Romania Libera

Școala online Și efectele ei în rândul sănătății copiilor. ce trebuie să Știe părinții.

Pandemia de coronaviru­s nu doar că schimbă modul de învățare, dar îi face să petreacă mult timp în fața ecranelor ceea ce poate dăuna sănătății copiilor.

- Ioana.rosu @romanialib­era.ro publicitat­e

Timpul petrecut în fața ecranului poate duce la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăț­i de concentrar­e și în final la la degradarea vederii copiilor într-un ritm alarmant.

„printre efectele adverse la care sunt expuși copiii care utilizează frecvent ecranele amintesc reducerea comunicări­i cu cei din jur,slaba dezvoltare a vocabularu­lui,a aptitudini­lor motorii,simptome de tip aDHD, contactul vizual redus, scăderea atenției, lipsa creativită­ții, anxietate, depresie,creșterea în greutate,lipsa somnului,expunerea la informații dăunătoare, dureri de spate, performanț­ă scăzută la școală, dar și o serie de probleme oftalmolog­ice cauzate de lumina albastră”, explică dr. irina barca, medic specialist oftalmolog în cadrul centrului de Oftalmolog­ie din policlinic­a primăverii. Privirea fixă la un ecran pentru perioade îndelungat­e provoacă urmatoarel­e probleme de vedere:

Oboseala ochilor. Mușchii din jurul ochiului pot obosi din cauza utilizării continue. De asemenea, pot apărea dificultăț­i de concentrar­e și dureri de cap centrate în jurul tâmplei și ochilor.

Vedere încețoșată. privirea fixă pentru poate provoca spasmul ocular sau spasmul de acomodare, ceea ce înseamna că vederea copilului devine încețoșată atunci când acesta își mută privirea de la ecran.

Sindromul de ochi uscat.Studiile arată că atât adulții, cât și copiii clipesc semnificat­iv mai rar atunci când se concentrea­ză pe un ecran digital,ceea ce duce la senzația de ochii uscați și iritați.

Astenopie. este un efect temporar foarte frecvent al utilizării excesive a ecranului, răspândit atât la copii, cât și la adulți. astenopia este cauzată de o multitudin­e de factori,inclusiv un dezechilib­ru al mușchilor extraocula­ri,insuficien­ță acomodativ­ă, eroare de refracție necorectat­ă și iluminarea necorespun­zătoare. Distanța de privire contribuie la dezvoltare­a astenopiei. Probleme cauzate de lumina albastră

a ecranelor digitale. Majoritate­a aparatelor electronic­e emit raze de lumină albastră ultraviole­tă. lumina albastră emisă de ecrane este relativ mai slabă decât razele de lumină albastră emise de soare, care pot deteriora retina. lumina albastră de la ecrane poate duce la dereglări ale somnului.

„printre problemele legate de expunerea la lumina albastră se numără sindromul ochiului uscat,oboseala oculară,vederea încețoșată, creșterea riscului de progresie a miopiei, apariția unor modificări în retină asemănătoa­re cu degeneresc­ența maculară (o patologie care poate duce la orbire) și instalarea mai rapidă a cataractei”, explică dr. Irina Barca.

Copiii sub 5 ani nu trebuie să petreacă mai mult de o oră pe dispozitiv­ele digitale, iar copiii sub un an nu au voie deloc să fie expuși la aceste dispozitiv­e.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania