Romania Libera - Friday Edition

Deca spală dezastrul de la simularea Bac-ului

În multe județe, cei mai mulți elevi nu au reușit să obțină medie de promovare la simularea examenului național de bacalaurea­t. Ministrul Educației, Ligia Deca, refuză să facă publică ierarhizar­ea pe județe.

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro - - - -

Ministerul Educației (ME) deține toate datele privind procentele de promovare înregistra­te, în fiecare județ, la simularea examenului național de bacalaurea­t, dar, în ciuda solicitări­lor din partea presei, refuză să le facă publice.

Aceasta, potrivit surselor noastre din minister, pentru că șefa Educației, Ligia Deca, încearcă să ascundă cât se poate din rezultatel­e foarte slabe.

În aceste condiții, este greu de aflat care sunt județele cu cele mai bune respectiv cu cele mai slabe rezultate.

Unele inspectora­te școlare județene au transmis propriile comunicate referitoar­e la simularea Bacalaurea­tului, în timp ce din alte județe vin procente doar pe surse.

În multe județe, cei mai mulți elevi nu au reușit să obțină media de promovare a Bacalaurea­tului, șase, la simularea din acest an. În județul Timiș, 58% dintre candidați au luat medie sub pragul de promovare, potrivit comunica

MINISTERUL EDUCAȚIEI tului de presă al Inspectora­tului Școlar Județean (ISJ) Timiș. La nivelul județului Dolj, situația statistică este următoarea: - 44,98% procent de promovare - note ≥ 5.00 la Proba Ea) Limba și

literatura română 59,73% - nu au fost înregistra­te note d e 10.00 (zece) la proba E.a) note ≥ 5.00 la Proba E.c) 64,68%

26 note de 10.00 (zece) la prob a Ec) – obligatori­e a profilului note ≥ 5.00 la Proba E.d) 63,95%

28 note de 10.00 (zece) la proba E.d) – la alegere a profilului și specializă­rii

Șapte unități de învățământ din acest județ au avut procent de promovare = 0%.

Mai multe inspectora­te nu au calculat procentul de promovare al examenului, ci doar pe cele pe discipline,considerân­d că acestea sunt utile pentru analiza lor.

Datele ministerul­ui

O pondere de 60,13% dintre elevii din clasele terminale de liceu care au participat la simularea examenului de Bacalaurea­t au luat note egale sau mai mari de 5 la Limba și literatura română,64,12% la proba obligatori­e a profilului și 64,75% la proba la alegere a profilului, a informat Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat de presă. Rata de promovare la Limba maternă a fost de 84,08%. Simularea Bacalaurea­tului a fost susţinută în perioada 4 - 7 martie, la nivel naţional,de elevii claselor a XII-A și a XIII-A seral/frecvenţă redusă. Potrivit comunicatu­lui citat, au fost implicaţi în procesul de evaluare 13.897 de profesori. În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatic­ă au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenţi. Ministerul menţioneaz­ă că face demersuri pentru dezvoltare­a Platformei de evaluare digitaliza­tă, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatel­e probelor scrise ale simulărilo­r să fie comunicate anonimizat,prin afișare pe platformă, similar examenelor naţionale.

Lucrările scrise ale elevilor care au susţinut simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaurea­t se află în unităţile de învăţământ în care elevii au susţinut probele.

 ?? ?? Elevii așteaptă începerea primei probe scrise din cadrul examenului de bacalaurea­t la Liceul Ion Creangă din București, 20 iunie 2022.
Elevii așteaptă începerea primei probe scrise din cadrul examenului de bacalaurea­t la Liceul Ion Creangă din București, 20 iunie 2022.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania