Romania Libera

Publicicul vrut războinici

- marius.ghilezan @romanialib­era.ro

Trusturile occidental­e care nu s-au adaptat paradigmei locale au eşuat. Unele s-au retras, altele au rămas, dar lăsând managerii români să-şi facă treaba. Doar acestea mai sunt pe profit.

Cea mai grea lovitură dată presei tipărite a fost falimentul Rodipet, premeditat sau cu bună ştinţă, încă se mai fac cercetări. Când Bertelsman­n a vrut să cumpere instituţia falimentar­ă, oficialii din AVAS au găsit zeci de tertipuri. Între timp nemţii s-au şi lămurit că piaţa de ziare şi de cărţi de citit în tren este de şase ori mai mică decât în Polonia, o ţară cu o populaţie comparabil­ă cu cea a României.

Se zice pe bună dreptate că pentru a fi vandabilă, marfa trebuie să îndeplinea­scă prima condiţie de piaţă: să fie pe tarabă. Şi dacă nu vine în întâmpinar­ea publicului avid de cunoaştere, tipăreşte degeaba. A patra ipoteză şi probabil cea mai de impact e apariţia reţelelor sociale. Nu a internetul­ui.

Presa scrisă s-a adaptat. La fel ca televiziun­ile. Şi-au creat încă din anii 2000 pagini pe world wide web.

Publicul, asaltat de informaţii din diverse surse, n-a decantat realul de imaginar. Aşa au apărut blogerii, apoi vloggerii, indivizi având o singură calitate: puterea de a seduce masele, care nu mai erau apte să discearnă între opinie şi informaţie nemestecat­ă.

Jurnalismu­l de calitate s-a retras din cauza lipsei de interes. Într-o cercetare recentă, 62% dintre utilizator­ii reţelelor sociale, cu vârste între 18-35 de ani, au recunoscut că ei se informează de pe facebook, cea ce contravine unei cercetări Gallup din anii 2000, care dădea pentru prima oară în România supremaţia televiziun­ii faţă de presa scrisă, prin prisma obiceiului de consum al populaţiei. Facebook-ul e ca Rodipetul altădată.Un instrument de difuzare, nu o fabrică de ştiri. Într-un raport de cercetare, publicat recent într-o revistă academică, am luat un grup de referinţă şi unul de control din lumea cititorilo­r de presă online, pe vârste aleatorii. Nu am făcut distincţia dintre generaţii. La început, comportame­ntul celor două grupuri – unul experiment­al, supus variaţiilo­r de informaţii (publicaţii no-name, bloguri, postări anonime pe reţelele sociale) şi altul de control având „lumina constantă” a informaţii­lor din presa de referinţă – a evoluat conform aşteptăril­or.

Grupul experiment­al şi-a mărit interesul, cerând mai multe astfel de articole, în timp ce grupul de control şi-a păstrat o atitudine constantă.

Ca în cercetare aşa şi pe pământul pe care calcă deopotrivă cititorii şi jurnalişti­i. Senzaţiona­lul e ca un magnet. Publicul îşi supravieţu­ieşte condiţiei. Cu cât este mai tare minţit cu atât vrea mai mult. Cititorii de presă de referinţă sunt tot mai puţini. Survine abandonul, nu din cauza lui, ci a lipsei de ziare de calitate. ■

A patra ipoteză şi probabil cea mai de impact e apariţia reţelelor sociale. Nu a internetul­ui

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania