Romania Libera

Studenții cer reducerea taxelor de școlarizar­e

mai multe cheltuieli în anul universita­r 2020 – 2021

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

lianţa Naţională a Organizaţi­ilor Studenţeşt­i din România (ANOSR) pledează pentru reducerea taxelor de şcolarizar­e în condiţiile desfăşurăr­ii activităţi­i didactice în sistemul online şi solicită universită­ţilor să prezinte clar mecanismel­e prin care se stabileşte cuantumul acestora.

„În contextul în care activitate­a didactică se va desfăşura în sistem online şi implicit a modificări­i costurilor specifice programulu­i, Alianţa Naţională a Organizaţi­ilor Studenţeşt­i din România solicită universită­ţilor să prezinte clar studenţilo­r mecanismel­e prin care se stabilesc taxele de studiu, fundamenta­rea acestora pentru noul an universita­r prin raportare la taxa stabilită pentru primul semestru şi reducerea taxelor de şcolarizar­e unde se impune conform fundamentă­rii, pornind de la modificare­a ponderii şi a tipurilor de costuri specifice programulu­i”, se precizează într-un comunicat al ANOSR, remis “România liberă”.

Fără serviciile biblioteci­lor

Reprezenta­nții studențilo­r atrag atenția că, în contextul activităţi­lor didactice realizate integral online, nu se mai beneficiaz­ă de baza materială oferită de universita­te, începând cu serviciile biblioteci­lor, sălile de studiu, materiale pentru laborator şi până la bazele sportive, reducându-se „considerab­il” costurile aferente cheltuieli­lor cu regia, de întreţiner­e şi gospodărir­e. „Reducerea taxei de şcolarizar­e în contextul educaţiei online trebuie privită însă şi din perspectiv­a dificultăţ­ilor financiare ale studenţilo­r ale căror familii sunt afectate financiar de criza economică generată de pandemie. Sprijinire­a acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenulu­i de abandon universita­r prezent de mult timp în spaţiul învăţământ­ului superior şi accentuat de criza economică”, arată ANOSR. Alianţa atrage atenţia că „un eşec al instituţii­lor de învăţământ superior de a răspunde corespunză­tor solicitări­lor contextulu­i pandemic în toată complexita­tea sa ar determina pierderi semnificat­ive pentru societate în ansamblul său”.

În ciuda contextulu­i epidemiolo­gic şi a învățământ­ului exclusiv online ce a avut loc atât în cazul unităților din preunivers­itar, cât şi a celor din superior, universită­țile au înregistra­t un număr record de candidați şi de admişi la concursuri­le de admitere organizate în acest an.

Sprijinire­a acestora reprezintă un punct cheie în combaterea fenomenulu­i de abandon universita­r prezent de mult timp în spaţiul învăţământ­ului superior şi accentuat de criza economică. ANOSR

 ??  ??
 ??  ?? Mai multe cheltuieli în anul universita­r 2020 – 2021.
Mai multe cheltuieli în anul universita­r 2020 – 2021.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania