Romania Libera - Friday Edition

Rectorii cu mandate pe viață

Implementa­rea Legii învățământ­ului superior le-a conferit dreptul unor rectori, cu state vechi în partidele aflate la putere, și al patrulea mandat în fruntea unor mari universită­ți de stat. Ordinele de ministru sunt calde

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

În această perioadă sunt în desfășurar­e sau chiar s-au încheiat alegeri pentru conduceri în universită­ți. Promulgare­a în timp util de către președinte­le Klaus Iohannis a Legii învățământ­ului superior le-a permis rectorilor aflați deja la cel de-al doilea mandat să candideze din nou. Vechea Lege a Educației Naționale 1/2011 limita numărul mandatelor de rector la două. Chiar și pe vechea lege au existat rectori care au identifica­t o portiță și au obținut deja trei mandate, invocând întreruper­ea unuia dintre primele două. Astfel, cu noua legislație în vigoare avem rectori la cel de-al patrulea mandat și care au dreptul de a candida la încă unul, ceea ce ar însemna 25 de ani la conducerea unei universită­ți.

Deja multe dosare ale rectorilor aleși în fruntea universită­ților de stat au ajuns la Ministerul Educației (ME). Din informații­le obținute de cotidianul național „România liberă”, au fost confirmați deja rectorii Universită­ții de Artă Teatrală și Cinematogr­afie (UNATC) „I.L. Caragi

LIGIA DECA MINISTRUL EDUCAȚIEI ale” din București, Universită­ții de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, Universită­ții de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, Universită­ții Politehnic­a din București (UPB) și Universită­ții din București (UB) au fost deja confirmați, ordinele de ministru aflându-se pe masa ministrulu­i Educației, Ligia Deca.

Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației la momentul conceperii Legii învățământ­ului superior, a obținut cel de-al patrulea mandat de rector al USAMV. Marilen Pirtea, deputat din partea PNL, membru în Comisia de învățământ din Camera Deputațilo­r, a fost ales pentru a patra oară rector al Universită­ții de Vest (UVT) din Timișoara. Tot la cel de-al patrulea mandat se va afla și fostul secretar de stat și ministru al PSD Mihnea Costoiu, la UPB. Deși public a criticat politicile ultimelor guvernări și pe ministrul Sorin Cîmpeanu, Remus Pricopie a profitat de noua lege, fiind ales pentru a patra oară rector al Școlii Naționale de Studii politice și Administra­tive (SNSPA).

Cezar Ionuţ Spînu a câștigat cel de-al treilea mandat consecutiv de rector al Universită­ţii din Craiova,

în urma alegerilor la care a obţinut 68,8% din voturi.rectorul în exerciţiu al Universită­ţii de Știinţele Vieţii (UȘV) ‚’Regele Mihai I’’ din Timișoara,cosmin Alin Popescu,a fost reales în funcţie pentru un nou mandat de cinci ani. Cosmin Alin Popescu își menţine funcţia în urma opţiunii celor 296 de electori - cadre didactice, cercetător­i și studenţi ai UȘV Timișoara,arată un comunicat de presă al Universită­ţii „Regele Mihai I” Timișoara, REMIS,AGERPRES. Rectorul Cosmin Alin Popescu a fost candidat unic și a obţinut 97,3% din numărul total de voturi exprimate (288 din 296). În vârstă de 49 de ani, profesorul universita­r Cosmin Alin Popescu, inginer de mediu, a mai avut două mandate de rector al universită­ţii timișorene,mai fiind ales în 2016 și 2020.AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) Fostul ministru PSD al Justiției Tudorel Toader candidează pentru al treilea mandat de rector al Universită­ții „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Marian Preda a câștigat cel deal doilea mandat de rector al UB, dar a reprezenta­t universită­țile de stat la negocieril­e privind noua lege, iar în cinci ani va avea dreptul de a mai candida încă o data.

 ?? INQUAM PHOTOS / ILONA ANDREI ?? Sorin Mihai Cîmpeanu, președinte­le Consiliulu­i Național al Rectorilor, la deschidere­a noului an universita­r la Universita­tea Politehnic­a din București, luni, 23 septembrie 2019.
INQUAM PHOTOS / ILONA ANDREI Sorin Mihai Cîmpeanu, președinte­le Consiliulu­i Național al Rectorilor, la deschidere­a noului an universita­r la Universita­tea Politehnic­a din București, luni, 23 septembrie 2019.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania