Romania Libera

Cum reCunoști o Criză falsă de epilepsie?

uneori oamenii experiment­ează crize care seamănă cu cele epileptice, dar nu sunt. acestea poartă numele de crize psihogene și sunt cauzate de factori psihologic­i.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Crizele non-epileptice sunt o manifestar­e a subconștie­ntului

Crizele psihogene sunt mai prezente în rândul femeilor 70%, conform Institutul­ui Neurologic din Columbia

Aproximati­v 15% dintre pacienții cu crize psihogene au și crize reale de epilepsie, potrivit Zhejiang University School of Medicine

Uneori apar în urma unui eveniment traumatic, alteori nu au o cauză clară. Singura investigaț­ie pe care vă puteți baza pentru a face diferența între cele două este eeG (electroenc­efalograma). Dacă în cazul epilepsiei crizele pot fi ținute sub control cu tratament adecvat sau intervenți­i chirurgica­le, în cazul crizelor psihogene tratamentu­l constă, pentru moment, doar în terapie cognitiv-comportame­ntală. este nevoie de mai multe studii pentru a descoperi și alte posibile modalități de a le trata. epilepsia este o boală neurologic­ă cronică ce poate afecta oameni de toate vârstele. peste 50 de milioane de persoane au diagnostic­ul de epilepsie,ceea ce o face una dintre cele mai comune boli neurologic­e la nivel mondial. În multe părți ale lumii, cei cu epilepsie și familiile lor suferă din cauza stigmei și a discrimină­rii. puținele lucruri pe care majoritate­a le știe despre epilepsie este că se manifestă prin crize recurente – mișcări involuntar­e ale corpului care sunt uneori însoțite

Manifestăr­ile de tip psihogen rareori îndeplines­c criteriile unei crize epileptice. Rareori există incontinen­ță sau mușcarea limbii, elemente tipice unei crize de epilepsie. Ele apar într-un context emoțional, de obicei când există o persoană de suport în preajmă, având menirea, din punct de vedere psihologic dar fără intenție, de a atrage atenția. Practic, o criză psihogenă este o manifestar­e a subconștie­ntului. Pacienții sunt destul de expliciți atunci când descriu aceste crize pentru că nu apare o pierdere a conștiențe­i. Revenirea după criză are și ea loc mult mai rapid decât în cazul unei crize epileptice.“Dr. Cătălina Hogea, meDiC psiHiatru neuroaxis.

de lipsa conștiințe­i. aceste crize apar în urma unui „scurt circuit” în creier. efectele pot fi ușoare – o lipsă scurtă a atenției, sau severe – convulsii prelungite. Și frecvența poate varia – de la mai puțin de una pe an până la câteva pe zi.

 ??  ??
 ??  ?? Epilepsie. Femeie întinsă pe podea acasă, epilepsie, inconștien­ță, leșin, concept medical
Epilepsie. Femeie întinsă pe podea acasă, epilepsie, inconștien­ță, leșin, concept medical

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania