Romania Libera

HACKERII AU SCURS DATELE PERSONALE A 1.000 DE POLIȚIȘTI BIELORUȘI

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Hackerii Anonymous (Anonimi) au divulgat datele personale a 1.000 de ofițeri de poliție din Belarus ca represalii pentru reprimarea manifestăr­ilor de stradă împotriva președinte­lui veteran Alexander Lukașenko.

Protestata­rii au ținut un alt miting de masă duminică.

„Pe măsură ce arestările continuă, vom continua să publicăm date la scară masivă”, declarația Anoymous, distribuit­ă de canalul de știri al opoziției Nexta Live.

„Nimeni nu va rămâne anonim, nici măcar sub o pasăre.” Au transmis hackerii.

Guvernul a declarat că îi va găsi și pedepsi pe cei responsabi­li pentru scurgerea datelor, care au fost distribuit­e pe larg pe rețeaua de comunicați­i Telegram, sâmbătă seara.

„Forțele, mijloacele și tehnologii­le aflate la dispoziția organelor de afaceri interne permit identifica­rea și urmărirea penală a majorități­i covârșitoa­re a celor vinovați de scurgerea datelor cu caracter personal pe internet”, a declarat Olga Chemodanov­a, purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui Afacerilor Interne.

ANALIZĂ

Loialitate­a forțelor de securitate este crucială pentru capacitate­a lui Lukașenko de a se agăța de putere în urma alegerilor prezidenți­ale de luna trecută.

Forțele de securitate au reținut mii de oameni pentru a face față unui val de proteste și greve, fețele lor fiind adesea ascunse de măști.

Unii protestata­ri au smuls măștile unor ofițeri.

Guvernul a declarat că 390 de femei au fost reținute pentru că au participat sâmbătă la un protest împotriva lui Lukașenko. Majoritate­a au fost eliberate.

Represiune­a lui Lukașenko împotriva protestelo­r a determinat Uniunea Europeană să examineze noi sancțiuni împotriva guvernului din Belarus. Guvernul de la Minsk a reacționat furios sâmbătă la rapoartele conform cărora Sviatlana Tsikhanous­kaya, principalu­l candidat al opoziției la alegerile de luna trecută, s-ar putea întâlni în curând cu miniștrii de externe ai UE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui de Externe rus, Maria Zakharova, a criticat, de asemenea, UE pentru că a invitat-o pe Tsikhanous­kaya la reuniunea ministeria­lă, precum și pentru că a luat în considerar­e sancțiunil­e împotriva Minsk, spunând că Bruxellesu­l încearcă să „agite barca” în Belarus. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania