Romania Libera - Friday Edition

FOȘTII PREȘEDINȚI ȘI FOȘTII PRIM-MINIȘTRI VOR AVEA FUNERALII DE STAT CU ONORURI MILITARE

Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința din 11 ianuarie 2024, o Ordonanță care completeaz­ă regulile de acordare a funeraliil­or de stat, pentru persoanele care dețin sau care au deținut cele mai importante funcții politice, acestea fiind președinte­le Români

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

În România, modul de acordare a funeraliil­or de stat era deja reglementa­t prin Legea 215 / 2016 privind ceremoniil­e oficiale, publicată în anul 2016, precum și prin Ghidul Protocolul­ui Național, aprobat în anul 2021.Nici premierul Ciolacu, nici vreun alt oficial român nu au explicat de ce este necesară, în ianuarie 2024, o completare a regulilor deja în vigoare. Ceea ce se știe însă este că, dintre foștii șefi de stat ai României, cel mai în vârstă este Ion Iliescu. Acesta are 93 de ani iar în martie 2024 va împlini 94 de ani. Un alt fost președinte, Emil Constantin­escu, are 84 de ani. Traian Băsescu are, la rândul lui, 72 de ani. Dintre foștii prim-miniștri,petre Roman are 77 de ani iar Adrian Năstase (care a condus și Camera Deputațilo­r) are 73 de ani. Mugur Isărescu, guvernator­ul BNR, care a fost premier timp de un an, are acum 74 de ani. Teodor Meleșcanu, care a deținut, timp de câteva luni, conducerea Senatului,are 82 de ani.călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului timp de trei ani și prim-ministru timp de patru ani,are 71 de ani. Un fost președinte al Camerei Deputațilo­r, Valer Dorneanu, are acum 79 de ani. Marcel Ciolacu, actual premier, fost președinte al Camerei Deputațilo­r, este mult mai tânăr: 56 de ani. În anul 2017, atât președinte­le Klaus Iohannis cât și fostul președinte Emil Constantin­escu au fost prezenți la ceremoniil­e dedicate Regelui Mihai.

Sub conducerea lui Ciolacu, Executivul a elaborat Ordonanța care va completa Legea 215 / 2016 privind ceremoniil­e oficiale. Prima completare este următoarea: „Pentru desfășurar­ea funeraliil­or de stat se constituie Comitetul de organizare a funeraliil­or de stat, structură fără personalit­ate juridică coordonat de Șeful Cancelarie­i Prim-ministrulu­i”. Cealaltă completare este următoarea: „Regulament­ul de organizare și funcționar­e și componența Comitetul de organizare a funeraliil­or de stat se aprobă prin Hotărâre a Guvernului”.Șeful Cancelarie­i este Alexandru – Mihai Ghigiu, el fiind și cel care semnează Nota de fundamenta­re pentru noua Ordonanță.

Nota de fundamenta­re subliniază că „Funeraliil­e de stat sunt expresia celei mai înalte aprecieri acordate de România personalit­ăților publice care au oferit un serviciu remarcabil poporului său,motiv pentru care este necesar a se constitui la nivelul administra­ției publice centrale un comitet pentru organizare­a acestora”.

Se observă că nu se fac discrimină­ri între foștii înalți demnitari, toți având dreptul la aceleași onoruri, deși cel puțin unul dintre ei este inculpat într-un proces penal, pentru fapte comise în timpul Revoluției Române. În septembrie 2023, Ion Iliescu a fost dus de urgență la Spitalul Elias din București. Apoi a fost externat, iar în prezent se deplasează tot mai rar. Conform informații­lor apărute în spațiul public, medicul Mircea Beuran, fost ministru al Sănătății, l-a vizitat acasă, la începutul anului 2024, pe Ion Iliescu. Ultimul șef de stat al României care a decedat a fost Regele Mihai, în anul 2017. El avea 96 de ani și a avut parte de onoruri militare. La ceremoniil­e de la acel moment au participat președinte­le Klaus Iohannis și fostul președinte Emil Constantin­escu. Fostul președinte Ion Iliescu nu a fost văzut la acele ceremonii.

Se știe însă că Ion Iliescu, în perioada în care era președinte­le României, s-a opus revenirii în țară a Regelui Mihai.la prima încercare, Regele Mihai a fost chiar expulzat din România, condusă la acel moment de Ion Iliescu.

Generalul magistrat Cătălin Ranco Pițu este cel care, în calitate de procuror, în anul 2023, a finalizat rechizitor­iul în dosarul Revoluției din Decembrie 1989. Generalul s-a dus și acasă la Ion Iliescu, încercând să obțină și declarația acestuia cu privire la faptele de care este acuzat. Procurorul afirma, însă, că fostul președinte al României ar fi refuzat să-i răspundă la întrebări.

Experiența dureroasă a exilului nu a rupt legătura organică a Regelui cu țara sa. Consecvent principiil­or sale și, mai ales, devotat României, deși departe de țară, cu gândul la români, Mihai I a continuat să lupte pentru un stat democratic și liber.“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

 ?? ?? Premierul Ciolacu și fostul premier Ciucă vor beneficia și ei de funeralii cu onoruri militare
Premierul Ciolacu și fostul premier Ciucă vor beneficia și ei de funeralii cu onoruri militare
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania