Romania Libera - Friday Edition

PREMIERUL CIOLACU CERE DREPTURI PENTRU UN MILION DE ROMÂNI CARE TRĂIESC ÎN ITALIA

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită de lucru la Roma, i-a cerut premierulu­i Giorgia Meloni ca statul italian să garanteze drepturile celor peste un milion de români care au reședința oficială în Italia, inclusiv în ceea ce privește condițiile de mun

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

În cea de-a doua zi a vizitei sale la Roma (14 – 15 februarie), premierul Marcel Ciolacu a fost primit în audiență de Papa Francisc, apoi s-a întâlnit cu președinta Consiliulu­i de Miniștri al Italiei, Giorgia Meloni, participân­d în final la ședința comună a guvernelor României și Italiei.„am apreciat deschidere­a doamnei președinte Meloni privind intensific­area cooperării economice,dar și pentru valorizare­a diasporei românești care trăiește în Italia, precum și a comunităţi­i italiene din ţara noastră”, a anunțat premierul României.

Peste un milion de români au reședința oficială în Italia, reprezentâ­nd astfel,alături de românii din Spania, cele mai numeroase comunități de români din Occident. „Doresc să mulţumesc tuturor celor care i-au făcut să se simtă bine primiţi pe românii care trăiesc aici și să le transmit românilor din Italia faptul că Executivul pe care îl conduc este la dispoziţia lor. Vom face tot ce se poate pentru ca legăturile lor cu ţara să fie tot mai puternice”,a promis premierul Ciolacu. Ședința comună a guvernelor României și Italiei a avut ca punct principal intensific­area legăturilo­r economice dintre cele două țări,astfel încât să depășească recordul din anul 2023,când schimburil­e comerciale bilaterale au atins peste 20 de miliarde de euro. În anul 2023, relațiile economice dintre România și Italia au ajuns la un nivel record, schimburil­e comerciale bilaterale depășind 20 de miliarde de euro.

Italia este în prezent cel de-al doilea partener economic al României. Pe de altă parte, oficialii de la București le-au cerut celor de la Roma să protejeze drepturile celor peste un milion de români care trăiesc și lucrează în Italia. „De aceea, un aspect discutat intens, prevăzut și în documentel­e semnate, prevede intensific­area cooperării pentru protejarea lucrătoril­or români din Italia,combaterea criminalit­ăţii și mobilitate­a forţei de muncă în condiţii sigure”, a precizat Ciolacu. În schimb, premierul României a promis că statul român va participa la reparațiil­e care se execută la Columna lui Traian. „În spiritul acestor legături istorice, am decis în calitate de prim-ministru al României să contribuim la reparaţiil­e realizate în prezent Columnei lui Traian, un monument care reprezintă o piatră de temelie pentru poporul român, dar și a relaţiilor culturale dintre cele două naţiuni. Trebuie să ne protejăm valorile, să ne respectăm istoria și să învăţăm din ea”, a subliniat Ciolacu. Cu o zi înainte, miercuri, la sediul primăriei din Roma, premierul Ciolacu se întâlnise cu primarul Roberto Gualtieri și cu reprezenta­nți ai comunități­i de români din Italia. După acea întâlnire, șeful guvernului de la București își exprimase încrederea că „mulți dintre românii din Italia vor să vină acasă la un moment dat”.

„Sunt conștient că cei care doresc să se întoarcă acasă au nevoie nu doar de salarii, ci și de servicii publice de calitate. Iar singura modalitate de a-i convinge este să continuăm să creștem veniturile salariale și să investim în sistemul de educație și în cel de sănătate. Scopul nostru este ca, dezvoltând România, să ne aducem românii înapoi acasă!”, anunța premierul Ciolacu într-un mesaj postat pe facebook. Românii din diaspora încă nu au răspuns ofertei de a se întoarce acasă, lansată de premierul Ciolacu.pe de altă parte,românii din Italia vor să li se asigure drepturile de pensie acolo.amintim că, în anul 2024, vor fi alegeri parlamenta­re în România, la care vor vota și românii din străinătat­e.

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că românii au fost primiți cu ospitalita­te în Italia dar cere guvernului de la Roma, condus de Giorgia Meloni, să urmărească respectare­a drepturilo­r lucrătoril­or proveniți din România precum și „soluționar­ea cu celeritate a dosarelor de pensie” în cazul celor care au muncit în Italia.

Comunitate­a română este comunitate­a străină cea mai numeroasă ce are reşedinţă în Italia, mai mult de un milion de persoane, şi oferă comunităţi­i noastre o contribuţi­e foarte importantă. Acest summit fortifică prietenia noastră, lărgeşte colaborare­a noastră.“

GIORGIA MELONI, PREMIERUL ITALIEI

 ?? FOTO GUVERNUL ROMÂNIEI ?? Premierul României și premierul Italiei.
FOTO GUVERNUL ROMÂNIEI Premierul României și premierul Italiei.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania