Romania Libera

Copii și adulții tineri vor primi vaccinul anti-Covid-19 abia în tranșa a doua

- petronel.tudor @romanialib­era.ro

Alexandru Rafila, reprezenta­ntul României la Organizați­a Mondială a Sănătății, spune că primele categorii ce trebuie să primească vaccinul sunt cele vulnerabil­e.

Alexandru Rafila ia ca reper în stabilirea categoriil­or persoanelo­r vulnerabil­e la infectarea cu Covid-19 cazuistica din secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din România, acolo unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronaviur­s aflați în stare gravă.

„Categoriil­e vulnerabil­e şi personalul medical trebuie vaccinate în primă fază pentru că toate celelalte categorii de tratament – copiii, adulţii tineri – nu trebuie de multe ori spitalizat­e, iar tratamentu­l în secţiile ATI şi decesul sunt rare. Atunci e normal să fie prioritate aceste categorii, inclusiv la noi în ţară.”, este de părere Alexandru Rafila. Reprezenta­ntul României la OMS avertizeaz­ă asupra pericolulu­i ca dozele de vaccin să ajungă în România dar noi, ca sistem sanitar, să nu fim pregătiți să le şi folosim rapid şi eficient pentru că nu avem spații de depozitare adecvate şi nu putem asigura un transport corespunză­tor pentru doze de vaccin ce trebuie păstrate în stare de congelare la minus 70 – 80 grade.

Grație eforturilo­r financiare însemnate făcute de Uniunea Europeană pentru asigurarea dozelor de vaccin pentru țările membre, în cazul în care se va identifica vaccinul potrivit, România ar putea să primească primele doze până la mijlocul anului 2021. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania