Romania Libera

Dirigenția, mai importantă ca oricând, dar neglijată

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

În pandemie, când comunicare­a dintre elev și profesor este crucială pentru buna desfășurar­e a procesului didactic, ora de dirigenție pare să fie uitată, în foarte multe școli.

Sunt multe cazuri în care ora de dirigenție nici nu mai figurează în calendar sau nu mai figura, situația fiind recent remediată. Deciziile de eliminare a orei de dirigenție din orar au fost luate, în cele mai multe cazuri, de conduceril­e unităților de învățământ preunivers­itar. Deciziile i-au surpins chiar și pe mulți profesori, care se întreabă și dacă vor mai fi retribuiți pentru dirigenție.

M-am interesat la Ministerul Educației și Cercetării și am aflat că nu a fost emisă nicio recomandar­e/adresă și niciun ordin privind eliminarea orelor de dirigenție. Prin urmare, scenariul conform căruia se urmărește reducerea cheltuieli­lor, de către ministerul de resort, cade. A apărut, între timp, și un protocol semnat de ministrul Monica Anisie, pentru introducer­ea unor cursuri despre transplant, ce ar urma să aibă loc și în cadrul orelor de dirigenție, ceea ce întărește argumentul că nu ministerul a cerut eliminarea. Este adevărat că, în multe cazuri, este extrem de dificil pentru profesori să suțină orele de curs online, în principal din cauza lipsei dotărilor, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie neglijată importanța orelor de dirigenție. Într-o perioadă ca aceasta, ora de dirigenție poate ajuta mai mult ca oricând atât elevii, cât și profesorii și părinții.

Ar trebui ca Ministerul Educației, prin inspectora­tele școlare din teritoriu, să se asigure că orele de dirigenție sunt susținute.

Da, conducerea ministerul­ui are o mare vină pentru condițiile precare în care se pot susține orele de curs online, dar, când vine vorba de dirigenție, este și reaua voință/comoditate­a (sau lenea) unor persoane angajate ca profesori, dar care nu au harul pentru această profesie. Pentru o oră de dirigenție nu este nevoie de la fel de multe mijloace tehnologic­e ca la una de limba română, matematică, fizică sau limbă străină.

Educația privind activitate­a de transplant reprezintă un segment de maxim interes național în salvarea de vieți omeneşti. Iar primele cunoştințe trebuie dobândite în şcoală!

MONICA ANISIE MINISTRUL EDUCAȚIEI

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania