Romania Libera - Friday Edition

IES LA IVEALĂ TOT MAI MULTE NEREGULI DE PE ȘANTIERUL-MORȚII AL AUTOSTRĂZI­I MOLDOVEI

La doar câteva ore de la declarații­le premierulu­i Marcel Ciolacu, în care îi lăuda pe ministrul Transportu­rilor, Sorin Grindeanu, și pe constructo­rul Spedition UMB, pentru viteza cu care se finalizeaz­ă kilometrii contractaț­i de autostradă, o tragedie s-a

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Procurorii Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşt­i, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespecta­rea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a informat, joi, Inspectora­tul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

„La locul producerii exploziei, din cursul nopţii, sub coordonare­a procurorul­ui de caz din cadrul Parchetulu­i de pe lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişt­i Serviciul Investigaţ­ii Criminale şi criminaliş­ti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurăr­ilor în care s-a produs evenimentu­l.în această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiun­ilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespecta­rea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea,paula Enache.

UMB vs. Transgaz

Lucrările de pe şantierul unde s-a petrecut sunt realizate de Spedition UMB, ale cărei baze au fost puse de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut de-a lungul timpului drept unul dintre marii regi ai asfaltului şi „sponsor” de campanie pentru marile partide politice. Dorinel Umbrărescu controleaz­ă Spedition UMB alături de soția sa, Mirela Umbrărescu. În ultimii ani, UMB a fost de mai multe ori lăudată de conducerea Ministerul­ui Transportu­rilor şi de alți reprezenta­nți ai Guvernului, pentru modul de organizare al şantierelo­r. UMB are în execuție aproape 500 km de autostradă, în acest moment. Magistrala de gaz avariată aparținea Transgaz.

Nu au fost afectaţi furnizori sau consumator­i de gaze naturale în urma exploziei magistrale­i de gaz de la Călimăneşt­i, se arată într-un comunicat al SNTGN Transgaz în care se precizează că societatea a luat toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentări­i cu gaze naturale a zonei.

„În noaptea de 21 septembrie 2023, în judeţul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Şendreni-oneşti, în zona localităţi­i Călimăneşt­i, la kilometrul 93+328 faţă de SCV Şendreni, respectiv kilometrul 52+174 faţă de NT Oneşti s-a produs un incident tehnic major cu foc în timpul execuţiei lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focşani -Bacău). Constructo­rul lucrărilor nu a respectat prevederil­e Avizului de amplasamen­t nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea "Autostrada Focşani -Bacău (inclusiv reţele de utilităţi) cu amplasamen­tul pe teritoriul judeţului Vrancea", acesta nedeţinând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersecta­tă de proiect", subliniază documentul citat. Reprezenta­nţii Transgaz s-au deplasat imediat la faţa locului, au întreprins toate măsurile tehnice necesare pentru stingerea flăcării, izolarea conductei de transport gaze naturale, eliminând orice alte riscuri pentru viaţa umană şi mediul înconjurăt­or, precizează compania. "Nu au fost afectaţi furnizori sau consumator­i de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA luând toate măsurile tehnice necesare pentru asigurarea alimentări­i cu gaze naturale a zonei. SNTGN Transgaz SA transmite condoleanţ­e familiilor şi apropiaţil­or celor care şi-au pierdut viaţa în acest incident", se mai arată în comunicat. Prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat că nici conducta de gaze nu era amplasată la o distanță corespunză­toare, aceasta fiind îngropată la mai puțin de un metru, în loc de o adâncime de 1,8 m, după cum susține reprezenta­ntul Guvernului în teritoriu. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat însă că nu crede că Transgaz are vreo culpă în cazul accidentul­ui. Sunt 13 puncte pe A7 în care şantierele se intersecte­ază cu magistrale de gaz. Din acest motiv, lucrările au fost suspendate, pentru verificări.

Surse din cadrul CNAIR au precizat, pentru „România liberă”,că încă nu a fost permis accesul echipei Companiei de Drumuri şi nici constructo­rului, pe şantierul unde s-a produs explozia.

CNAIR va realiza o evaluare a situației,inclusiv a costurilor terasament­ului distrus. După cum arată imaginile obținute de reporterii cotidianul­ui național „România liberă”, lumina puternică a exploziei de la Călimăneşt­i s-a văzut şi de la aproximati­v 90 km distanță,dintr-o comună din județul Buzău. În urma exploziei urmată de incendiu,patru persoane au fost găsite carbonizat­e, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, fiind preluaţi cu elicopteru­l şi transferaţ­i la unităţi medicale din Capitală.

Săptămâna asta se mai închide o bornă. Vom avea peste o mie de kilometri daţi în folosinţă de autostradă, de drum expres. Şi anul viitor, din câte am înţeles eu, domnul Grindeanu îşi propune să mai finalizăm aproape 250 de kilometri, ceea ce înseamnă 25% din cât s-a realizat în cei 32 de ani de până acum.”

MARCEL CIOLACU, PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI

 ?? FOTO: ISU VRANCEA ?? Pompieri intervenin­d la locul exploziei produse pe un șantier al Autostrăzi­i Moldovei, în localitate­a Călimăneșt­i, 21 septembrie 2023.
FOTO: ISU VRANCEA Pompieri intervenin­d la locul exploziei produse pe un șantier al Autostrăzi­i Moldovei, în localitate­a Călimăneșt­i, 21 septembrie 2023.
 ?? FOTO: INQUAM FOTO: INQUAM ?? Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, pe un șantier din A7 /
FOTO: INQUAM FOTO: INQUAM Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, pe un șantier din A7 /
 ?? ?? Dorinel Umbrărescu, fondatorul UMB.
Dorinel Umbrărescu, fondatorul UMB.
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania