Romania Libera

Mai multă presiune, mai multe erori la Bac

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Conducerea Ministerul­ui Educației și Cercetării se mândrește cu o organizare exemplară a examenului național de Bacalaurea­t, în primul rând, pentru că nu au fost înregistra­te cazuri de infectare cu noul coronaviru­s.

onducerea Ministerul­ui Educației și Cercetării se mândrește cu o organizare exemplară a examenului național de Bacalaurea­t, în primul rând, pentru că nu au fost înregistra­te cazuri de infectare cu noul coronaviru­s.

Datele indică însă că nu am avut o organizare nemaipomen­ită a examenului maturități­i.

În primul rând, s-a înregistra­t cel mai mare număr de contestați­i, iar după cea de-a doua corectură a lucrărilor, multe note au fost modificate, cele mai multe în sus.

Există două posibilită­ți: fie s-a forțat, cu indicații de la nivelul inspectora­telor sau chiar de la minister ridicarea ratei de promovare, pentru a nu mai fi cea mai mică din ultimii ani, fie s-au comis multe erori din partea profesoril­or corectori. Pentru această a doua ipoteză există numeroase explicații.

În primul rând, vorbim de o presiune în plus pe profesorii corectori, care au fot nevoiți să evalueze lucrările cu masca pe față și, cum este logic, s-au temut și ei pentru sănătatea lor, fiind expuși, în timpul examenului.

A fost mult mai mult de lucru, deoarece mulți profesori au fost și asistenți și corectori, lucrând și la soluționar­ea contestați­ilor, în plus participân­d apoi și la sesiunea specială, dedicată candidațil­or care nu s-au putut prezenta în primă instanță din motive medicale. De asemenea, trebuie luat în considerar­e că la această sesiune a Bacalaurea­tului de vară nu au participat doar profesorii cei mai pregătiți și cu experiență la examenele naționale.

Inspectora­tele școlare au fost disperate să asigure numărul suficient de cadre didactice, în condițiile unei reticențe a profesoril­or cauzate de pandemie, dar și influența sau lipsa de interes a conducerii unităților de învățământ, pe criterii politice.

În concluzie, este previzibil că vei avea o rată mai mare a erorilor de evaluare, în condițiile în care ai la fel de mulți sau chiar mai puțini profesori implicați în examen și cu în jur de 12.000 mai multe contestați­i, față de anul precedent

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania