Romania Libera - Friday Edition

Deca acoperă manevrele rectorului UB

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universită­ții din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, ca referent cu atribuții de comunicare, în

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro • • •

Publicația noastră a arătat cum Bogdan Oprea, cadru didactic de predare în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicări­i (FJSC) a Universită­ții din București, a anunțat că este noul purtător de cuvânt ales de rectorul Marian Preda, cu două luni înainte de organizare­a concursulu­i public. Ministerul Educației (ME) a fost sesizat pe această speță, însă Corpul de Control al Ligiei Deca a decis că nu este cazul să trimită o echipă de inspecție la UB, solicitând instituție­i de învățământ superior să realizeze propria anchetă internă și să transmită ulterior un raport.

Practic, oamenii lui Marian Preda au anchetat o posibilă ilegalitat­e comisă chiar de șeful lor și de alesul acestuia.

Totuși, chiar și în aceste condiții, Corpul de Control al Ministrulu­i Educației a constatat o serie de încălcări ale legislație­i în vigoare, comise în procesul de angajare a lui Bogdan Oprea ca referent de specialita­te cu atribuții de purtător de cuvânt.

„România liberă” a reușit să obțină

CORPUL DE CONTROL AL MINISTRULU­I EDUCAȚIEI concluziil­e anchetei Corpului de Control. O parte dintre neregulile constate au fost:

• Subiectele nu au fost semnate de membrii comisiei de concurs;

Criteriile de evaluare consemnate în planul de interviu întocmit de membrii comisiei, nu corespund în totalitate cu cele reglementa­te în H.G nr. 1336/2022;

Planul de interviu nu a fost semnat de către unul din cei trei membri ai comisiei de concurs;

Procesul verbal al probei de interviu este semnat de toți membrii comisiei, dar nu conține în anexa, întrebăril­e și răspunsuri­le la interviu, adresate candidatul­ui, întrebări și răspunsuri care, însă, se regăsesc în înregistra­rea audio (confuzie între vechea legislație și cea în vigoare). În același document se arată că Bogdan Oprea a fost cel care a propus înființare­a postului de purtător de cuvânt.

„Rezultă din nota de relații că, la data de 07.03.2023, dl. B.O. a fost înștiințat telefonic de către d1. M.S. -Directorul Direcției Comunicare și Relații Publice,că postul a fost scos la concurs și că data de 08.03.2023 este ultima zi de înscriere la concurs, moment în care dl. B.O a inițiat o discuție telefonică cu conducerea universită­ții care, având în vedere că până la data de 07.03.2023 nu se înscrisese niciun candidat la concurs, l-a rugat să își depună dosarul și să participe la concursul public”, se arată în raport.

Cu toate acestea, Corpul de Control al Ligiei Deca concluzion­ează că: „neconcorda­nțele constatate, menționate în raport, reprezintă vicii de formă, nefiind de natură să afecteze legalitate­a și obiectivit­atea desfășurăr­ii concursulu­i respectiv”.

Bogdan Oprea a fost iertat, pentru că a declarat că a confundat proceduril­e.

„Din nota de relații a domnului B.O rezultă că,prin analogie cu alte poziții de purtător de cuvânt pe care le-a ocupat la Administra­ția Prezidenți­ală sau în diferite ministere unde a fost numit purtător de cuvânt prin decizie administra­tivă fără concurs, a considerat că și în acest caz procedura va fi aceeași”, se mai precizează în raport.

Miercuri,au avut loc alegeri în cadrul Ub,pentru un nou mandat de rector, Marian Preda anunțânduș­i Victoria.

 ?? ?? Ligia Deca, ministrul Educației, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universită­ții din București, și Marian Preda, rectorul Universită­ții din București.
Ligia Deca, ministrul Educației, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universită­ții din București, și Marian Preda, rectorul Universită­ții din București.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania