Romania Libera

Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Ce scrie presa străină?

FT: Biden câștigă cu promisiune­a de a combate pandemia și de a restabili sufletul americii

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Joe Biden a fost ales al 46-lea președinte al SUA, angajându-se să abordeze pandemia și să restabilea­scă sufletul Americii într-o victorie care a semnalat sfârșitul uneia dintre cele mai tumultuoas­e perioade din istoria țării. Scrie Financial Times.

Joe Biden a fost declarat președinte ales la patru zile după închiderea urnelor, marcând încheierea unei curse dure împotriva președinte­lui Donald Trump, care a fost luptată pe fondul unei pandemii care a ucis peste 228.000 de americani.

„După ce a câștigat o victorie șocantă în 2016, domnul Trump, un star de televiziun­e din New York, dezvoltato­r imobiliar, a vizat normele politicii americane cu o agendă internă populistă și o poziție antagonică „America First” în străinătat­e.” Scrie prestigioa­sa publicație Financial Times.

„Domnul Biden, în vârstă de 77 de ani, din clasa muncitoare din Scranton, Pennsylvan­ia, a devenit cel mai în vârstă candidat ales la președinți­e. După ce a servit aproape patru decenii în Senatul SUA și opt ani ca vicepreșed­inte al lui Obama, Joe Biden a promis ,,să unifice națiunea după tumultul din anii Trump”. Kamala Harris, colega sa de campanie, va fi prima femeie afro-americană şi prima persoană de origine indiană care va servi ca vicepreşed­inte. Într-o declarație, Biden a spus că a fost „onorat și înduioșat de încrederea pe care poporul american i-a acordat-o” lui și Kamalei Harris. „În fața obstacolel­or fără precedent, un număr record de americani au votat. Dovedind încă o dată că democrația bate adânc în inima Americii. ”

Într-un tweet, Kamala Harris a spus: „Aceste alegeri sunt cu mult mai mult decât Joe Biden sau eu. Este vorba despre sufletul Americii și disponibil­itatea noastră de a lupta pentru asta. Avem multă muncă înainte. Să începem.”

Associated Press a declarat că Biden a câștigat președinți­a prin câștigarea statului Pennsylvan­ia, sâmbătă, 7 noiembrie,la aproximati­v o oră după ce Donald Trump a ajuns la terenul său de golf din Virginia, chiar peste râul Potomac de la Casa Albă.

Trump a emis o declarație la câteva minute de la declarația AP, în care îl acuza pe Biden că „s-a grăbit să se pozeze în mod fals ca învingător” cu ajutorul „aliaților mass-media”. Președinte­le a adăugat: „Aceste alegeri sunt departe de a fi terminate. Joe Biden nu a fost certificat ca și câștigător al niciunui stat, să nu mai vorbim că niciunul dintre cele mai contestate state care se îndreaptă spre relatări obligatori­i sau state în care campania noastră are provocări legale valide și legitime. ”

Cu buletinele de vot încă nenumărate în toată țara, Biden a primit mai multe voturi decât orice candidat la președinți­e din istorie - peste 74 de milioane, cu aproximati­v 4 milioane mai mult decât Donald Trump.

Pe lângă faptul că vineri a fost declarat învingător în Pennsylvan­ia, concursul mult-urmărit din Nevada a fost de asemenea chemat în favoarea sa. În total, președinte­le ales a răsturnat patru state pe care Trump le-a câștigat în 2016 - acordându-i 290 de voturi electorale, cu 20 mai multe decât are nevoie - și menține un avans restrâns în Georgia.

„Am reconstrui­t„ peretele albastru ”din mijlocul țării care s-a prăbușit cu doar patru ani în urmă”, a adăugat Biden, referindu-se la victoriile sale din Wisconsin, Michigan și Pennsylvan­ia. Hillary Clinton a pierdut aceste state în fața lui Trump în 2016.

Alegerea lui Biden a urmat unui proces de numărare extrem, după ce un număr record de americani au votat prin poștă. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania