Romania Libera - Friday Edition

LITORALUL ROMÂNESC, TOT MAI SCUMP ȘI NEPREGĂTIT DIN NOU PENTRU TURIȘTI

Litoralul românesc, cu plaje scoase la licitație, nu pare că va reuși nici în acest an să atragă turiști la capacitate maximă. Românii și-au făcut deja planuri pentru a merge în țările vecine și sunt puține șanse să convingem turiștii din afară să vină la

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Mai mult, în loc să aducă oferte și îmbunătăți­ri, pe litoral au apărut noi taxe. Astfel, în contextul creșterii numărului de evenimente organizate pe litoralul românesc, precum concerte, festivalur­i sau competiții sportive,apele Române au anunțat introducer­ea unei noi taxe pentru evenimente­le organizate pe plajă. Astfel, un organizato­r de evenimente care va închiria 6.000 mp de plajă va avea de achitat o taxă de peste 12.000 lei pe zi.

Taxă și pentru turiști

În plus,și pentru turiști se aplică taxe încă din 2023, iar acestea variază în funcție de primărie.

De exemplu,pentru stațiunile din subordinea Primăriei Mangalia,saturn,venus, Cap-aurora,jupiter,neptun și Olimp,taxa este de 5 lei pe zi.

Hotelierii își așteaptă turiștii pe Litoral, în minivacanț­a de 1 Mai și Paște, cu distracție, voie bună și mult soare. Anul acesta vacanța de 1 Mai continuă cu zilele libere dedicate Sărbătoril­or Pascale. Concertele programate în minivacanţ­a de 1 Mai vor avea loc atât în Mamaia, cât și în Constanţa.

Astfel, în Piaţeta Cazino din Mamaia, în 1 mai vor concerta Lora și Mihai Mărgineanu,în 2 mai – Misha și Lidia Buble,iar în 3 mai – Bibi, Marius Mihalache & Alexandra Ungureanu. Apoi, concertele se vor muta în Piaţa Ovidiu din Constanţa. Pe data de 4 mai vor urca pe scenă Ţăndărică & invitaţii: Diana Bucșa, Fanfara Zece Prăjini, spectacol cu toace, în 5 mai – Keo, Loren și Proconsul, iar în 6 mai – Edward Sanda și Holograf. Toate concertele vor începe la ora 19.30. În afara acestor spectacole, în acea perioadă vor mai avea loc Festival du Bonheur, între 30 aprilie și 6 mai,și festivalul Sunwaves de muzică electronic­ă, între 1-7 mai. Potrivit datelor oficiale,până în momentul actual sunt în vigoare un număr de 335 de contracte de închiriere plajă, valoare chiriei aferente acestora fiind de 34.809.909,67 lei ( fără TVA). „Începând cu data de 31 martie 2024, România este ireversibi­l membră a spațiului Schengen, din punct de vedere maritim și aerian. Pentru Constanța, oraș-port, este un moment deosebit întrucât va ajuta la facilitare­a dezvoltări­i vieții economice în județ. Eforturile guvernanți­lor vor continua astfel încât, în cel mai scurt timp, țara noastră să fie membră pe deplin a spațiului Schengen, acolo unde îi este locul din punct de vedere legislativ, cultural, economic dar și ca nivel de siguranță oferit.’’, a declarat prefectul județului Constanța,silviu-iulian Coșa.

Grecii au introdus reguli noi pentru accesul pe plaje

În același timp, pe plajele din Grecia se implemente­ază noi schimbări. Doar 30% din suprafața fiecărei plaje mai poate fi ocupată de șezlonguri, restul trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care vor să stea la soare pe propriul prosop.autorități­le elene speră că astfel plajele vor fi mai puțin înțesate. Potrivit unei legi noi,cel puțin 70% dintre plaje trebuie să fie libere de șezlonguri. Iar în ariile naturale protejate procentul este de 85%. Măsura a fost luată după ce, anul trecut, mai mulți localnici au protestat că nu mai au loc la malul mării. Cei care țin la confort ar putea avea surpriza să plătească mai mult.anul trecut, setul de două șezlonguri cu umbrelă costa între 10 și 15 euro, însă antrepreno­rii eleni estimează că la vară prețul va crește cu cel putin 10 procente.

Fără controale în statele Schengen la bordul navelor

Permisele de ședere și vizele de lungă ședere eliberate de Republica Bulgaria sau România vor fi valabile și după 31 martie 2024 și pe durata perioadei lor de valabilita­te.

Astfel, titularii permiselor de ședere eliberate de Republica Bulgaria și România, care sunt încă valabile după 31 martie 2024,vor avea dreptul la ședere de scurtă durată fără viză în celelalte țări Schengen în conformita­te cu normele Schengen (nu mai mult de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile) și în limitele perioadei de valabilita­te a permiselor respective.

În ceea ce privește cetățenii români minori,aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră dacă se deplasează la bordul unei nave de agrement sau de croazieră într-un alt stat Schengen.aceștia NU vor avea nevoie de un alt aviz suplimenta­r, putând să călătoreas­că în spațiul Schengen cu îndeplinir­ea acelorași condiții ca și până în prezent.

Astfel, cetățenii români minori pot ieși din România către state care aplică în totalitate acquis-ul Schengen, pe cale aeriană sau maritimă.

Începând cu data de 31 martie 2024, România este ireversibi­l membră a spațiului Schengen, din punct de vedere maritim și aerian. Pentru Constanța, oraș-port, este un moment deosebit întrucât va ajuta la facilitare­a dezvoltări­i vieții economice în județ. Eforturile guvernanți­lor vor continua astfel încât, în cel mai scurt timp, țara noastră să fie membră pe deplin a spațiului Schengen.”

PREMIER LEAGUE

1. ARSENAL

2. LIVERPOOL

3. MANCHESTER CITY 4 TOTTENHAM

5. ASTON VILLA

SPANIA LA LIGA

1. REAL MADRID

2. BARCELONA

3. GIRONA

4. ATLETICO MADRID

5. ATHLETIC BILBAO

ITALIA SERIE A

1. INTER

2. AC MILAN

3. JUVENTUS

4. BOLOGNA

5. AS ROMA 71 PCT 71 PCT 70 PCT 60 PCT 60 PCT 75 PCT 67 PCT 65 PCT 58 PCT 56 PCT

 ?? ?? Litoralul românesc nu pare că va reuși nici în acest an să atragă turiști la capacitate maximă
Litoralul românesc nu pare că va reuși nici în acest an să atragă turiști la capacitate maximă
 ?? ?? Apele Române au anunțat introducer­ea unei noi taxe pentru evenimente­le organizate pe plajă
Autorități­le elene iau măsuri pentru ca plajele să fie mai puțin înțesate
Apele Române au anunțat introducer­ea unei noi taxe pentru evenimente­le organizate pe plajă Autorități­le elene iau măsuri pentru ca plajele să fie mai puțin înțesate
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania