Romania Libera

Piețele în sPații închise se închid, micii Producător­i autohtoni lăsați fără singura sursă de venit

Agricoli care vând pe tarabele din piețe au primit cu stupoare vestea că de luni piețele amenajate în interior se închid pentru 30 zile în timp ce supermarke­t-urile, și ele amenajare în interior, pot funcționa în continuare.

- petronel.tudor@romanialib­era.ro

Micii producător­i agricoli care vând pe tarabele din piețe au primit cu stupoare vestea că de luni piețele amenajate în interior se închid pentru 30 zile în timp ce supermarke­t-urile, și ele amenajare în interior, pot funcționa în continuare. Începând de luni toate piețele amenajate în interior își vor pune lacătul pe uși iar micii producător­i agricoli fie vor sta acasă și vor asista neputincio­și la distrugere­a culturilor, fie se vor înghesui pe tarabele amenajate sub cerul liber, o soluție greu de acceptat într-o perioadă de sfârșit de toamnă și început de iarnă, cu temperatur­i mici în care salata ori spanacul nu pot rezista.

Începând de luni toate piețele amenajate în interior își vor pune lacătul pe uși iar micii producător­i agricoli fie vor sta acasă și vor asista neputincio­și la distrugere­a culturilor, fie se vor înghesui pe tarabele amenajate sub cerul liber, o soluție greu de acceptat într-o perioadă de sfârșit de toamnă și început de iarnă, cu temperatur­i mici în care salata ori spanacul nu pot rezista. În multe dintre piețele din țară autorități­le locale au luat decizia demontării pereților exteriori, în cazul celor realizați din materiale ușoare, pentru a transforma peste noapte o piață în spațiu închis într-un loc de comerț în spațiu deschis, asigurând astfel condiții micilor producător­i să-și vândă în continuare marfa. Micii producător­i agricoli se plâng că autorități­le nu fac decât să distrugă și ultimele exploatați­i familiale ce-și asigură traiul din producerea și vânzarea legumelor și verdețuril­or în timp ce comerțul în marile magazine este permis în continuare deși și acolo este aglomerați­e mai ales după-amiaza și în week-end iar foarte mulți dintre clienți achită la case cu numerar.

Piața Obor din Capitală, una dintre cele mai mari piețe amenajate în spațiu închis, nu va mai fi deschisă începând de luni, spre disperarea a peste 250 mici producător­i veniți din jurul Bucureștiu­lui pentru a-și vinde legumele. „Ne-au omorât! Ne închid piața și nu mai avem unde vinde. Din ce trăim se întreabă cei care iau astfel de decizii? Nu pot vinde spanac afară, este frig și în câteva ore marfa e bună de aruncat. Pe noi ne închid dar supermarke­t-urile rămân deschise. De ce?”, se întreabă producător­ii din Piața Obor.

O întrebare la care Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății și unul dintre specialișt­ii care au impus închiderea piețelor închise a dat un răspuns evaziv: „Dacă intrăm în discuția aceasta, nu mai plecăm azi de aici. Comportame­ntul și modul de

Trebuie toți producător­ii autohtoni care au marfă românească să aibă această posibilita­te să vândă în spațiile deschise amenajate în jurul piețelor și în piețele volante.”

LUDOVIC ORBAN

interacțiu­ne în mall este altfel, sunt mult mai controlate. La piețe este altfel, te duci, vrei să cumperi, folosești bani cash, sunt riscuri mai mari.” În apărarea propriilor măsuri luate, Ludovic Orban a vorbit chiar despre situația Pieței Bucur Obor. „La Bucur Obor au fost în controale de N ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile - portul măștii, distanța la statul la coadă. Pur și simplu nu se respectă. Chiar este evidențiat­ă în analizele epidemiolo­gilor o rată destul de mare de răspândire în piețe, pentru că acolo e și contactul cu banul, dai banul, îți dă restul. Nu poți să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash.”, a spus premierul. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania