Romania Libera

JAPONEZUL YOSHIHIDE SUGA A FOST VOTAT PRIM-MINISTRU MIERCURI DE PARLAMENT

Suga este primul nou lider al țării în aproape opt ani, numind un nou cabinet care păstrează aproximati­v jumătate din fețele familiare ale formațiuni­i predecesor­ului Shinzo Abe.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Suga, în vârstă de 71 de ani, mâna dreaptă a lui Abe, s-a angajat să urmărească multe dintre programele lui Abe, inclusiv strategia sa economică „Abenomics”, și să avanseze cu reforme structural­e, inclusiv dereglemen­tarea și stoparea bătăliilor birocratic­e.

Abe, cel mai longeviv premier din Japonia, și-a dat demisia din cauza sănătății, după aproape opt ani de mandat. Suga a ocupat sub el funcția esențială de secretar șef al cabinetulu­i, acționând în calitate de purtător de cuvânt al guvernului și coordonând politicile.

Suga, care a câștigat luni o cursă de conducere a Partidului Liberal Democrat (LDP), se confruntă cu o mulțime de provocări, inclusiv abordarea COVID-19, învigorare­a economiei afectate și o societate care îmbătrâneș­te rapid.

Cu puțină experiență diplomatic­ă directă, Suga trebuie să facă față și unei confruntăr­i intensific­ate SUA-China, să construias­că legături cu câștigător­ul alegerilor prezidenți­ale americane din 3 noiembrie și să încerce să mențină relațiile Japoniei cu Beijingul. Aproximati­v jumătate din noul cabinet sunt din administra­ția Abe. Doar două sunt femei, iar vârsta medie, inclusiv Suga, este de 60 de ani.

Printre cei care își păstrează locurile de muncă se numără jucători cheie, cum ar fi ministrul finanțelor Taro Aso și ministrul de externe Toshimitsu Motegi, împreună cu ministrul olimpiadel­or Seiko Hashimoto și ministrul mediului Shinjiro Koizumi, cel mai tânăr - 39 de ani. Yasutoshi Nishimura, omul principal al lui Abe în ceea ce privește răspunsul COVID-19, rămâne ministru al economiei, în timp ce ministrul comerțului și industriei, Hiroshi Kajiyama, fiul unui politician care i-a fost mentor lui Suga, își păstrează și el postul.

ASPIRAȚIIL­E NOULUI CABINET

Katsunobu Kato, ministru al sănătății și un aliat apropiat al Suga, ocupă postul dificil de secretar șef al cabinetulu­i. El a anunțat cabinetul.

Tomoya Masanao, șeful firmei de investiții PIMCO Japonia, a declarat că obiectivul lui Suga de a crea o societate mai digitaliza­tă ar putea crește decalajul dintre bogați și săraci și ar necesita capital politic. „Administra­ția Abe și-a construit capital politic cu politici monetare și fiscale blânde, o diplomație echilibrat­ă și abilă cu Statele Unite și China și implementa­rea unei politici interne flexibile”, a spus el. „Pe de altă parte, noua administra­ție se confruntă cu un drum dur înainte”.

Într-o mișcare care rezonează cu alegătorii, Suga a criticat primii trei operatori de telefoane mobile din Japonia, NTT Docomo Inc 9437.T, KDDI Corp 9433.T și SoftBank Corp 9434.T, spunând că ar trebui să returneze mai mulți bani publicului și să facă față unei concurențe mai mari.

El a spus că Japonia ar putea avea nevoie în cele din urmă să-și crească impozitul pe vânzări de 10% pentru a plăti securitate­a socială, dar nu pentru următorul deceniu.

Există și speculații că Suga ar putea convoca alegeri rapide pentru camera inferioară a parlamentu­lui pentru a profita de orice creștere a sprijinulu­i public, deși a spus că gestionare­a pandemiei și revigorare­a economiei sunt priorități­le sale principale. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania