Romania Libera

LIDERUL OPOZIȚIEI DIN MALAEZIA, ANWAR, PRETINDE O MAJORITATE „FORMIDABIL­Ă” PENTRU A FORMA UN NOU GOVERN

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Liderul opoziției din Malaezia, Anwar Ibrahim, a declarat miercuri că și-a asigurat o majoritate „formidabil­ă” din partea parlamenta­rilor pentru a-l demite pe premierul Muhyiddin Yassin și a forma un nou guvern, anunțând o nouă criză politică în țara din Asia de Sud-Est.

Lupta pentru putere vine într-un moment dificil pentru națiunea multietnic­ă, întrucât economia sa orientată spre export a fost grav afectată de pandemia de coronaviru­s. Ringgit-ul și acțiunile din Malaezia au scăzut după comentarii­le lui Anwar.

Anwar trebuie acum să-l convingă pe regele Malaeziei, sultanul Abdullah, că are cifrele necesare pentru a forma un guvern, dar încă nu a apărut niciun partid politic important în sprijinul său. În schimb, regele ar putea alege să ceară alegeri la sfatul lui Muhyiddin pentru a pune capăt lunilor de volatilita­te politică. Muhyiddin, a cărui coaliție de șapte luni a supraviețu­it cu o majoritate redusă, a respins afirmațiil­e lui Anwar drept „o simplă acuzație”, spunându-i să-și demonstrez­e majoritate­a printr-un proces constituți­onal.

“Până nu se dovedește contrariul, guvernul Perikatan Nasional rămâne ferm și eu sunt primul ministru de drept”, a spus Muhyiddin într-o declarație referitoar­e la coaliția sa de guvernămân­t. Muhyiddin a dezvăluit, de asemenea, un pachet suplimenta­r de stimulare economică în valoare de 10 miliarde de ringgit (2,41 miliarde de dolari).

Cele șase mari partide politice care l-au susținut pe Muhyiddin au respins afirmația lui Anwar drept „publicitat­e ieftină” și au declarat într-o declarație comună că se află ferm în spatele lui Muhyiddin, care a apărut ca lider după demisia fostului prim-ministru, Mahathir Mohamad.

Dacă Anwar va reuși în cele din urmă să câștige puterea, acesta va marca punctul culminant al unei lupte de 22 de ani, în care a petrecut aproape 10 ani în închisoare.

„Avem o majoritate puternică, formidabil­ă. Nu vorbesc despre patru, cinci, șase (locuri), ci despre mult mai mult decât atât ”, a declarat Anwar reporteril­or. „Cu aceste cifre, Muhyiddin e demis ca prim-ministru”. Următorul pas al lui Anwar ar fi să se întâlneasc­ă cu regele, sultanul Abdullah. Regele joacă un rol în mare parte ceremonial în Malaezia, dar ar putea numi un prim-ministru care, în opinia sa, este probabil să conducă o majoritate în parlament. El ar putea, de asemenea, să dizolve parlamentu­l și să declanșeze alegeri la sfatul premierulu­i.Analiștii au declarat că alegerile ar fi mai palpabile să pună capăt incertitud­inii politice.

Muhyiddin a venit la putere în martie după ce a obținut o majoritate cu sprijinul UMNO, care a fost învinsă în alegerile din 2018. Oponenții săi l-au acuzat că a preluat puterea prin schimbarea alianțelor în loc să o câștige la urne.

Anwar, în vârstă de 73 de ani, a avut o carieră politică tumultuoas­ă. La început, o stea în creștere a politicii malaysiene și a UMNO, a fost închis pentru sodomie și corupție după ce a fost concediat din funcția de vicepremie­r de Mahathir în 1998. El a fost din nou închis pentru acuzații de sodomie în 2015, când Najib Razak era prim-ministru.

Anwar a descris toate acuzațiile aduse împotriva sa drept un complot pentru distrugere­a carierei sale politice. I s-a acordat grațierea regală în 2018, ca parte a înțelegeri­i cu Mahathir, pentru ca acesta să reușească în funcția de premier, după ce cei doi au încheiat o alianță pentru a-l învinge pe Najib la alegerile din 2018. ■

 ??  ?? Liderul opoziției din Malaezia, Anwar Ibrahim
Liderul opoziției din Malaezia, Anwar Ibrahim

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania