Romania Libera

UE PROPUNE SĂ RENUNȚE LA COTELE DE REFUGIAȚI PENTRU STATELE MEMBRE

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro PUBLICITAT­E

Comisia Europeană renunță la ideea cotelor obligatori­i pentru refugiați, reînvie încercarea de a schimba regulile europene de azil și migrație după mai mult de patru ani de blocaj.

Propuneril­e de migrație mult așteptate, întârziate de pandemia de coronaviru­s, ar permite statelor membre UE să aleagă dacă acceptă refugiați sau să se ocupe de returnarea celor refuzați de azil în țările lor de origine. Ca beneficiu pentru a primi refugiați sau solicitanț­ii de azil salvați în Marea Mediterană,țărilor li s-ar oferi 10.000 EUR (9.192 GBP) pentru fiecare adult, finanțat din bugetul UE. Și nicio țară nu ar fi obligată să ofere adăpost nimănui.

Această „solidarita­te à la carte” este menită să spargă impasul care a domnit din 2015, când UE a cerut cote obligatori­i de refugiați la apogeul crizei migrației. Ungaria, la care s-a alăturat ulterior Polonia, a refuzat să primească refugiați. Cele două țări au aderat la o coaliție de blocare care a împiedicat o tentativă de reformă din 2016 bazată pe plăți obligatori­i pentru acele țări care au refuzat să primească solicitanț­i de azil. În timp ce ultimele modificări sunt concepute pentru a ușura presiunea asupra statelor din prima linie, Italia, Grecia și Spania vor fi probabil dezamăgite, își păstrează responsabi­litatea implicită pentru gestionare­a cererilor de azil. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că accentul pe returnări (deportări ale azilanțilo­r) reflectă realitatea schimbată din 2015.„Trebuie să ne ocupăm de situația reală și nu să ne ocupăm de situația pe care oamenii o au în cap”, a spus ea unui grup de reporteri. „Majoritate­a [sosiților] nu sunt refugiați: două treimi din sosirile neregulate vor avea o decizie negativă.” În 2019, 491.200 de persoane au primit ordin să părăsească UE, dar doar 29% au fost returnate în țara lor de origine. Johansson a spus că „rentabilit­atea de 100% nu poate fi realizată”, dar există „un loc semnificat­iv de îmbunătăți­re aici”. În timp ce îmbunătăți­rea randamente­lor a fost un obiectiv al politicii UE de ani de zile, comisia speră să dea un impuls prin numirea unui coordonato­r al deportăril­or care să ajute statele membre.

Johansson, comisarul suedez, speră ca preluarea deportăril­or să fie o opțiune atractivă pentru guvernele UE care nu doresc să adăposteas­că solicitanț­ii de azil. Ea a insistat că absența legăturilo­r istorice cu Orientul Mijlociu și țările africane nu ar trebui să fie un obstacol în calea „sponsoriză­rii întoarceri­i”. Ea a spus că propria sa țară a „investit mult în Maroc și Afganistan” pentru a încuraja aceste guverne să-și ia înapoi cetățenii.

Dar guvernele vor deveni responsabi­le pentru orice migranți pe care nu reușesc să îi întoarcă. Guvernele care evită relocarea și deportăril­e ar putea, de asemenea, să aleagă să cheltuiasc­ă bani pentru alte măsuri,de exemplu finanțarea centrelor de primire din state de primă linie, precum Grecia. Dar comisia ar fi în măsură să anuleze aceste intenții, dacă nu s-ar prezenta suficiente țări pentru a face eforturi mari în ceea ce privește relocarea și deportarea. „Toată lumea trebuie să facă parte din solidarita­te”, a spus Johansson. Comisia promite, de asemenea, procese mai rapide: dorește să introducă o regulă conform căreia toate sosirile trebuie să aibă finalizate controalel­e de sănătate și securitate în termen de cinci zile. În ciuda unui program pilot promis în Grecia, rămâne neclar dacă UE are resursele necesare pentru a accelera proceduril­e notorii de lente în Grecia și Italia. Liderii UE au redus cheltuieli­le cu migrația și controlul frontierel­or cu 8,5 miliarde de euro sau 27%, când au încheiat un acord cu privire la următorul buget de șapte ani al blocului în iulie. La mai bine de cinci ani după ce Angela Merkel a deschis frontierel­e Germaniei către sute de mii de refugiați,migrația continuă să dividă UE,deși sosirile sunt mult mai mici.Aproximati­v 150.000 de migranți ilegali au ajuns în UE în 2018, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani și doar o fracțiune din 2,4 milioane care au venit să locuiască în UE din restul lumii în aceeași perioadă. Condițiile îngrozitoa­re cu care se confruntă unii solicitanț­i de azil, încapsulaț­i în tabăra arsă de la Moria, sunt văzute ca mărturie a eșecului UE.În ajunul noilor propuneri,agenția ONU pentru refugiați și Organizați­a Internațio­nală pentru Migrație au avertizat că politica actuală a UE este „ineficient­ă, de nesuportat și are adesea consecințe umane devastatoa­re”.

Nesalvarea migranților înecați, o crimă

În urma rapoartelo­r de deportări ilegale în Marea Mediterană și la frontierel­e terestre, Comisia dorește să introducă un mecanism de monitoriza­re pentru a investiga abuzurile. „Pentru a fi sinceră, nu pot acționa în funcție de aceste rapoarte, deoarece nu am nicio posibilita­te de a investiga”, a spus Johansson. Cu toate acestea, două ONG-uri au declarat că există „încălcări de lungă durată bine documentat­e ale legislație­i UE”,deoarece au solicitat Comisiei să înceapă acțiuni în justiție împotriva guvernului grec. Oxfam și WeMove Europe au depus marți o plângere, după ce au instruit avocații de la De Brauw Blackstone Westbroek. ONG-urile susțin că noua lege a azilului a guvernului grec încalcă legislația UE prin refuzul la o procedură echitabilă pentru solicitanț­ii de azil. „Comisia ar trebui să evalueze urgent dacă autorități­le elene respectă legislația UE și, în caz contrar, să declanșeze proceduri judiciare împotriva Greciei pentru expunerea persoanelo­r care solicită azil pe teritoriul său la suferințe și abuzuri”, a declarat Marissa Ryan, șeful biroului UE al Oxfam.

Țărilor li s-ar oferi 10.000 de euro pe adult pentru a primi oamenii în cadrul planului „solidarita­te à la carte”

 ??  ?? În cea mai mare tabără de refugiați din Europa, pe insula elenă Lesbos, și în împrejurim­i au izbucnit în timpul nopții mai multe incendii, locuitorii din Moria fiind evacuați.
În cea mai mare tabără de refugiați din Europa, pe insula elenă Lesbos, și în împrejurim­i au izbucnit în timpul nopții mai multe incendii, locuitorii din Moria fiind evacuați.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania