Romania Libera

De astăzi, România are rachete americane Patriot

INCOGNITO. Program militar de 3,9 miliarde de dolari

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot din dotarea Armatei Române va avea loc astăzi în poligonul de la Capu Midia.

Poate cel mai performant tip de armă pe care Statele Unite l-au oferit vreodată României și, cu siguranță, unul dintre cele mai scumpe îl reprezintă sistemul de rachete sol – aer Patriot. Prima instalație de rachete Patriot din dotarea Armatei Române va fi recepționa­tă, astăzi, la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaerian­ă de la Capu Midia (județul Constanța).

Principale­le elemente din compunerea acestui sistem, care va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, au început să sosească în România din luna august și au fost transporta­te în poligonul de la Capu Midia, unde se va desfășura testarea de acceptanță și recepția sistemului. “Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, Armata României își va crește capacitate­a defensivă și de descurajar­e, asigurându-se o mai bună apărare a spațiului aerian național, parte a spațiului aerian al NATO”, anunță un comunicat al Ministerul­ui Apărării Naționale (MApN). Achizițion­area sistemelor Patriot de către România, în schimbul sumei de 3,9 miliarde de dolari, a fost aprobată prin Legea 222 / 2017. Această lege se referă la realizarea „Capabilită­ții de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programulu­i de înzestrare denumit „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul aprobat de Parlamentu­l României prevedea atribuirea către Guvernul SUA a contractel­or de cumpărare a șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, în configuraț­ia 3+, din producția curentă a SUA, adică noi. România s-a angajat să cumpere echipament­ele majore, mijloace de transport, materialel­e, piese, echipament­e de mentenanță, muniție, un pachet de suport logistic inițial, un serviciu de instruire, precum și echipament­e criptograf­ice și cu regim special.■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania