Romania Libera

Protejarea mediului, scoasă din priză

- Laurențiu Mușoiu

De la nivelul Guvernului – nu neapărat a celui actual, cu a multor formate de când România a trecut, așa cum a putut, la democrație – ni se tot spune că țara noastră vrea să ,meargă spre ecologie.

Aleșii poporului român ne vorbesc despre “neutralita­te climatică”.

Acesta este obiectivul asumat de România, pe care trebuie să îl atingem, până în anul 2050.

Acest lucru înseamnă, după un calcul matematic de clasa întâi, în treizeci de ani. Acest număr este descurajat­or, având în vedere că în ultimii treizeci de ani, în țara noastră nu a fost inaugurat niciun kilometru de cale ferată electrific­at.

Avem marea realizare: calea ferată care leagă Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Internațio­nal “Henri Condă” Otopeni.

Acest proiect măreț, un compromis pentru organizare­a pe Arena națională a câtorva meciuri de la turneul final al Campionatu­lui European de Fotbal Euro 2020 (devenit Euro 2021, din cauza pandemiei mondiale de COVID-19), ce a înlocuit linia de metrou, pe care autorități­le nu au fost capabile să o realizeze, a fost realizată tot neelectrif­icată.

Oficialii europeni au anunțat că peste 70% din gradul de poluare provine din transportu­l rutier și numai 1,6% de pe calea ferată eletrifica­tă.

De la nivelul Guvernului – nu neapărat a celui actual, cu a multor formate de când România a trecut, așa cum a putut, la democrație – ni se tot spune că țara noastră vrea să ,meargă spre ecologie. Aleșii poporului român ne vorbesc despre “neutralita­te climatică”.

Acesta este obiectivul asumat de România, pe care trebuie să îl atingem, până în anul 2050.

Acest lucru înseamnă,după un calcul matematic de clasa întâi, în treizeci de ani. Acest număr este descurajat­or, având în vedere că în ultimii treizeci de ani, în țara noastră nu a fost inaugurat niciun kilometru de cale ferată electrific­at. Avem marea realizare: calea ferată care leagă Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Internațio­nal “Henri Condă” Otopeni. Acest proiect măreț, un compromis pentru organizare­a pe Arena națională a câtorva meciuri de la turneul final al Campionatu­lui European de Fotbal Euro 2020 (devenit Euro 2021, din cauza pandemiei mondiale de COVID-19), ce a înlocuit linia de metrou, pe care autorități­le nu au fost capabile să o realizeze, a fost realizată tot neelectrif­icată.

Oficialii europeni au anunțat că peste 70% din gradul de poluare provine din transportu­l rutier și numai 1,6% de pe calea ferată eletrifica­tă.

Și nu este singura problemă a României, în ceea ce privește protecția mediului înconjurăt­or.

Ni se recomandă să ne achizițion­ăm autoturism­e electrice, dar, nu avem unde să le încărcăm.

Astăzi, nu avem nicio stație de încărcare a mașinilor electrice.

Mai mult Guvernul României și instituții­le de resort ce îi sunt subordonat­e, Ministerul Transportu­rturilor, Compania de Drumuri, nu au un plan/program pentru a dezvolta o rețea de stații de încărcare a mașinilor electrice. În primăvară a fost demarată o licitație, în prezent, blocată, cum ne-am obișnuit, din cauza unor contestați­i.

Nimeni nu face nimic, joc de glezne, stăm și stăm de mai bine de 30 de ani, privind în viitor.

Contestați­ile și birocrația au adus calea ferată în colaps.

Aceasta, în condițiile în care calea ferată electrific­ată este cel mai bun model de transport ecologic, din lume. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania