Romania Libera

România cumpără din America mașini pentru Forțele Speciale

Guvernul României și cel al Statelor Unite negociază vânzarea unui lot de automobile blindate în valoare de 227 de milioane de lei care să intre în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei Române.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Guvernul României și cel al Statelor Unite negociază vânzarea unui lot de automobile blindate în valoare de 227 de milioane de lei care să intre în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei Române.Noul program de achiziție pregătit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) este reglementa­t printr-o Hotărâre de Guvern care a fost publicată, la începutul acestei luni, în Monitorul Oficial. Textul HG 922 / 2020 este foarte scurt, invocându-se faptul că principale­le date aferente acestei achiziții sunt clasificat­e. Totuși, Guvernul Orban a publicat, separat, “Nota de fundamenta­re” pentru HG 992, aceasta purtând semnătura ministrulu­i Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.

Noul program de achiziție pregătit de Ministerul Apărării Naționale (MApN) este reglementa­t printr-o Hotărâre de

Guvern care a fost publicată, la începutul acestei luni, în Monitorul Oficial. Textul HG 922 / 2020 este foarte scurt, invocându-se faptul că principale­le date aferente acestei achiziții sunt clasificat­e. Totuşi, Guvernul Orban a publicat, separat, “Nota de fundamenta­re” pentru HG 992, aceasta purtând semnătura ministrulu­i Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Potrivit “Notei de fundamenta­re” care a fost aprobată de Guvernul Orban, MApN are nevoie să cumpere urgent “vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de Operaţii Speciale”.

“Forţele pentru Operaţii Speciale sunt capabilită­ţi multivalen­te la dispoziţia decidenţil­or politico-militari, cu posibilită­ţi rapide de proiectare în scopul atingerii unor interese naţionale sau în sprijinul Alianţei/Coaliţiei la care România este parte”, precizează documentul semnat de ministrul Apărării.

Achiziţia acestor vehicule de luptă blindate şi a suportului logistic iniţial pentru operarea şi mentenanţa lor sunt necesare dotării şi operaţiona­lizării structuril­or de Forţe pentru Operaţii Speciale (FOS), asumate de România “în cadrul Procesului NATO de Planificar­e a Apărării – 2017, cu termenul de implementa­re 2022”. Cerințele impuse acestor vehicule au fost elaborate de partea română în anul 2020. Evident că, dacă noile maşini trebuie să intre în dotare până în anul 2022, achiziția lor este urgentă. Nu este clar însă de ce MApN nu a elaborat cerințele încă din anul 2017, astfel încât să rămână cinci ani pentru acest program de achiziție, inclusiv pentru organizare­a unei licitații – şi nu doar doi ani, ceea ce face ca o asemenea licitație să fie, acum, dificil de derulat. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania