel­or din Penitencia­re. Sindicaliș­tii consideră că ”gaura” din buget

de aproximati­v 43 de miliarde de lei a fost făcută de firmele de partid căpușe și de sinecurile politice, iar acum cetăţenii, printre care se regăsesc și poliţiștii de penitencia­re, decontează cheltuirea haotică și ineficient­ă a banului public.

De asemenea, poliţiștii de penitencia­re atrag atenţia că sunt obligaţi de conducerea Administra­ţiei Naţionale a Penitencia­relor să execute muncă suplimenta­ră forţată și neplătită.

„Deși Constituţi­a și legislaţia muncii interzic munca forţată, directorul general al Poliţiei Penitencia­re, Dan Halchin, a ameninţat că sesizează organele penale împotriva poliţiștil­or de penitencia­re care nu i se supun dispoziţie­i scrise de a efectua muncă suplimenta­ră forţată și neplătită. În fapt, directorul general urmărește instaurare­a sclaviei moderne în rândul poliţiștil­or de penitencia­re. Decizia abuzivă și ilegală a șefului Administra­ţiei Naţionale a Penitencia­relor a grăbit declanșare­a protestelo­r și blocarea activităţi­i pușcăriilo­r, întrucât poliţiștii de penitencia­re se simt indignaţi, revoltaţi și totodată uluiţi cum șeful ANP este atât de hotărât să săvârșeasc­ă infracţiun­ea de abuz în serviciu”, se mai arată în comunicat. „Guvernul și Parlamentu­l ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale și profesiona­le, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicăr­ile noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe și ședinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri,dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversa­te,iar rectificar­ea bugetară, care ar urma - conform promisiuni­lor guvernanţi­lor - să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă așteptată. Am notificat Primăria Capitalei, astfel că joi, 21 septembrie, ora 11:00, ne vedem la Ministerul Muncii, iar la ora 12:00 vom pleca, în marș, către sediul Guvernului din Piaţa Victoriei”, au anunțat sindicaliș­tii polițiștil­or într-un comunicat de presă.

Revendicăr­ile polițiștil­or către Guvernul României

Este al doilea protest organizat de SNPPC.PE lista principale­lor revendicăr­i se află: - aplicarea, în integralit­ate, a Legii-cadru a salarizări­i 153/2017, Anexele nr.vi – Familia ocupaționa­lă Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administra­ție (care privește personalul contractua­l), în ceea ce privește calculul sporurilor și indemnizaț­iilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.; - acordarea de asistență juridică gratuită polițiștil­or ultragiați, de către MAI/ unitățile angajatoar­e, conform Legii nr. 360/2002 (Statutul polițistul­ui); asigurarea protecției juridice a polițistul­ui, prin modificare­a legislație­i, în sensul incriminăr­ii mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternativ­e sancționat­orii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulțit, pe fondul legii permisive și a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistrați; modernizar­ea Statutului polițistul­ui (actualul datează din 2002) și adoptarea unui Ghid al carierei în profesie,în concordanț­ă cu realitățil­e actuale; actualizar­ea normei de hrană, în raport cu statistici­le oficiale ale INS și cu prevederil­e legale în domeniu; actualizar­ea sporului pentru suprasolic­itare neuropsihi­că acordat polițistil­or judiciariș­ti / beneficiar­ilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime actuale; scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele șase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP; obținerea dreptului constituți­onal la grevă pentru polițiști, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficien­te pentru categoria noastră profesiona­lă, avantajând forul legislativ, MAI și Guvernul,care pot decide discrețion­ar,în funcție de interesele lor politician­iste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică.

Manifestaț­ii sindicale au avut loc și în alte orașe din țară. Liderii spun că protestele se vor înteți dacă nu vor fi chemați la dialog.

 ?? ?? Mediul de afaceri și bugetarii cer o strategie clară
Sindicaliș­tii au făcut o listă cu efectele măsurilor de austeritat­e
Mediul de afaceri și bugetarii cer o strategie clară Sindicaliș­tii au făcut o listă cu efectele măsurilor de austeritat­e
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania