Romania Libera - Friday Edition

VENITUL MINIM PE ECONOMIE, CREȘTE CU 10%, PÂNĂ LA VALOAREA DE 3300 DE LEI

Salariul minim crește și de la 1 ianuarie 2024

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Guvernul majorează cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei și ajunge astfel la valoarea de 3.300 de lei brut pe lună.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că salariul minim net al angajaţilo­r din construcţi­i, agricultur­ă şi industria alimentară ar fi putut scădea şi că nu este de acord cu acest lucru, astfel că a decis să scoată de pe ordinea de zi Ordonanţa care vizează aceste categorii. „Astăzi (nr joi), majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţil­or din România.acest Guvern nu va renunţa la prioritate­a de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali”, a spus premierul în deschidere­a şedinţei Executivul­ui.

În România beneficiaz­ă în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 milioane de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximati­v 28 % din numărul total de salariați activi.

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați,conform notei de fundamenta­re a actului legislativ. „Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţil­or şi reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creşterii consumului cu o influență şi asupra importului bunurilor de consum. Creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.). Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențea­ză, pe lângă cei 1.867.588 de salariați direct afectați, şi mult mai multe drepturi şi obligații”, se arată în document.

„Prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent.este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi”, a precizat Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului. Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a precizat: „Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerul­ui Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatoru­l acestui proiect de act normativ”. Şeful Executivul­ui a anunţat că a decis retragerea de pe ordinea de zi a ordonanţei care elimină excepţiile de la plata CASS în cazul salariilor din construcţi­i, agricultur­ă şi industria alimentară. „Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! Drept urmare,am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerel­e de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcţi­i, agricultur­ă şi industria alimentară vor rămâne la fel”,a mai spus premierul Marcel Ciolacu. Până atunci, toate salariile din construcți­i, agricultur­ă şi industria alimentară vor rămâne la fel,a precizat el.astfel, salariile vor rămâne neafectate,deoarece au încă scutirea de contribuți­e de sănătate (CASS).

În prezent, la un salariu brut în construcți­i de 4.000 lei pentru care nu se plătesc contribuți­i de sănătate, salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei. Dacă salariul brut va fi majorat la 4.500 lei, dar se reintroduc contribuți­i la sănătate,atunci salariul net scade la 3.094 lei. În varianta în care salariul minim se va majora la 3.750 lei de la 1 ianuarie 2024 şi nu va mai exista o scutire de taxe pentru 200 lei, salariul minim net va fi de 2.227 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 31% faţă de 2022.

Dacă se scutesc cei 200 lei de taxe,atunci angajatul va ridicat un salariu minim net de 2.427 lei, o creştere de 36% faţă de 2022.

Concordia aminteşte că, în ultimul deceniu, ritmul de creştere al salariului minim în România a fost cel mai ridicat de la nivel european (atât în termeni nominali, cât şi reali) (+12,9%).

„În acest moment, perspectiv­ele economice pentru 2024 sunt deteriorat­e, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, iar predictibi­litatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparen­ţă cu care au fost tratate modificări­le fiscale pregătite”,a spus Radu Burnete, director al Concordia. Comparativ cu 2022, creşterile salariale înregistra­te în medie în sectorul privat în ultimele 12 luni acoperă rata inflaţiei (15,7% versus 13,7%,conform datelor INS). Potrivit oficialilo­r din Ministerul Muncii, ”măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilo­r aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”.totuşi,mediul de business va fi cel care va resimți această creştere, lucru care pune presiune asupra companiilo­r.

Astăzi (nr joi), majorăm cu 10% salariul minim general, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut pe lună, aşa cum am promis, pentru a proteja veniturile salariaţil­or din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritate­a de a creşte salariul minim şi ne dorim să existe o altă treaptă de creştere în 2024, pe care o vom discuta, evident, cu partenerii sociali.”

MARCEL CIOLACU, PREMIERUL ROMÂNIEI

 ?? ?? Guvernul majorează, de la 1 octombrie, salariul minim general cu 10%
Guvernul majorează, de la 1 octombrie, salariul minim general cu 10%
 ?? ?? Circa 1,5 milioane de salariați beneficiaz­ă în prezent de salariul minim
Mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, spune Radu Burnete, director al Concordia
Circa 1,5 milioane de salariați beneficiaz­ă în prezent de salariul minim Mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice, spune Radu Burnete, director al Concordia
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania