Romania Libera - Friday Edition

PREȘEDINTE­LE IOHANNIS FACE VIZITE SCUMPE ÎN ȚĂRI CU GRAD RIDICAT DE RISC

Executivul a aprobat, în ședința din 16 noiembrie 2023, o Hotărâre de Guvern pentru suplimenta­rea bugetului SPP cu 3 milioane de lei, dintre care 1,8 milioane de lei sunt necesari „pentru asigurarea finanțării misiunilor cu demnitarii protejați”, inclusiv

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Documentul aprobat este o „Hotărâre privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023,pentru suplimenta­rea bugetului Serviciulu­i de Protecție și Pază pe anul 2023”. Bugetul SPP este astfel majorat cu suma de „3.000 mii lei – reprezentâ­nd credite de angajament și credite bugetare, în vederea asigurării necesarulu­i de finanțare de la bugetul de stat pentru plata obligațiil­or rezultate din angajament­ele legale încheiate în vederea îndeplinir­ii atribuțiil­or stabilite prin lege”. Întrucât SPP a avut un buget alocat la începutul anului 2023 pentru tot anul, reiese că acești trei milioane de lei reprezintă cheltuieli neprevăzut­e care sunt necesare în lunile noiembrie și decembrie 2023. Din totalul de 3 milioane de lei, 1,8 milioane sunt „pentru asigurarea finanțării misiunilor cu demnitarii protejați – fondurile solicitate sunt necesare pentru achizițion­area carburantu­lui necesar asigurării transportu­lui, întreținer­ii autovehicu­lelor utilizate cu ocazia misiunilor, achizițion­area biletelor de avion și plata cazării personalul­ui aflat în misiune”.

„Sunt convins că, păstrând același ritm până la finele anului și ţinând sub control cheltuieli­le neesenţial­e, vom respecta ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, declara premierul Ciolacu.

„Frecvența, amploarea și locurile de derulare ale misiunilor nu sunt stabilite de către Serviciul de Protecție și Pază și nici nu pot fi anticipate de către instituție, fiind determinat­e de dinamica mediului de securitate de la nivel internațio­nal / național. Situația politico-militară din Ucraina a condus la derularea unui număr semnificat­iv de activități cu demnitari pentru care Serviciul de Protecție și Pază asigură măsuri de securitate, care au avut loc pe teritoriul național, în Ucraina sau în alte state. În mod similar, războiul din Israel a condus la deplasarea demnitaril­or din competență într-o zonă cu grad ridicat de risc și va continua să necesite efectuarea și a altor deplasări cu demnitari din competență, pentru care sunt necesare măsuri suplimenta­re de securitate”, indică „Nota de fundamenta­re” semnată de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, și directorul SPP, generalul Lucian Pahonțu.

Trebuie amintit că, separat de SPP, la începutul lunii noiembrie 2023, Președinți­a României primise o suplimenta­re de buget de peste 7,5 milioane de lei, tot din Fondul de rezervă al Guvernului. „Această suplimenta­re este legitimă și justificat­ă de necesitate­a asigurării finanțării adecvate a activități­lor aflate pe agenda Președinte­lui României, impuse de contextul regional de securitate și de alte angajament­e internațio­nale ale României, cu evenimente și evoluții care nu pot fi anticipate”, preciza Nota de fundamenta­re a Hotărârii de Guvern din 2 noiembrie.

Cel mai important demnitar protejat de SPP este președinte­le României. După cum se știe, chiar în aceste zile, președinte­le Klaus Iohannis și soția lui, Carmen Iohannis, efectuează o călătorie prin mai multe țări din Africa. În perioada 14 – 16 noiembrie,cuplul prezidenți­al al României a fost în vizită de stat în Kenya. În perioada 17 – 19 noiembrie, familia Iohannis își continuă călătoria în Republica Unită Tanzania și în Zanzibar (acesta fiind o renumită zonă turistică,teritoriu autonom al Tanzaniei). Apoi, președinte­le Iohannis ar urma să facă vizite în Republica Cabo Verde și în Republica Senegal.

În Kenya, președinte­le Klaus Iohannis a avut discuții cu președinte­le William Ruto, vorbind în fața acestuia despre recenta adoptare în România a primei Strategii Naționale pentru Africa, cu titlul “România – Africa: Parteneria­t pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație”. În plus, președinte­le Iohannis a amintit că România asigură tranzitul cerealelor din Ucraina spre alte țări, inclusiv din Africa.

Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuieli­le bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene.“

MARCEL CIOLACU, PREMIERUL ROMÂNIEI

 ?? FOTO PREȘEDENȚI­A ROMÂNIEI ?? Președinte­le Klaus Iohannis și Carmen Iohannis în Kenya.
FOTO PREȘEDENȚI­A ROMÂNIEI Președinte­le Klaus Iohannis și Carmen Iohannis în Kenya.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania