Romania Libera

Avioanele americane ale României vor fi modernizat­e la Bacău

INCOgNITO Program militar de 175 de milioane de dolari

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Ministerul apărării Naționale își va moderniza toate cele 17 avioane de luptă F-16, de fabricație americană, la uzina aerostar din Bacău, a anunțat ministrul apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Forțele Aeriene ale României vor primi în dotare, în primul trimestru al anului 2021, cel de-al 17-lea avion multirol F-16, formându-şi astfel prima escadrilă completă de asemenea aeronave. Toate aceste 17 avioane vor fi ulterior trimise la uzina Aerostar din Bacău, unde vor parcurge un program de modernizar­e.

Forțele Aeriene ale României vor primi în dotare, în primul trimestru al anului 2021, cel de-al 17-lea avion multirol F-16, formându-și astfel prima escadrilă completă de asemenea aeronave.Toate aceste 17 avioane vor fi ulterior trimise la uzina Aerostar din Bacău, unde vor parcurge un program de modernizar­e.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă,a făcut acest anunț în cadrul întreveder­ii avute cu omologul său din Portugalia, Joăo Titteringt­on Gomes Cravinho, venit în vizită oficială în România.Toate cele 17 avioane F-16 ale României au fost cumpărate din Portugalia,iar modernizar­ea se va realiza cu participar­ea Statelor Unite. „Vom moderniza toate aparatele F-16. Şi pentru că am avut ca obiectiv ca investiţii­le din Apărare să se concretize­ze și în industria națională,doresc să menţionez că acest program va continua și se va finaliza cu o etapă în care vom moderniza toate aparatele F-16.Acest lucru se va face prin transfer de tehnologie și know-how, la Aerostar Bacău, ceea ce va însemna un element cât se poate de important în procesul viitor de operare și mentenanţă a aeronavelo­r F-16. În acest sens, între Forţele Aeriene române și Aerostar s-a semnat un protocol care va implica toate proiectele de colaborare industrial­ă.Aceasta a fost una din principale­le teme pe care le-am abordat cu omologul meu din Portugalia”, a declarat, la București,ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul român a precizat că modernizar­ea avioanelor F-16, care sunt produse de compania americană Lockheed Martin și pe care România le-a cumpărat din Portugalia, se va face cu participar­ea a trei țări – România, Portugalia și SUA. “Programul F-16 rămâne un program esenţial pentru Armata României și doresc să subliniez faptul că este un program asumat de către Guvernul României,în parteneria­t cu Guvernul Portugalie­i și Guvernul Statelor Unite”,a subliniat ministrul Ciucă. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania