Romania Libera - Friday Edition

AU FOST DEBLOCATE 27% DIN POSTURILE NECESARE ÎN SĂNĂTATE, PROTESTELE ÎNSĂ CONTINUĂ

Criza din sistemul sanitar este departe de a se închia. Premierul Marcel Ciolacu spune că bugetul în Sănătate este mai mare cu 40% față de anul trecut, banii nu reprezintă însă principala problemă. Posturile din sistemul sanitar au fost blocate și, potriv

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Sindicaliș­tii din Sănătate nu se lasă impresiona­ți de această decizie și anunță că vor continua protestele.

Marcel Ciolacu a declarat că bani sunt, dar corect este să-i plătească mai bine pe medicii care muncesc serios. „Deblocăm angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate și Asistenţă Socială. Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări”, a transmis premierul Ciolacu în ședinţa de Guvern.

De asemenea, s-au mai aprobat la dezvoltare încă 1510 de posturi pentru medici, 1847 asistente, moașe și infirmiere, 345 personaj de specialita­te, 853 personal auxiliar.

Marcel Ciolacu a precizat că ”Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”. ”De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde de lei,în acestă lună,cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuieli­le curente pe luna ianuarie,pentru medicament­e și servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienţi, un plus de empatie și de responsabi­litate.asta este valabil și pentru medicii de familie”, a subliniat premierul.

Federaţia Sanitas anuntă că nu renunţă la proteste doar pentru că Guvernul deblocheaz­ă câteva mii de posturi în sistemul medical.sindicaliș­tii insistă ca salariile angajaţilo­r din Sănătate să fie mărite cu 20%.

„A fost un pic de bunăvoinţă această deblocare, dar nu ne rezolvă problema. Mai importanţi sunt acei 20% pentru tot sistemul de sănătate, la care nu renunţăm. Am încheiat un consiliu naţional extrem de important cu reprezenta­nţii din toate judeţele, lumea este mai hotărâtă și mai unită ca niciodată să mergem spre acest punct care este extrem de periculos pentru sistemul de sănătate, și anume,o grevă.”,a declarat Leonard Bărăscu, președinte Sanitas.

La rândul său, ministrul Sănătății a declarat că Guvernul va încerca să găsească soluţii în cursul acestui trimestru privind salarizare­a personalul­ui TESA din sistemul sanitar.

Ministrul a fost întrebat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, despre faptul că Federaţia Sindicală SANITAS a anunţat că a strâns deja 50.000 de semnături pentru a declanșa greva generală, menţionând ca principală nemulţumir­e salariile.

„Există contacte, au existat discuţii și cu cei de la Sanitas.într-adevăr,este o problemă sensibilă,mai ales la nivelul personalul­ui TESA din spitale și încercăm ca în perioada următoare,în cursul acestui trimestru, să găsim o soluţie și pentru personalul TESA, unde există într-adevăr situaţii în care salarizare­a personalul­ui nu este stimulativ­ă și, mă rog, comparativ și cu alt personal care lucrează în unitatea sanitară, mai ales la nivelul spitalelor”, a declarat Alexandru Rafila.

El a fost întrebat dacă se vor acorda majorări de salarii în perioada următoare, raportat la cele pe care le-a menţionat. „Este o discuţie. Vă daţi seama că majorările de salarii nu le acordă Ministerul Sănătăţii, cu toate că unii așa înţeleg, nu le acordăm noi.trebuie să existe în primul rând dialog și,bineînţele­s,o disponibil­itate și în funcţie de modul în care se strâng banii la bugetul de stat,încât acest lucru să poată să fie nu numai aprobat,ci și implementa­t”, a declarat Rafila. Liderul Federaţiei SANITAS din România estima încă de miercuri că în această săptămână va fi rezolvată problema deblocării posturilor, dar a subliniat că acest lucru „este insuficien­t”, deoarece posturile nu vor fi atractive din punct de vedere al salarizări­i.

Potrivit acestuia, în cazul în care pe data de 18 ianuarie se va constata că există destule semnături din partea membrilor Sanitas, va fi declanșată greva, pentru a solicita măriri de venituri: „Noi în luna februarie vom demara aceste mișcări de protest,pentru că dacă intrăm în ultimele șase luni,înainte de alegerile principale, guvernul nu mai poate acorda măriri de venituri.”

Deblocarea posturilor în instituții­le de stat este solicitată în aproape toate domeniile la nivelul țării. Guvernul a decis să facă economie la buget și astfel din luna mai a anului trecut teoretic nu se mai fac angajări, însă sunt cazuri în care se organizeaz­ă concursuri. De asemenea, din luna iulie vor începe restructur­ările la vârful instituții­lor, adică așa cum spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, șefimea va fi redusă cu cel puțin 30 de procente.

De altfel, este de așteptat ca odată cu digitaliza­rea în instituții să nu mai fie angajați funcționar­i publici, cel puțin teoretic. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentu­l privind raportul dintre cheltuieli­le cu salariile din sectorul bugetar și totalul de veniturile anuale încasate.

Am alocat circa 6,6 miliarde de lei, în acestă lună, cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând şi cheltuieli­le curente pe luna ianuarie, pentru medicament­e şi servicii medicale. Însă, fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienţi, un plus de empatie şi de responsabi­litate. Asta este valabil şi pentru medicii de familie.”

MARCEL CIOLACU, PREMIERUL ROMÂNIEI

 ?? ?? Guvernul a anunțat deblocarea a 8.000 de posturi din cele 30.000 necesare la nivelul sistemului
Guvernul a anunțat deblocarea a 8.000 de posturi din cele 30.000 necesare la nivelul sistemului
 ?? ?? Sindicaliș­tii din Sănătate nu se lasă impresiona­ți de această decizie
Ministrul Sănătății a declarat că Guvernul va încerca să găsească soluţii în cursul acestui trimestru
Sindicaliș­tii din Sănătate nu se lasă impresiona­ți de această decizie Ministrul Sănătății a declarat că Guvernul va încerca să găsească soluţii în cursul acestui trimestru
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania