Romania Libera - Friday Edition

RADU MIHAIU, REGLARE DE CONTURI CU FLORĂRESEL­E DIN SECTORUL 2

Primarul sectorului 2 al Capitalei, Radu – Nicolae Mihaiu, a început ample acțiuni privind desființar­ea spațiilor neautoriza­te în care se comerciali­zează flori, însă este acuzat de discrimina­re de o asociație ce luptă pentru apărarea drepturilo­r femeilor

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro Reprezenta­nții asociației spun că nu au

În luna ianuarie a anului curent, Eromnja - Asociația pentru Promovarea Drepturilo­r Femeilor Rome acuza primăria condusă de Radu Mihaiu că a comis abuzuri, desființân­d florării de pe raza sectorului 2.

„În baza unei dispoziții din 2014, semnată de fostul primarul Neculai Onțanu, zeci de mascați și polițiști locali au luat cu ridicat încă de la primele ore ale dimineții chioșcul unei florărese care își desfășura activitate­a de mai bine de 40 de ani,pe Calea Moșilor. Iar acțiunile primăriei nu se vor opri aici. În septembrie 2023, Primăria Sectorului 2 a inițiat un proiect de lege prin care își propune să curețe străzile din sector și să evacueze de pe domeniul public peste 100 de florării. La ultima dezbatere publică din 16 noiembrie 2023,primarul și-a luat angajament­ul că nu va ridica nicio florărie fără un raport al unei comisii formate din reprezenta­nți ai societății civile, florari și experți din primărie. De asemenea, Primăria s-a arătat deschisă să găsească soluții potrivite pentru fiecare chioșc care ar încurca circulația sau ar îngreuna vizibilita­tea conducător­ilor auto, însă în această dimineață (12.01.2024), fără nicio înștiințar­e/notificare în prealabil, reprezenta­nți ai Primăriei și Poliției Locale Sector 2 au procedat la ridicarea,în mod abuziv, a unei florării”, transmitea asociația, printr-un comunicat de presă remis cotidianul­ui național „România liberă”.

Sursa citată mai menționa: „Atragem atenția că din cauza acestor măsuri radicale și abuzive, sute de femei rome vor rămâne fără nicio sursă de venit. Primăria Sectorului 2,deși s-a arătat deschisă dialogului,în fapt refuză în mod sistematic crearea de contexte favorabile și oportunită­ți egale pentru florăriile deținute de persoane de etnie romă și menținerea acestora în spațiul urban al sectorului 2. Măsura de desființar­e a unui număr semnificat­iv de florării va avea un puternic impact economic și social, țintind în mod direct micile afaceri de familie care nu pot concura cu marile companii. În același timp, această inițiativă a administra­ției locale a Sectorului 2 este una de descurajar­e a muncii practicate de femeile rome, dar și un atac deosebit de grav la patrimoniu­l cultural imaterial rom”.

Pauză în perioada Mărțișorul­ui și Zilei Femeii

mai existat noi acțiuni ale primăriei, dar că se așteaptă la intervenți­i „în forță” din partea administra­ției publice locale, după data de 15 martie.

„În cazul chioșcului care a fost ridicat, oamenii nu au făcut nimic deocamdată. Noi monitoriză­m situația și comunicări­le cu Primăria și, deocamdată, e liniște. Nu a mai zis nimic, probabil, din ce vorbesc femeile,după 15 martie se vor întâmpla lucrurile, pentru că știe și primarul că până pe 8 – 9 sunt sărbătoril­e acestea capitalist­e și nu vor să supere comunitate­a. Probabil că după 15 martie se vor anunța ridicări, în opinia noastră și din informații­le mai degrabă informale. După 15 martie ne așteptăm să fie acțiuni în forță. Primarul, la ultima consultare publică a spus că este dispus să vină în rezolvarea problemelo­r pe care le au oamenii. Nu știm care vor fi criteriile. Încă situația este incertă. Nu s-au publicat noi criterii. Dacă va intra și va demola după bunul plac, cu siguranță este un abuz. Dacă vor exista înainte niște criterii pe care să le expună, să le popularize­ze, să încerce să remedieze situațiile, atunci, aia e. Nu putem să fim contra legii”, ne-a declarat Anca Nica, reprezenta­ntă a asociației. Într-un răspuns oficial pentru „România liberă”, Primăria Sectorului 2 susține că spațiile desființat­e funcționau fără autorizați­e, de mulți ani. Primăria ne-a transmis mai multe imagini cu chioșcuril­e, putând fi observate și deșeuri răspândite pe domeniul public.

„În primul rând, îndatoriri­le de verificare și control intră în atribuțiil­e Poliției Locale. Mai precis, poliţiștii locali din cadrul Serviciulu­i Disciplina în Construcţi­i și Publicitat­e exercită controale în baza prevederil­or conferite de:

• Legea nr. 50/1991 privind autorizare­a executării lucrărilor de construcţi­i, cu modificări­le și completări­le ulterioare

• Legea nr.155/2010 a Poliţiei Locale. Referitor la chioșcul de flori la care faceți referire,va trebui să ne întoarcem puțin în timp. În urma verificări­lor întreprins­e în anul 2013 de către poliţiștii locali din cadrul Serviciulu­i Disciplina în Construcţi­i, s-a constatat faptul că, pe trotuarul aflat pe Calea Moșilor nr. 221, intersecţi­e cu strada Mihai Eminescu, a fost amplasată o construcţi­e provizorie ce comerciali­za flori cu încălcarea prevederil­or Autorizaţi­ei de Construire nr. 1017/97M/31.07.2008, emisă de Primăria Sectorului 2.Mai precis, nu respecta amplasamen­tul și dimensiuni­le autorizate.

Titularul construcţi­ei provizorii nu s-a conformat în totalitate somaţiei transmise la acea dată de către Poliția Locală Sector 2. Mai precis, a desfiinţat extinderea, dar nu a mutat construcţi­a provizorie pe amplasamen­tul autorizat. Drept urmare, a mai fost somat o dată, fără niciun efect. Drept urmare, a fost emisă de către primarul Sectorului 2 Dispoziţia nr. 1434/05.06.2014, ale căror/cărei prevederi au fost duse la îndeplinir­e de către Administra­ţia Domeniului Public Sector 2 la data de 12.01.2024. Trebuie menţionat că dispoziţia primarului de la acea vreme nu își pierde valabilita­tea până ce nu produce efecte juridice.

Subliniem încă o dată un aspect important: înainte de emiterea de către primarul Sectorului 2 a dispoziţie­i mai sus menționate, titularulu­i construcţi­ei provizorii i-a fost transmisă o somaţie.

Un alt aspect important și deloc de ignorat - titularul autorizaţi­ei de construire a fost bunica familiei, care a decedat. Chioșcul a fost preluat de către rude, fără actele legale. De-a lungul anilor, polițiștii locali au întreprins verificări ale chioșcuril­or de presă-carte și florării și au adus la cunoștință rudelor că trebuie să întreprind­ă demersuril­e necesare pentru a obține avizele și a intra în legalitate. Înștiințăr­ile au fost ignorate. Practic, timp de 9-10 ani chioșcul a funcționat și a ocupat spațiul public ilegal, fără taxe achitate. Totodată, ţinem să subliniem faptul că primim constant sesizări și cereri de reducere a numărului de chioșcuri din sector, cum de altfel este și cazul acestui chioșc, care obstrucțio­na libera circulație a pietonilor,vizibilita­tea șoferilor și era un focar de deșeuri”, se arată în răspunsul primăriei.

 ?? INQUAM PHOTOS / MĂLINA NOROCE ?? Conferință de presă organizată de Primăria Sectorului 2, având ca subiect cele 4 hectare de spațiu verde, retrocedat­e în 2015 în Parcul Plumbuita, București, 4 februarie 2024.
INQUAM PHOTOS / MĂLINA NOROCE Conferință de presă organizată de Primăria Sectorului 2, având ca subiect cele 4 hectare de spațiu verde, retrocedat­e în 2015 în Parcul Plumbuita, București, 4 februarie 2024.
 ?? FOTO: PRIMĂRIA SECTORULUI 2 FOTO: PRIMĂRIA SECTORULUI 2 ?? Chioșc ridicat.
FOTO: PRIMĂRIA SECTORULUI 2 FOTO: PRIMĂRIA SECTORULUI 2 Chioșc ridicat.
 ?? ?? Deșeuri, lângă o florărie din sectorul 2.
Deșeuri, lângă o florărie din sectorul 2.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania