Romania Libera - Friday Edition

„SPAȚIUL SCHENGEN APROAPE NU MAI FUNCȚIONEA­ZĂ”

Președinte­le României, Klaus Iohannis, a declarat, înainte să intre la lucrările Consiliulu­i European din 26 – 27 octombrie 2023, că, deși România insistă să fie primită în Spațiul Schengen, acest spațiu de liberă circulație „nu mai funcționea­ză”, întrucâ

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Președinte­le Klaus Iohannis, care reprezintă România la reuniunea Consiliulu­i European din perioada 26 – 27 octombrie 2023, a avut, în prima zi, înainte să intre la reuniune, o declarație șocantă.

Șeful statului român a susținut că, deși România continuă eforturile de a fi primită în Spațiul Schengen, această organizați­e de liberă circulație „aproape nu mai funcționea­ză”.

Practic, prin declarația din 26 octombrie 2023, președinte­le Iohannis îi dă dreptate cancelarul­ui Nehammer al Austriei, care a declarat de mai multe ori că Spațiul Schengen nu mai funcționea­ză. Șeful guvernului de la Viena făcea însă asemenea declarații pentru a justifica faptul că Austria vrea să reducă migrația ilegală și, în acest scop, refuză să accepte primirea în Schengen a României și a Bulgariei.

Cu privire la poziția Austriei de a nu primi România în Schengen, președinte­le Iohannis a avut însă un comentariu ironic, susținând că de la Viena se aude „ca și cum o placă s-ar fi stricat”.

Președinte­le Iohannis a declarat că „e puțin deprimant” să auzi mereu de la Viena, ca și cum „o placă s-ar fi stricat”, argumentel­e cancelarul­ui Nehammer conform cărora România și Bulgaria nu pot intra în Schengen întrucât nu pot stopa trecerea migranțilo­r ilegali. „Argumentel­e sunt cel puțin străvezii”, a susținut președinte­le României.

Noi continuăm discuțiile, știm foarte bine că îndeplinim toate condițiile. Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționea­ză, foarte multe țări și-au închis granițele. Cineva ar putea să constate că noi încercăm să intrăm într-un spațiu care nu mai funcționea­ză.“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

La 24 octombrie 2023, cancelarul Austriei s-a întâlnit la Viena cu premierul Bulgariei, Nikolai Denkov. La conferința de presă comună, cancelarul Nehammer a afirmat că sistemul Schengen „trebuie reparat” și că, înainte ca această reparație să se producă, guvernul de la Viena nu va accepta primirea în Schengen nici a Bulgariei nici a României.

În momentul de față nu ne putem gândi la extinderea Spațiului Schengen, dar vreau să subliniez în mod explicit că aceasta nu este o atitudine personală față de Bulgaria, ci o expresie a preocupări­i pentru securitate­a în Spațiul Schengen. Doar că sistemul Schengen s-a stricat.“

KARL NEHAMMER, CANCELARUL AUSTRIEI

Cancelarul Austriei este cel care reprezintă Austria în Consiliul European dar nu se știe dacă, la actuala reuniune, el va avea și o discuție bilaterală cu președinte­le României, Klaus Iohannis.

În anul 2023 mai este planificat un singur Consiliu JAI (Justiție – Afaceri Interne), în luna decembrie.pentru această reuniune,ordinea de zi preliminar­ă încă nu a fost anunțată. Dacă chestiunea extinderii Schengen ar fi inclusă pe ordinea de zi, probabil că Austria își va folosi din nou dreptul de veto împotriva României și a Bulgariei, întrucât cancelarul Nehammer și-a reafirmat această poziție,acum trei zile.deci România nu ar obține nimic pozitiv dacă, în decembrie 2023, s-ar vota din nou asupra extinderii Schengen.

Președinte­le Iohannis a fost întrebat de jurnaliști­i români, la reuniunea Consiliulu­i European, dacă, în aceste condiții, România va insista pentru introducer­ea la Consiliul JAI din decembrie 2023 a unui nou vot pe subiectul Schengen. Șeful statului român a evitat să ofere un răspuns concret dar a subliniat că România continuă eforturile pentru a deveni membru în Schengen. Consiliul European nu are în atribuții să discute extinderea Schengen, însă analizează, în actuala reuniune, chestiunea migrației ilegale. Președinte­le României a amintit că, prin atitudinea unui stat membru UE (aluzie la Austria), chestiunea migrației ilegale a fost corelată cu chestiunea extinderii Spațiului Schengen. „Granița exterioară a Uniunii Europene trebuie consolidat­ă, lucru pe care noi în România l-am făcut de mult. Granița noastră este graniță externă a UE și noi o protejăm foarte bine”, a subliniat președinte­le României. O altă temă care se discută la actualul Consiliu European este cea a războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Președinte­le Iohannis a confirmat că există cetățeni români „blocați” în Fâșia Gaza. „Încercăm să rezolvăm situația.nu doar România are cetățeni acolo”, a recunoscut șeful statului român. Pe acest subiect, al cetățenilo­r străini care trebuie salvați din Fâșia Gaza, ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a avut acum două zile o convorbire prin telefon cu ministrul de Externe al Arabiei Saudite.

 ?? ?? Iohannis spune că România insistă să intre în Schegen, deși această organizați­e nu mai funcționea­ză
Iohannis spune că România insistă să intre în Schegen, deși această organizați­e nu mai funcționea­ză
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania