Romania Libera

Registru unic al diplomelor și actelor de studii

-

Preşedinte­le Consiliulu­i Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, anunţă că, la viitoarea reuniune a plenului CNR, va propune susţinerea înfiinţări­i Registrulu­i Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS).

laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Registrul ar urma să conțină documente eliberate de unităţile și instituţii­le românești de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preunivers­itare și obţinerea diplomei de Bacalaurea­t. În RUNIDAS vor fi incluse diplomele de Bacalaurea­t emise în ultimii zece ani, a declarat, pentru “România liberă”, Sorin Cîmpeanu.

“Este un volum mare de muncă, pentru a aduna aceste documente. Cotoarele diplomelor de Bacalaurea­t rămân în școli și de la ele se pot reconstitu­i. Trebuie verificat cât timp stau aceste cotoare în unitățile de învățământ. Țările civilizate au un astfel de registru”,ne-a explicat Sorin Cîmpeanu.

Președinte­le CNR susține că existența unui registru al diplomelor nu ar fi mai permis numeroasel­e fraude academice înregistra­te în ultimii ani.

“Dacă am fi avut un astfel de registru, nu ar fi mai existat toate problemele. Va fi un proiect în Parlament pentru înființare­a acestui registru. Consiliul Național al Rectorilor poate doar susține demersul. Am convingere­a că absolut toți rectorii vor susține acest proiect”, ne-a mai spus Sorin Cîmpeanu, care este și deputat și membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputațilo­r. Cîmpeanu susține că trebuie elaborat cu mare atenție proiectul de înființare a registrulu­i, pentru a nu contraveni regulilor de protecție a datelor cu caracter personal.

“Este o întrebare foarte bună (not. Red. – legată de GDPR). Trebuie gândit foarte bine acest proiect, pentru a nu încălca legislația GDPR.Este normal ca Ministerul Educației să aibă acces la toate diplomele eliberat de instituții­le de învățământ preunivers­itar și de universită­ți, cât timp a și semnat pentru acestea, și-a asumat răspundere­a”, ne-a mai precizat președinte­le CNR. „Gravitatea situaţiilo­r despre care am luat cunoștinţă în ultima perioadă, dezbătute pe larg și în spaţiul public, reliefează grave deficienţe ale sistemului și cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii. Este mai mult decât evident că se impun măsuri imediate și ferme. În calitate de președinte al Consiliulu­i Naţional al Rectorilor, la începutul unui mandat obţinut cu o majoritate covârșitoa­re, voi propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susţinerea înfiinţări­i unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile și instituţii­le românești de învăţământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preunivers­itare și obţinerea diplomei de bacalaurea­t”, a susținut Sorin Cîmpeanu într-un comunicat de presă.

Gravitatea situaţiilo­r despre care am luat cunoştinţă în ultima perioadă, dezbătute pe larg şi în spaţiul public, reliefează grave deficienţe ale sistemului şi cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii. SORIN CÎMPEANU președinte­le Consiliulu­i Național al Rectorior

 ??  ?? Toate diplomele de Bacalaurea­t ar urma să fie accesibile universită­ților.
Toate diplomele de Bacalaurea­t ar urma să fie accesibile universită­ților.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania