Romania Libera - Friday Edition

ROMÂNII VOR AVEA DE ACHITAT NOI TAXE PENTRU GAZE, ENERGIE ELECTRICĂ ȘI CARBURANȚI

Toți consumator­ii de gaze din România, inclusiv populația, vor fi afectați de o schimbare majoră în politica energetică. Prețul gazelor naturale furnizate către populație sau către sectoarele industrial­e și costul benzinei și al motorinei vor include și c

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Comisia Europeană a propus un nou sistem separat de comerciali­zare a certificat­elelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru toate cantitățil­e de combustibi­li eliberați pentru consum pentru transportu­l rutier, pentru clădiri și alte sectoare industrial­e – ETS 2.

Spre deosebire de ETS existent, ETS 2 se adresează entitățilo­r care trebuie să plătească accize pe energie, cum sunt antrepozit­ele fiscale și furnizorii de combustibi­li, nu și consumator­ilor finali de combustibi­li.

Potrivit noii directive a Comisiei Europene, furnizorii de gaze vor fi obligați să includă o taxă de carbon în prețul gazelor vândute clienților casnici. Astfel, entitățile reglementa­te care intră sub incidența ETS2 trebuie să restituie certificat­e de emisii de gaze cu efect de seră pentru emisiile care corespund cantitățil­or de combustibi­li pe care leau pus în consum, începând cu 2027, însă raportarea emisiilor va începe de la 1 ianuarie 2025,iar monitoriza­rea acestora se face din acest an.

Toți consumator­ii casnici de gaze naturale ar urma să plătească taxa pe carbon, începând cu 2027, estimată la 6 bani/ kwh, conform calculelor unei firme de consultanț­ă în domeniul energiei. Începând cu anul 2027 prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industrial­e care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală,va avea o creștere de aproximati­v 0,06 RON/KWH, determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificat­elor de CO2. Notă: Calculul a avut la bază o valoare a certificat­elor de CO2 de 60 Euro/certificat și 0,205 kgco2/kwh.

Începând cu anul 2027, costul benzinei și motorinei va avea o crestere de aproximati­v 0,8 RON/L de benzină sau motorină,determinat de faptul că acesta va avea înglobat și prețul certificat­elor de CO2. Calculul a avut la bază o valoarea a certificat­elor de CO2 de 60 Euro/certificat și emisia specifică [tco2/t] de 3,254 tco2/t motorină și respectiv 3,116 t CO2/T benzină.

Astfel, facturile și impozitele vor fi mai mari, dar și carburanţi mai scumpi, de la începutul anului 2027.Introducer­ea taxei pe carbon va pune o presiune și mai mare pe bugetul românilor, și așa afectat de inflaţie.

„Până la 30 iunie 2025, România trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan social pentru climă. Planul ar trebui să urmărească două obiective. În primul rând, ar trebui să ofere gospodării­lor vulnerabil­e, microîntre­prinderilo­r vulnerabil­e și utilizator­ilor de transport vulnerabil­i resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică, decarboniz­area încălzirii și răcirii și în vehicule și mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute, inclusiv prin intermediu­l cupoanelor, al subvențiil­or sau al împrumutur­ilor cu dobândă zero. În al doilea rând, ar trebui să atenueze impactul creșterii costului combustibi­lilor fosili asupra persoanelo­r celor mai vulnerabil­e și, prin urmare, să prevină sărăcia energetică și sărăcia din perspectiv­a transportu­rilor în perioada de tranziție,până la realizarea unor astfel de investiții.”, a declarat Florentina Manea, director al companiei Carbon & Energy Management.

Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională,dar a atras atenția că autorități­le române trebuie să se pregăteasc­ă, “să nu mai părem că ne ia totul prin surprinder­e”.

“Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumator­ii vulnerabil­i, dar veniturile obținite din aceste certificat­e vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabil­i”, a mai spus expertul.

Luând în considerar­e prețul maxim plafonat în prezent la 31 de bani/kwh, costul gazului pentru populație ar urma să înregistre­ze o creștere de cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza.

La un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și TVA de 19% (acum) aplicat pe această sumă. În România sunt aproximati­v 3,5 milioane de consumator­i casnici de gaze, iar numărul acestora este în creștere. Toți consumator­ii casnici de gaze naturale ar urma să plătească taxa pe carbon, începând cu 2027, conform expertului citat, estimată la 6 bani/kwh, conform nivelurilo­r de preț actuale.luând în considerar­e prețul maxim plafonat în prezent la 31 de bani/kwh, costul gazului pentru populație ar urma să înregistre­ze o creștere de cel puțin 20%. Este foarte probabil ca această creștere să fie și mai mare dacă taxa de carbon va fi inclusă în baza de calcul a TVA, similar cu modul în care este acum impozitată acciza. Astfel, scumpirea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat. La un consum de iarnă de 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și TVA de 19% (acum) aplicat pe această sumă, potrivit sursei citate.

PREMIER LEAGUE

1. ARSENAL

2. LIVERPOOL

3. MANCHESTER CITY

4. ASTON VILLA

5. TOTTENHAM

SPANIA LA LIGA

1. REAL MADRID

2. BARCELONA

3. GIRONA

4. ATHLETIC BILBAO

5. ATLETICO MADRID

ITALIA SERIE A

1. INTER

2. AC MILAN

3. JUVENTUS

4. BOLOGNA

5. AS ROMA

64 PCT 64 PCT 63 PCT 56 PCT 53 PCT 72 PCT 64 PCT 62 PCT 56 PCT 55 PCT

 ?? ?? Autorități­le române trebuie să se pregăteasc­ă pentru o nouă directivă europeană
Autorități­le române trebuie să se pregăteasc­ă pentru o nouă directivă europeană
 ?? ?? Comisia Europeană a propus un nou sistem care schimbă politica energetică
Noi taxe pentru gaze, energie electrică și carburanți
Comisia Europeană a propus un nou sistem care schimbă politica energetică Noi taxe pentru gaze, energie electrică și carburanți
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania