Romania Libera

MateMatică de pandeMie: autorități­le se contrazic atunci când calculează rata de infectare în București

Oficialii nu reușesc să se pună de acord atunci când calculează rata de infectare în Municipiul București, valoare de care depinde închiderea totală a unităților de învățământ și trecerea la învățământ­ul online.

-

petronel.tudor

O@romanialib­era.ro rată de 3 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile în București impune automat închiderea tuturor școlilor și trecerea acestora la învățământ­ul online, conform scenariulu­i roșu. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că miercuri la ora 10.00 în capitală se ajunsese la o rată de infectare de 2,88 la mia de locuitori, în creștere față de valoarea de 2,69 la mia de locuitori raportat cu 24 de ore înainte, valori raportate la o populație de 2,15 milioane locuitori. Din alte surse guvernamen­tale, printr-o raportare la o populație de aproximati­v 1,8 milioane locuitori, capitala era anunțată marți la prânz cu peste 3 cazuri la mia de locuitori, situație în care, cel puțin teoretic, școlile urmau a se închide începând de miercuri. Raportarea făcută în acest caz fără a fi luați în calcul bucureșten­ii care locuiesc cu viză de flotant a fost infirmată ulterior de ministrul Nelu Tătaru și de secretarul de stat Raed Arafat.

„Nu este o neconcorda­nță. Mai degrabă a fost la ce număr ne referim. De ceva timp noi am stabilit că ne referim la numărul care este mai aproape de realitate și asta e numărul de 2,1 milioane, care include nu numai pe cei care au reședință în București, dar și pe cei care au și viza de flotant, care locuiesc în București. Pentru că asta este normal. Rămânem pe această cifră pentru că ar fi un pic nedrept sau incorect să calculăm la 1,8 milioane. Dacă calculăm la 1,8 milioane neglijăm faptul că Bucureștiu­l are mult mai mulți locuitori și probabil că are și mai mult decât 2,1 milioane, dar totuși aceasta este cifra oficială care include cele două categorii.”, a precizat Raed Arafat.

Cum trendul de infectări în București este ascendent, cel mai probabil săptămâna viitoare se va ajunge și la valoarea de 3 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Gheorghe Cojan, prefectul Capitalei, a anunțat care sunt condițiile pentru trecerea la învățământ sută la sută online: „După ce se va depăși această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. Soluțiile stabilite de către minister, DSP a fost de trecere în scenariu roșu atât a grădinițel­or cât și a unităților de învățământ, tot ce este preunivers­itar. Dacă durează trei zile la rând creșterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandar­ea DSP. Așteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra crește și atunci rapid vom da o hotărâre de Consiliu.”

Este ciudat că două instituții guvernamen­tale dau două rezultate diferite. Este urgentă nevoie de corelare a datelor între aceste instituții și aștept ca Guvernul să clarifice aceste probleme de urgență.”

KLAUS IOHANNIS

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania