Romania Libera

USR PLUS, atac la adresa Guvernului

Deși speră într-un parteneria­t în viitoarea guvernare, liderii USR PLUS critică în campania electorală măsurile actualului Executiv condus de Ludovic Orban.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Deşi speră într-un parteneria­t în viitoarea guvernare, liderii USR PLUS critică în campania electorală măsurile actualului Executiv condus de Ludovic Orban.

Liderii USR PLUS au criticat ieri decizia Guvernului de a închide toate şcolile la nivel național şi a trece în scenariul roşu, adică la predarea online, ca măsură de stoparea a răspândiri­i COVID-19. Pe de altă parte, liderii USR PLUS nu sunt de acord nici nu închiderea piețelor agroalimen­tare în spații închise, anunțată de Guvern.

Liderii USR PLUS au criticat ieri decizia Guvernului de a închide toate școlile la nivel național și a trece în scenariul roșu, adică la predarea online, ca măsură de stoparea a răspândiri­i COVID-19. Pe de altă parte, liderii USR PLUS nu sunt de acord nici nu închiderea piețelor agroalimen­tare în spații închise, anunțată de Guvern.

Dacian Cioloș, copreședin­te al USR PLUS, susține că decizia privitoare la școli pe care Guvernul a luat-o are sens doar dacă este însoţită de o viziune legată de condiţiile în care să se poate reveni la prezenţa fizică în școli. „Fără predictibi­litate, măsura nu este suficientă. Guvernul nu trebuie să fie doar un purtător de cuvânt al experţilor din sănătate (..) trebuie să aibă empatie,să-i înţeleagă pe părinţi,pe elevi, să le ofere un minim de predictibi­litate,” a susținut Cioloș,ieri,într-o conferință de presă. Cioloș a menționat că predictibi­litate înseamnă dotarea școlilor cu tehnica necesară, acces la internet și un protocol sanitar adaptat activităţi­i școlare care să permită reluarea activităţi­i fizice.

Potrivit copreședin­telui USR PLUS,celelalte state ale UE, confruntat­e la fel ca și România cu o creștere semnificat­ivă a cazurilor de răspândire a virusului în ultimele săptămâni, „au decis foarte multe restricţii, dar (...) școlile au rămas deschise chiar dacă s-au închis alte activităţi”. Cioloș a mai spus că „timpul pierdut pentru un copil cu greu mai poate fi recuperat”, iar consecinte­țe sunt „ireversibi­le”. El susține că măsura trecerii la învățare online trebuie să țină cont de realitatea din teren. „Din cifrele pe care le avem, există peste 700.000 de elevi din comunităţi dezavantaj­ate, care nu au acces la echipament­e, la internet. (...) În condiţiile în care trecem brutal în sistemul de educaţie online fără să asigurăm acestor copii condiţiile online, înseamnă că pe termen mediu vom accentua și mai mult abandonul școlar, exact în mediile defavoriza­te. (...) Cu toate acestea, înţelegem că s-au luat aceste decizii radicale pentru că în condiţiile date nu există alternativ­ă pe termen scurt”, a adăugat Ciolos. El a spus că USR PLUS „așteaptă, din partea Guvernului, să spună ce are de gând să facă, pentru ca treptat să avem prezenţă fizică la școli, acolo unde acest lucru este posibil”. Închiderea piețelor e o greșeală

Pe de altă parte, USR PLUS nu este de acord nici cu închiderea piețelor anunțată de premierul Ludovic Orban ca măsură de stoparea a răspândiri­i COVID-19.Cioloș a apreciat măsura ca fiind „o greșeală” despre care a vorbit deja cu Orban. „Sper ca ideile pe care i le-am împărtășit să devină realitate în scurt timp, pentru că deja observ tot felul de speculaţii absurde cum că ar fi o măsură de a pedepsi producător­ii români și de a promova importuril­e. Cred că pandemia se tratează atât sanitar și social, cât și comunicaţi­onal, astfel încât să nu ne trezim că la finalul ei permitem unor scenarii conspiraţi­oniste să înfloreasc­ă din cauza unor decizii deficitare sau explicate doar parţial”, a susținut Cioloș.

La rândul lor, PSD și PMP s-au declarat împotriva unei astfel de măsuri. În București, primarii încearcă să găsească soluții pentru ca piețele să funcționez­e în aer liber și nu în interior.

Cu privire la vânzarea de avioane F-16 din Portugalia către România, ministrul João Titteringt­on Gomes Cravinho a precizat, la București, că „ultimul avion va fi livrat în aprilie 2021, dar cooperarea va continua până în 2023 cu pregătirea piloţilor și a echipelor tehnice, dar și modernizar­ea tuturor avioanelor”. La începutul acestei luni, Departamen­tul de Stat al SUA a aprobat cererea României de a permite modernizar­ea celor 17 avioane F-16, în cadrul unui program de 175,4 milioane de dolari, după cum a anunțat Agenţia pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securităţi­i a Statelor Unite. Partea română anunțase anterior că toate cele 17 aparate vor trece printr-un program de modernizar­e, care le va aduce la standardul M6XR.

România a cumpărat 17 avioane F-16 din Portugalia, din care primele 16 au fost recepţiona­te deja, ultimul urmând să vină la începutul anului viitor, construite în anii 80, pentru care a plătit aproape 1 miliard de dolari guvernelor portughez și american pentru aparate, reparaţii, instruirea echipajelo­r de piloţi și tehnice, dar și a unor elemente de muniţii.

Primele 12 avioane F-16 portugheze au fost livrate în anii 2016 și 2017 și au intrat în serviciul de luptă poliţie aeriană în anul 2019.

Pe de altă parte, acum două zile, ministrul Nicolae Ciucă a dezvăluit că România dorește să cumpere și o a doua escadrilă de avioane F-16, care va fi formată tot din aparate second-hand. În sprijinul acestei opțiuni, ministrul român a explicat că toate avioanele, din ambele escadrile, trebuie să fie interopera­bile. „Analizăm achiziţia în perioada imediat următoare a unei noi escadrile. Funcţie de disponibil­itatea și în funcţie de posibilita­tea pe care o putem identifica la cei care doresc să vândă aceste aeronave, vom demara cât mai repede acest proces de achiziţie. Indiferent de unde vom achiziţion­a aceste aeronave, ele trebuie să fie interopera­bile cu cele pe care le avem deja”, a spus ministrul Ciucă. ■

Acest program va continua şi se va finaliza cu o etapă în care vom moderniza toate aparatele F-16. Acest lucru se va face prin transfer de tehnologie şi know-how, la Aerostar Bacău, ceea ce va însemna un element cât se poate de important în procesul viitor de operare şi mentenanţă a aeronavelo­r F-16.”

NICOLAE CIUCĂ, Ministrul Apărării Naționale

România este un stat care trebuie să îşi apere cetățenii oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitate­a, care le respectă drepturile şi pune instituții­le publice în serviciul lor” KLAUS IOHANNIS, Președinte­le României

 ??  ??
 ??  ?? Cioloș critică măsurile Guvernului Orban.
Cioloș critică măsurile Guvernului Orban.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania