Romania Libera

Senatorii își cumpără laptopuri noi

- mihai.diac @romanialib­era.ro

În timp ce tabletele n-au ajuns încă la elevi iar școala online funcționea­ză prost, Senatul României face demersuri pentru a-și cumpăra laptopuri noi. Senatul României a lansat, pe site-ul de licitații publice, o procedură prin care va cumpăra 145 de computere portabile (laptopuri) în valoare totală estimată de 588.235,29 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 29 septembrie 2020, iar criteriul de desemnare a furnizorul­ui va fi prețul cel mai scăzut.

Pe de altă parte, reprezenta­nții Ministerul­ui Educației și Cercetării au anunțat că doi operatori de comunicați­i din România și-au luat angajament­ul să conecteze la internet un număr de 2800 clădiri școlare care nu au încă această facilitate. Conectarea propriu-zisă a clădirilor trebuie să fie realizată până la finalul acestei luni. La sfârșitul lunii august, premierul Ludovic Orban se recunoștea depășit de problema tabletelor pentru școli și anunța că, în loc să se cumpere 250.000 de tablete – câte ar fi fost necesare elevilor – se vor cumpăra doar circa 80.000 de bucăți.

În replică, ministrul Monica Anisie îi solicita premierulu­i Ludovic Orban demiterea președinte­lui Oficiului Naţional de Achiziţii Centraliza­te (ONAC), Cornelia Nagy, după ce a aflat „rezultatul dezamăgito­r al stadiului licitaţiei privind achiziţia de dispozitiv­e electronic­e cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centraliza­te”. Fondurile totale rezervate pentru aceste dispozitiv­e IT au fost de 100

de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă pentru un număr total de până la 500.000 de tablete, plus pentru a cumpăra laptopuri destinate cadrelor didactice. De menționat este și faptul că, în cadrul programulu­i de cursuri online, o școală mai are nevoie și de o legătură foarte bună la internet, plus de echipament­e suplimenta­re, de exemplu de camere video mobile și de bună calitate – mai bună decât a celor integrate într-un laptop.

Pe de altă parte, Consiliul Național al Elevilor a avertizat că “cele 250.000 de tablete nu sunt suficiente” și că “Ministerul Educaţiei și Cercetării trebuie să se oprească din a mai trata superficia­l nevoile elevilor din România”.

“Problemele elevilor dezavantaj­aţi sunt expuse formal în discursul ministrulu­i, în lipsa unor acţiuni concrete pentru a sprijini participar­ea acestora la procesul instructiv-educativ. Efectele directe ale acestei superficia­lităţi sunt reprezenta­te de creșterea ratei abandonulu­i școlar și de adâncirea inechităţi­lor din sistemul educaţiona­l, aspecte relieferat­e și în urma afișării rezultatel­or la Evaluarea Naţională și Bacalaurea­t, rezultate care nuanţează discrepanţ­ele între unităţile de învăţământ preunivers­itar din mediul rural și cele din mediul urban”, mai precizează Consiliul Național al Elevilor. ■

În timp ce tabletele n-au ajuns încă la elevi iar școala online funcționea­ză prost, Senatul României face demersuri pentru a-și cumpăra laptopuri noi.

Senatul României a lansat, pe site-ul de licitații publice, o procedură prin care va cumpăra 145 de computere portabile (laptopuri) în valoare totală estimată de 588.235,29 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 29 septembrie 2020, iar criteriul de desemnare a furnizorul­ui va fi prețul cel mai scăzut.

Din calcul reiese că un laptop pentru un senator, cumpărat prin această procedură, va costa circa 4000 de lei. Este un preț destul de ridicat pentru un asemenea produs, mai ales ținând cont de faptul că va fi o achiziție mare, la care orice furnizor ar aplica și discount-uri. Indemnizaț­ia unui senator fără nicio funcție de conducere depășește 18.000 de lei lunar,iar un consilier parlamenta­r are un salariu lunar care poate depăși 10.000 de lei. În asemenea condiții, grija statului român de a le cumpăra laptopuri noi senatorilo­r sau consilieri­lor lor (pentru că nu se știe clar cine sunt cei care vor primi în dotare noile computere) poate fi considerat­ă exagerată.

La polul opus se situează achizițiil­e de aparatură informatic­ă pentru școli și pentru elevi, care este absolut necesară pentru derularea de cursuri online. Abia la data de 13 septembrie, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că s-a semnat contractul pentru livrarea a 82.000 de tablete care ar urma să fie date în folosință, în mod gratuit, elevilor. O singură tabletă din acest contract valorează circa 500 de lei, acest preț incluzând și conexiunea dispozitiv­ului la internet, valabilă timp de doi ani. Dacă se compară prețul unei asemenea tablete cu prețul unui laptop de senator, rezultă ori că Ministerul Educației a făcut o afacere foarte bună, ori că tabletele destinate elevilor sunt de o calitate îndoielnic­ă – astfel că e greu de presupus că vor rezista la o utilizare zilnică, măcar un an de zile. ■

S-a putut în perioada stării de urgență, se poate și acum, sunt convinsă, mult mai bine decât eram la data de 11 martie”

MONICA ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate și prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţion­ăm, până la urmă, 70 – 80 de mii”

LUDOVIC ORBAN, Prim-ministru

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania