Romania Libera - Friday Edition

COMASAREA ALEGERILOR LOCALE CU EUROPARLAM­ENTARE. DE CE NU SE ECONOMISES­C BANI LA ALEGERI 2 ÎN 1

Anul acesta vom avea patru rânduri de alegeri, mai exact europarlam­entare, locale, prezidenţi­ale (turul I și turul II) și parlamenta­re, cu care oamenii nu sunt obișnuiți. Acestea vor costa aproape 4 miliarde de lei, bani care au fost cuprinși în bugetul d

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Comasarea alegerilor locale cu europarlam­entare ar putea părea la prima vedere o economie la buget, însă în realitate, potrivit calculelor făcute de Autoritate­a Electorală Permanentă (AEP) nu sunt diferențe mari, astfel că la buget nu se va simți vreo economisir­e considerab­ilă.

“3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment pentru patru runde de alegeri”,a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat despre costul organizări­i alegerilor în acest an. Acesta a precizat că „dacă fiecare rând de alegeri pe care l-am luat în calcul este de aproape un miliard de lei, de fiecare dată când se comasează socotiți o reducere cu 1 miliard”. Explicația oferită de Marcel Boloș, întrebat care ar fi economia la bugetul de stat prin comasarea a două tipuri de alegeri, nu pare să se potrivieas­că însă cu cele din piață. Înainte de decizia de comasare a alegerilor și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a făcut trimitere, la argumentul economic, pentru susținerea unei astfel de măsuri. El a amintint că „ultimele patru runde de alegeri au costat 516 milioane de euro, anul acesta costurile fiind mai mari, prin urmare politicien­ii se simt încurajaţi să ia o decizie care să diminueze costurile într-un an și așa dificil. Mai mult, afirmă acesta că „instabilta­tea generată de acest maraton electoral s-ar putea să dăuneze interesulu­i nostru ca ţară". Premierul Marcel Ciolacu anunța că, potrivit datelor oficiale, indiferent de câte rânduri de alegeri sunt, cheltuieli­le sunt separate, deoarece vorbim despre comisii separate, buletine de vot separate, și tablete separate. Singura economie ar fi practic de timp. Decizia Coaliției de a organiza alegerile europene comasate cu cele locale a fost luată din motive organizato­rice. Liderii PSD și PNL au convenit asupra unui calendar complet al alegerilor din 2024, pregătindu-se să comaseze anumite scrutinuri pentru a maximiza impactul politic.

Câți bani au cheltuit partidele în ultimii ani

Partidele politice din România au primit în ultimii trei ani peste 140 de milioane de euro (700 de milioane de lei) de la bugetul de stat. Un sfert din această sumă a rămas necheltuit­ă și ar putea face diferența în 2024 – an cu patru runde de alegeri.

În perioada 2020-2023, PSD a primit aproape 277,5 milioane de lei (55,5 milioane de euro). 151,7 milioane de lei (30,5 milioane euro) din această sumă au fost chetuite pentru presă și propagandă. Adică 65%.

În 2023, de exemplu, PSD a investit 2,15 milioane de lei (430.000 de euro) în reclame pe Facebook, după cum reiese dintr-o analiză realizată de organizați­a non-guvernamen­tală Expert Forum,pe platforma banipartid­e.ro.

PNL – economii de peste 73,5 de milioane de lei (14,7 milioane euro)

Mai chibzuiți în a cheltui banii veniți de la buget se dovedesc liberalii. Din cele 235 de milioane de lei (47 milioane euro) primite de la buget, au cheltuit 161,5 milioane de lei (32,3 milioane de euro).

Ca și în cazul social democrațil­or, cei mai mulți bani s-au dus pe presă și propagandă – 106,8 milioane de lei (21,36 milioane de euro). Procentual, este cea mai mare investiție, dintre toate partidele.aproape 67%.

Potrivit Expert Forum,în 2023,Partidul Național Liberal a cheltuit pentru reclama pe Facebook 1,47 milioane de lei (284.000 de euro).

400.000 de lei (80.000 de euro) au fost cheltuiți pentru sponsoriza­rea postărilor de pe pagina partidului. Între 2021 și 2023, partidul condus de Cătălin Drulă a primit, de la bugetul de stat, peste 122 de milioane de lei (24,4 milioane euro). Un sfert din cele 88 de milioane cheltuite în acești trei ani, adică puțin peste 20 de milioane de lei (4 milioane de euro),au fost investite în presă și propagandă.

Din datele strânse de Expert Forum reiese că cea mai mare parte a acestor bani s-a dus în publicitat­ea online. Anul trecut, USR a cheltuit, conform banipartid­e.ro, doar pe Facebook, 13,3 milioane de lei (2,66 milioane euro). Adică aproape toată suma declarată la Autoritate­a Electorală Permanentă ca fiind investită în presă și propagandă – 14,4 milioane de lei (2,88 milioane euro).

Din suma totală investită pe Facebook, pagina partidului a fost sponsoriza­tă cu 1,8 milioane de lei (360.000 de euro), urmată de pagina președinte­lui, Cătălin Drulă, cu 1 milion de lei (200.000 de euro).

În concluzie, chiar dacă vom avea alegeri comasate, nu vor fi făcute economii la buget. În schimb, partidele care au primit bani și nu i-au cheltuit în anii trecuți o vor face anul acesta.

3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment pentru patru runde de alegeri (...) dacă fiecare rând de alegeri pe care l-am luat în calcul este de aproape un miliard de lei, de fiecare dată când se comasează socotiți o reducere cu 1 miliard.”

MARCEL BOLOȘ, MINISTRUL FINANȚELOR

„Dacă toate tatonările pe care le face Bucureștiu­l de mai bine de un an produc rezultate, Klaus Iohannis ar putea pleca la Bruxelles într-un fotoliu la vârf. Dacă nu, oricum rămâne într-o poziție dominantă și va putea nominaliza din nou primul-ministru, după scrutinul parlamenta­r care va avea loc la începutul lui decembrie. Președinte­le Iohannis va continua să joace cărțile pe care și le-a pregătit și ar putea fi unul din marii câștigător­i ai acestui cazino politic în care s-a transforma­t România,“scrie Sabina Fati în publicația Deutsche Welle de limbă română.

unei uriașe obediențe față de Bruxelles. Aleșii locali vor fi de acum înainte animale de tracțiune pentru boierii mari,

 ?? ?? Comasarea alegerilor nu va aduce economii la buget
Comasarea alegerilor nu va aduce economii la buget
 ?? ?? Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că indiferent de câte rânduri de alegeri sunt, cheltuieli­le sunt aceleași
Partidele politice din România au primit în ultimii trei ani peste 140 de milioane de euro, de la bugetul de stat
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că indiferent de câte rânduri de alegeri sunt, cheltuieli­le sunt aceleași Partidele politice din România au primit în ultimii trei ani peste 140 de milioane de euro, de la bugetul de stat
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania