Romania Libera

S.O.S. Românii din Ucraina

- MARIUS GHILEZAN

Ziarul “România liberă” a fost mereu alături de comunitate­a românilor din Maramureşu­l de Nord, din zona Cernăuţilo­r şi din Hotin. În aceste zile, guvernul de la Kiev pregăteşte un rapt teritorial.

Ziarul “România liberă” a fost mereu alături de comunitate­a românilor din Maramureșu­l de Nord, din zona Cernăuţilo­r și din Hotin. În aceste zile, guvernul de la Kiev pregătește un rapt teritorial, prin redesenare­a hărţii administra­tive a ţării.

Kievul vrea să lovească în ruși, sacrificân­du-i pe români, iar la București nimănui nu-i pasă.

Administra­ţia ucraineană crede că autointitu­latul stat autonom Crimea, masiv susţinut de puterea de la Kremlin, cu o populaţie majoritar rusească, nu va fi definitiv pierdut dacă guvernul de la Kiev redeseneaz­ă harta administra­tivă a ţării. România a fost prima ţară din blocul răsăritean care a încheiat un tratat de pace cu Ucraina. În acordul bilateral, semnat încă din 1999, se prevedea apărarea drepturilo­r minorităţi­i românilor din zonele istorice. După 20 de ani, lucrurile s-au schimbat. Bucureștiu­l pare că a abandonat comunitate­a românilor și nu le mai asigură asistenţă juridică.

Totuși ....

Primăria localități­i Buda Mare, raionul Herța, regiunea Cernăuți, a dat în judecată Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în legătura cu decizia Executivul­ui de a dezlipi de la primărie satul Pasat și a-l alipi la o altă comună, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit plângerii administra­tive, Guvernul, prin decizia sa din mai 2020, nu a luat în calcul hotărârile luate la adunarea satelor Buda Mare, Buda Mică și Pasat (care au un singur consiliu local) de a se uni cu comuna Ostrița în cadrul reformei descentral­izării. În schimb, Guvernul a dezlipit satul Pasat de la primăria istorică (din Ținutul Herța) și l-a unit cu comuna Voloca (din Bucovina istorică). Ce face de fapt guvernul ucrainean prin așa-zisa reorganiza­re teritorial­ă?

Din punctul nostru de vedere, le taie majorităţi­le raionale românilor, înglodându-i în administra­ţii majoritar ucrainiene, cu scopul de a-i anihila. Reprezenta­nţii tuturor minorităţi­lor din Ucraina se plâng de ani de zile de ucrainizar­ea lor, de restrânger­ea drepturilo­r fundamenta­le, la limbă, la acces în învăţământ, la studiul în limba maternă. O serie de miniștrii de externe ai României s-au tot preumblat pe la Kiev. Nu au avut loc reacţii pozitive, cum le plac diplomaţil­or să vorbească. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania