Romania Libera - Friday Edition

ÎN LIPSA UNEI HOTĂRÂRI DE GUVERN, GREVA DIN SĂNĂTATE POATE ÎNCEPE LA 1 FEBRUARIE

Negocieril­e purtate, în ultimele două zile, între Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și organizați­ile medicilor și asistentel­or medicale au fost, mai degrabă, un eșec, motiv pentru care, de la 1 februarie, în România s-ar putea declanșa o grev

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Organizați­ile medicilor de familie și ale medicilor din ambulator au negociat, în ultimele două zile, cu reprezenta­nții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Din partea CNAS, negocieril­e au fost conduse de noul președinte al acestei instituții, Valeria Herdea.înainte să fie numită secretar de stat la CNAS, Valeria Herdea a fost chiar medic de familie, deci cunoaște bine problemele din acest domeniu. Separat, în cursul zilei de joi,au continuat protestele sindicatul­ui Sanitas, din care fac parte asistentel­e medicale. Sub amenințare­a declanșări­i unei greve generale, Sanitas obținuse deja din partea guvernului Ciolacu, la începutul lunii ianuarie 2024, promisiune­a că vor fi angajați în plus circa 8000 de oameni în domeniul sanitar. Dar sindicaliș­tii consideră că aceste angajări ar putea rezolva doar un sfert din deficitul de personal. Pe de altă parte,sanitas cere creșterea salariilor personalul­ui din Sănătate cu cel puțin 20 la sută. „Acest lucru, cu deblocarea posturilor, este încă una dintre revendicăr­ile noastre, pe lângă creșteri de venituri pentru toate categoriil­e profesiona­le, de la infirmieri, personal TESA, asistente medicale până la medici”, declara acum câteva zile, într-o conferință de presă, Viorel Hușanu, președinte­le filialei Sanitas București.„la Gomoiu,la un spital de pediatrie, cu un spor de numai 12 la sută,nu cred că cineva vine pe un salariu de asistent medical de 3.000-4.000 de lei. Şi anul trecut,când au fost deblocate,știu că nu a fost adresabili­tate la spitalul Gomoiu sau la alte spitale unde sporurile sunt mici”, a explicat liderul Sanitas.

Guvernul a aprobat deblocarea a peste 8000 de posturi în sistemul public de Sănătate și de Asistență socială, dar aceste posturi acoperă doar un sfert din deficit,afirmă liderii Sanitas.

La doar o zi după ce a preluat funcția de președinte al CNAS, Valeria Herdea a început negocieril­e cu reprezenta­nții medicilor de familie și ai medicilor de ambulator. Ei au repetat că nu acceptă propunerea elaborată de CNAS pentru anul 2024, care fusese plasată în consultare publică la data de 11 ianuarie 2024. Dacă s-ar accepta această propunere,valoarea punctului de servicii medicale (contravalo­area serviciilo­r prestate de medici) ar scădea cu cel puțin 30 la sută față de decembrie 2023. Cea mai gravă situație ar fi în stomatolog­ie, întrucât fondurile alocate decontării serviciilo­r de sănătate orală ar scădea cu 50 la sută.

Această scădere ar urma să se aplice din data de 1 februarie 2024 până la finalul anului 2024. Deocamdată, până la 31 ianuarie, este în vigoare cel mai recent act adițional pe care medicii de familie l-au semnat cu CNAS, în decembrie 2023. Dacă punctul de servicii medicale nu revine la valoarea din decembrie 2023, medicii de familie afirmă că nu vor semna alt act adițional și vor închide cabinetele sau vor intra în grevă, de la 1 februarie. Miercuri seară, după prima zi de negocieri între noua șefă a CNAS și reprezenta­nții medicilor, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, declarase, la postul Digi 24, că punctul de servicii medicale ar urma să revină la valoarea din anul 2023, adică să fie mai mare decât valoarea propusă, la data de 11 ianuarie 2024, de CNAS. „Din câte am înţeles de la doamna președintă a Casei de Sănătate, punctul medical și valoarea pe serviciul medical va fi menţinută la nivelul anului 2023.Acum,nu știu cum se vor finaliza discuţiile,pentru că e un proces de negociere pe care dumneaei îl are cu medicii de familie, dar ca și obiectiv strategic de negociere acesta a fost stabilit”, a dezvăluit ministrul Boloș. Ministrul de Finanțe n-a spus însă la ce moment al anului 2023 se referă.aceasta,întrucât,în a doua jumătate a anului 2023, această valoare a crescut, ceea ce a fost în avantajul medicilor. Situația fusese deja descrisă de ministrul Sănătății,alexandru Rafila, în termeni critici la adresa medicilor.

Valeria Herdea a fost numită de premierul Ciolacu în fruntea CNAS la data de 15 ianuarie 2024. Apoi, Valeria Herdea a avut două zile de negocieri cu reprezenta­nții medicilor. „Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitat­e și echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul paciențilo­r din România la îngrijiri medicale”, a promis șefa CNAS.

În următoarel­e zece zile vom face doar pichetări, deci nu vom ajunge la grevă în următoarel­e zile. Dacă în aceste zece zile nu se va întâmpla nimic, pe 1 februarie vom hotărî un calendar care va cuprinde și un mare miting la București, dar și cele două greve de avertismen­t și greva generală.“

VIOREL HUȘANU, PREȘEDINTE SANITAS

51 PCT 49 PCT 42 PCT 34 PCT 33 PCT

PREMIER LEAGUE

1. LIVERPOOL 45 PCT

2. MANCHESTER CITY 43 PCT

3. ASTON VILLA 43 PCT

4. ARSENAL 40 PCT

5. TOTTENHAM 40 PCT

prin sistemul

 ?? INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN ?? Medici de familie au protestat în fața sediului CNAS din București, 17 ianuarie 2024.
INQUAM PHOTOS / GEORGE CALIN Medici de familie au protestat în fața sediului CNAS din București, 17 ianuarie 2024.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania