Romania Libera

București a depășit 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, școlile încă nu trec în totalitate la învățământ­ul online

- petronel.tudor @romanialib­era.ro

Capitala București a ajuns la 3,02 rată de infectare cu noul coronaviru­s într-un termen de 14 zile, potrivit datelor oferite oficial de Institutul Național de Sănătate Publică duminică la prânz. Rate de infectare mai mari de 2 la o mie de locuitori în ultimele 14 zile se înregistra­u în Vâlcea (2,97), Alba (2,86), Sălaj (2,52), Harghita (2,34), Cluj (2,32) și Bacău (2).

Depășirea valorii de 3 va genera automat o serie de măsuri restrictiv­e în Capitală și în județe, dacă este să ne luăm după Hotărârea de Guvern emisă săptămâna trecută. Potrivit documentul­ui, la o rată de peste 3 la mie se va învăța exclusiv conform scenariulu­i roșu, cu sută la sută ore susținute online, masca de protecție a nasului și a gurii va fi purtată în mod obligatori­u în toate spațiile închise și deschise, indiferent de cât de aglomerate sau nu sunt, se vor închide restaurant­ele, cafenelele, cinematogr­afele și sălile de teatru.

„Se vor aplica toate regulile care au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern, restaurant­ele închise, nu mai sunt activități la teatre și cinematogr­afe. Masca devine obligatori­e în toate spațiile publice, deci nu mai există diferenție­re între spațiul aglomerat și spațiul neaglomera­t. Astea sunt regulile care sunt de bază, în această situație. Când trecem de pragul de 3 la mie sperăm ca populația să înțeleagă că sistemele sanitare au limitele lor, nu doar în România.”, a anunțat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Imediat după anunțarea ratelor de infectare la nivel național, Gheorghe Cojan, prefectul Capitalei, a anunțat că există un termen legal de 48 ore de convocare a ședinței Comitetulu­i pentru Situații de Urgență prin care să se instituie închiderea unităților școlare. „În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgență județene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi (n.red. duminică) s-a anunțat, 48 de

ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni e comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare.”, a declarat prefectul Capitalei pentru edupedu.ro.

Luni dimineață, la ora 8.00, am convocat la Inspectora­tul Școlar al Municipiul­ui București inspectori­i școlari de sectoare și inspectori­i generali adjuncți pentru a reanaliza planul de măsuri privind desfășurar­ea activități­lor în sistem online.”

MONICA ANISIE,

MINISTRUL EduCAțIEI șI CERCETĂRII

 ??  ?? Municipiul București înregistre­ază o rată de infectare cu Covid-19 de 3.02 raportată la 1.000 locuitori într-un interval de două săptămâni. Autorități­le mai așteaptă până să decidă închiderea unităților de învățământ.
Municipiul București înregistre­ază o rată de infectare cu Covid-19 de 3.02 raportată la 1.000 locuitori într-un interval de două săptămâni. Autorități­le mai așteaptă până să decidă închiderea unităților de învățământ.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania