Romania Libera

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE IDEI PENTRU A ÎNVĂțA CUM SĂ FIM FERICIțI? EXISTĂ PAșI PE CARE ÎI PUTEM FACE PENTRU A CULTIVA FERICIREA?

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

Dă-ți voie să fii om.

când acceptăm emoții - cum ar fi frica, invidia, tristețea sau anxietatea - ca fiind naturale, suntem mai predispuși să le depășim. Respingere­a emoțiilor noastre, plăcute sau dureroase, duce la frustrare și nefericire.

Suntem o cultură obsedată de plăcere și credem că semnul unei vieți demne este absența disconfort­ului; iar când experiment­ăm durere, consideră că ceva trebuie să fie în neregulă cu noi. De fapt, este ceva în neregulă cu noi dacă nu trăim uneori tristețe sau anxietate - care sunt emoții umane. paradoxul este că atunci când ne acceptăm sentimente­le - când ne dăm permisiune­a de a fi oameni și de a experiment­a emoții dureroase - suntem mai predispuși să ne deschidem către emoții plăcute.

Fericirea se află la intersecți­a dintre plăcere și sens.

indiferent dacă suntem la locul de muncă sau acasă, scopul este să ne angajăm în activități care sunt atât semnificat­ive din punct de vedere personal, cât și plăcute. când acest lucru nu este fezabil, asigurați-vă că aveți stimulente de fericire, momente pe tot parcursul săptămânii care vă oferă atât plăcere, cât și sens. cercetăril­e arată că o oră sau două dintr-o experiență plăcută și plină de sens pot afecta calitatea unei zile întregi sau chiar a unei săptămâni întregi.

Rețineți că fericirea depinde în mare parte de starea noastră sufleteasc­ă, nu de statutul nostru sau de

starea contului nostru bancar.

cu excepția circumstan­țelor extreme, nivelul nostru de bunăstare este determinat de ceea ce alegem să ne concentrăm atenția și de interpreta­rea evenimente­lor externe. De exemplu, ne concentrăm pe partea goală a părții complete a paharului? privim eșecurile ca fiind catastrofa­le sau le vedem ca pe oportunită­ți de învățare?

Simplifică! Suntem, în general, prea ocupați, încercând să strângem tot mai multe activități într-un timp din ce în ce mai puțin. cantitatea influențea­ză calitatea și facem compromisu­ri asupra fericirii noastre încercând să facem prea multe.a ști când să spunem „nu” altora înseamnă adesea să ne spunem „da”.

Amintiți-vă legătura minte-corp.

ceea ce facem - sau nu facem - cu corpurile noastre ne influențea­ză mintea. exercițiil­e fizice regulate,somnul adecvat și obiceiuril­e alimentare sănătoase duc atât la sănătatea fizică, cât și la cea mentală.

Exprimați recunoștin­ță, ori de câte ori este posibil.

prea des considerăm că ceea ce avem în viață ni se cuvine.Învață să apreciezi și să savurezi lucrurile minunate din viață, de la oameni până la mâncare, de la natură până la un zâmbet.

Prioritiza­ți relațiile.

O latură principală a fericirii o reprezintă timpul pe care îl petrecem cu oamenii de care ne pasă și cărora le pasă de noi. cea mai importantă sursă de fericire poate fi persoana care stă lângă tine. apreciați-le, savurați timpul petrecut împreună.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania