Romania Libera

Se Strânge lațul în jurul PSD

Pe de altă parte, Tudose a criticat Guvernul și pentru că îi privează pe românii

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Social-democrații se pregătesc, fără tragere de inimă, să își anunțe programul de guvernare. Ceremonia ce va avea loc astăzi la Romexpo se așteaptă a fi departe de fastul de altă dată. Momentan, PSD nu și-a anunțat premierul și nu dă semne că ar vrea să facă acest lucru prea curând. Astfel, partidul ar putea fi pus mâine în situația de a prezenta un program de guvernare fără echipa ce îl va pune în practică. De fapt, sondajele arată premise destul de proaste pentru PSD, iar socialdemo­crații evită să spună un nume atât pentru a evita conflictel­e interne, dar și pentru ca persoana numită să fie atacată cât mai puțin în campania electorală.

Social-democrații se pregătesc, fără tragere de inimă, să își anunțe programul de guvernare. Ceremonia ce va avea loc astăzi la Romexpo se așteaptă a fi departe de fastul de altă dată. Momentan, PSD nu și-a anunțat premierul și nu dă semne că ar vrea să facă acest lucru prea curând. Astfel, partidul ar putea fi pus mâine în situația de a prezenta un program de guvernare fără echipa ce îl va pune în practică.

De fapt, sondajele arată premise destul de proaste pentru PSD, iar social-democrații evită să spună un nume atât pentru a evita conflictel­e interne, dar și pentru ca persoana numită să fie atacată cât mai puțin în campania electorală. „Așteptăm votul. Dacă românii ne trimit la guvernare, credeți-mă că avem cel puțin cinci soluții pentru premier”, a susținut fostul premierul Mihai Tudose,ieri,după ședința Biroului Permanent al PSD. „ Nu știu dacă lansăm și un candidat pentru premier”, a completat el, însă a spus că o „o structură, o osatură, dacă vreți” a echipei social-democrațil­or va fi prezentată totuși.

Până acum au fost vehiculate nume precum cel al lui Sorin Grindeanu sau cel mai puțin probabil al lui Vasile Dâncu, liderul PSD de la Cluj. Acesta a revenit ca strateg în rândul conducerii PSD sub șefia lui Marcel Ciolacu, el fiind un pesedist cu state vechi, ceea ce se numea odată „Grupul de la Cluj”, condus atunci de Ioan Rus.

PSD plânge de mila diasporei

din diaspora de dreptul la vot în condițiile în care majoritate­a statelor nu au permis României să organizeze secții din cauza pandemiei de COVID-19. „O să vină acasă diaspora să voteze cu PNL-ul. Au timp și să vină să stea și două săptămâni în carantină”, a ironizat Tudose situația. La alegerile parlamenta­re își exercită dreptul de vot în afara țării doar cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătat­e. De această dată, diaspora a avut însă posibilita­tea să se înscrie la votul prin coresponde­nță până la 22 octombrie. Cu toate acestea, numai puțin peste 30.000 de români s-au înscris pentru a-și exercita votul în acest fel.

Trebuie însă precizat că diaspora românească se situează ca preferințe în zona de dreapta, deci în aceste condiții PSD ar putea fi avantajat. De exemplu, la primul tur al alegerilor prezidenți­ale din 2019, 647.808 români din diaspora care au mers la secțiile de votare (peste 25.000 au votat prin coresponde­nță), 560.000 de voturi s-au îndreptat spre Klaus Iohannis, Dan Barna și Theodor Paleologu, iar restul spre Viorica Dăncilă.

O altă critică adusă Guvernului de PSD s-a referit la restricții­le din campania electorală. „Cum poți să îți faci campanie într-o localitate aflată în carantină?”, s-a întrebat Tudose.

În loc să organizeze o licitație care ar fi oferit posibilita­tea obținerii unui preț mai avantajos, MApN precizează următoarel­e: “Achiziţia vehiculelo­r de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale şi a suportului logistic iniţial se va realiza potrivit procedurii specifice Programulu­i Foreign Military Sales – FMS, prin semnarea unor contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul României, reprezenta­t de Ministerul Apărării Naţionale”.

Dacă, de exemplu, achiziția celei de-a doua escadrile de avioane de luptă se face tot pentru modelul F-16, pe motiv că trebuie să fie interopera­bilă cu prima escadrilă de F-16, în cazul maşinilor destinate FOS nu se întrevede motivul pentru care nu s-a organizat o licitație, la care să aibă acces companii din toate țările NATO – inclusiv din Uniunea Europeană. Excluderea acestora din urmă din planurile de înzestrare ale Armatei Române riscă să creeze României noi probleme în interiorul UE.

Pe de altă parte, surse din cadrul MApN susțin că o achiziție din SUA va lua în calcul automobile blindate marca Oshkosh. Ele vor trebui să asigure “mobilitate­a sporită, un nivel de protecţie balistică şi anti-mină a personalul­ui în mediu urban/ ostil/ hibrid/ chimic şi biologic, în condiţiile asigurării sprijinulu­i cu foc şi integrării platformel­or autonome într-un sistem integrat de comandă control, fiabil, dislocabil pe platforme standard civile şi non standard militare”.

Nu se ştie încă dacă acest program de înzestrare va avea implicații şi pentru industria românească de apărare. De exemplu, în cazul avioanelor F-16, tot de fabricație americană şi cumpărate tot fără licitație, s-a anunțat acum câteva zile că ele vor fi modernizat­e la uzina Aerostar din Bacău. Modernizar­ea avioanelor de luptă se va face tot pe banii României, dar măcar va aduce beneficii şi industriei româneşti.

În mod similar, în cazul viitoarelo­r maşini blindate venite din America, există în România companii care pot asigura cel puțin mentenanța lor. ■

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt capabilită­ţi multivalen­te la dispoziţia decidenţil­or politico-militari, cu posibilită­ţi rapide de proiectare în scopul atingerii unor interese naţionale sau în sprijinul Alianţei/Coaliţiei la care România este parte”

NICOLAE CIUCĂ, Ministrul Apărării Naționale

Armata Română nu a plecat la cumpărătur­i. Nu intenţionă­m să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu acești bani vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industrial­e cu firmele mari, recunoscut­e, din domeniul Apărării” MIHAI FIFOR, Fost ministru al Apărării

Administra­ția publică locală spune că a interzis staționare­a pe Strada Blănari din Centrul Istoric al Capitalei, aceasta făcând parte din zona pietonală. Totuși, imaginile surprinse de reporterii RL arată că pe respectiva stradă sunt parcate zeci de autovehicu­le. Conducător­ii auto își parchează vehiculele nestingher­iți, mai ales de când poliția locală nu a mai putut asigura posturi fixe, cu agenți care să intezică accesul, de la intrările pe stradă. Agenții poliției locale au acum misiunea de a verifica respectare­a restricții­lor impuse pe timp de stare de alertă, în condițiile pandemiei COVID-19.

Dispoziția primarului general

Prima dispoziție de primar general ce interzice accesul vehiculelo­r în zona zero a Centrului Bucureștiu­lui a fost dată în mandatul lui Gheorghe Răzvan Murgeanu. Ulterior, Sorin Oprescu a venit cu o actualizar­e a acelei dispoziții.

“Pentru protejarea Patrimoniu­lui de interes naţional reprezenta­t de Centrul Istoric al Bucureștiu­lui, se interzic accesul și circulaţia

tuturor autovehicu­lelor în zonele cuprinse între străzile: a. Calea Victoriei – Strada Doamnei – Bd. I.C. Brătianu – Strada Halelor – Splaiul Independen­ţei – Calea Victoriei și b. Bd. I.C. Brătianu – Strada Colţei – Strada G-ral Florescu – Calea Moșilor – Strada Sf. Vineri – Bd. I.C. Brătianu”, se arată în Dispoziția Primarului General 171 din 2011. Consiliul General al Municipiul­ui București a stabilit, prin HCGMB nr. 332/14.06.2018, tarifele de exploatare a parcajelor aparţinând domeniului public: “10 lei pe oră, tarif unic, de luni până duminică,în intervalul orar 00.00 – 24.00.Tariful permite utilizarea unui loc de parcare,fără rezervarea sau nominaliza­rea locului de parcare. Parcarea este limitată la o durată de maxim 2 ore, iar după expirarea acestei durate, se va aplica măsura suprataxăr­ii cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire; 10 lei pe oră x 24 de ore x 30 de zile tarif pentru unitățile hoteliere, complexe comerciale, săli de spectacole, baze sportive – locuri de parcare rezervate pe bază de contract; 120 de lei pe lună, tarif preferenți­al pentru riverani (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominaliza­rea locului de parcare)”. Tot în mandatul de primar general al Gabrielei Firea s-a mai pus problema amenajării de parcări pe zona pietonală. Parcările urmau să deserveasc­ă Prefectura Ilfov și alte instituții publice cu sedii în Centrul Istoric al Bucureștiu­lui ■

În baza deciziei Comisiei Tehnice de Circulație, Administra­ția Străzilor a trasat în zona menționata 5 locuri de parcare, 1 loc pentru persoane cu dizabilită­ți și 4 locuri pentru persoanele care au nevoie să parcheze la evenimente­le religioase asigurate de Biserica Șelari. PRIMĂRIA MUNICIPIUL­UI BUCUREȘTI

Pentru protejarea Patrimoniu­lui de interes naţional reprezenta­t de Centrul Istoric al Bucureștiu­lui, se interzic accesul și circulaţia tuturor autovehicu­lelor. DISPOZIȚIE A PRIMARULUI GENERAL AL CAPITALEI

SORIN OPRESCU

 ??  ??
 ??  ?? Ciolacu și Tudose nu dau semne de optimism cu privire la rezultatel­e de la alegeri.
Ciolacu și Tudose nu dau semne de optimism cu privire la rezultatel­e de la alegeri.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania