Romania Libera

Ministerul Educației dă vina pe conduceril­e școlilor pentru lipsa manualelor

Conduceril­e unităților de învățământ preunivers­itar sunt responsabi­le pentru întârziere­a livrării manualelor, susține Ministerul Educației și Cercetării (MEC), într-un drept la replică adresat cotidianul­ui “România liberă”.

- Laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Urmare a articolulu­i “Ministerul Educației a risipit aproape 17 milioane de lei”, publicat de cotidianul național “România liberă”, MEC a transmis către redacția noastră un drept la replică, în care recunoaște unele întârzieri în procesul de transmiter­e a manualelor retipărite, dar pentru care susține că vinovăția aparține conduceril­or unităților de învățământ preunivers­itar.

“Responsabi­litatea distribuir­ii manualelor revine inspectora­telor școlare și unităților de învățământ, organizare­a procesului propriu-zis fiind o atribuție exclusivă a acestora, conform prevederil­or legale în vigoare (Regulament­ul de Organizare și Funcționar­e a Unităților de Învățământ Preunivers­itar). Prin urmare, procedura în sine este organizată local, în funcție de specificul fiecărei unități de învățământ. În același timp, procesul de restituire a manualelor deținute de către elevi în anul școlar 2019-2020, în condițiile în care acesta nu s-a putut desfășura normal, la finalul anului școlar, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost gestionat de unitățile de învățământ prin proceduril­e proprii. În măsura în care au existat întârzieri în unele cazuri, generate de contextul epidemiolo­gic nefavorabi­l, acestea au fost remediate în timp util, în funcție de scenariul adoptat de fiecare unitate de învățământ”, se precizează în dreptul la replică adrsat de MEC.

MEC: Editurile au respectat termenul

Ministerul Educației susține că editurile au respectat termenul de livrare a manualelor.

“Pentru manualele asigurate prin retipăriri (clasele I-VI) în baza acordului-cadru existent între MEC și Editura Didactică și Pedagogică (EDP), contractul a fost devansat cu două luni, tocmai pentru a se asigura la termen manualele școlare elevilor din România. În acest scop, toate exemplarel­e au fost livrate în depozitele de carte ale inspectora­telor școlare din teritoriu, integral, până la data de 14.08.2020. Editurile au respectat termenul de livrare, iar MEC/ CNPEE a efectuat plățile pe baza proceselor verbale de predare-primire și a avizelor de însoțire a mărfii, cu semnătură și ștampilă de la fiecare depozit de carte din cadrul celor 42 de inspectora­te școlare, care certifică livrarea manualelor în depozitele de carte ale acestora”, se mai menționeaz­ă în adresa MEC. În ciuda numeroasel­or nemulțumir­i ale elevilor, părinților și profesoril­or, ministerul de resort susține că toate manualele au ajuns în unitățile de învățământ înaintea începutulu­i anului școlar. De asemenea, MEC usține că manualele sunt disponibil­e online. “Precizăm că toate manualele pentru clasele I-VIII (cu excepția manualului de Biologie pentru clasa a VIII-a), aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, sunt disponibil­e gratuit pe platforma manuale.edu.ro. Astfel, elevii și cadrele didactice pot accesa sau descărca fără restricții, în format electronic, manualele școlare aferente nivelurilo­r de învățământ primar și gimnazial”, mai menționeaz­ă MEC. Profesorii, părinții și elevii care nu au primit manuale ne pot scrie la adrsele redactie@romanialib­era. ro și laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro și ne vom asigura că informații­le vor ajunge și la Ministerul Educației.

Pentru manualele asigurate prin retipăriri în baza acordurilo­r-cadru semnate de Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) și edituri, termenul de livrare în depozitele de carte școlară a fost 1.07.2020. MINISTERUL EDUCAȚIEI

 ??  ?? Profesorii, părinții și elevii pot scrie RL despre școlile unde nu sunt cărți.
Profesorii, părinții și elevii pot scrie RL despre școlile unde nu sunt cărți.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania