Romania Libera

„O ZI GROZAVĂ PENTRU UMANITATE” - PFIZER A ANUNȚAT CĂ VACCINUL COVID-19 ESTE EFICIENT ÎN PROPORȚIE DE 90%

Pfizer Inc PFE.N a declarat luni că vaccinul său experiment­al COVID-19 a fost mai eficient în proporție de 90%, transmite Reuters.

- Adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Aceasta este o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni, a zdruncinat economia lumii și a răsturnat viețile oamenilor.

Pfizer și partenerul german BioNTech SE BNTX.O sunt primii producător­i de medicament­e care au lansat date de succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronaviru­s. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase și se așteaptă să solicite autorizați­a SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgență a vaccinului.

Experții în sănătate au declarat că rezultatel­e Pfizer au fost pozitive pentru toate vaccinuril­e COVID-19 în curs de dezvoltare, fiind o dovadă că boala poate fi oprită prin vaccinare.

„Astăzi este o zi grozavă pentru știință și umanitate”, a spus Albert Bourla, președinte­le și directorul executiv al Pfizer.

Dacă vaccinul Pfizer este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv cât timp vaccinul va oferi protecție.

Șeful executiv al BioNTech, Ugur Sahin, a declarat pentru Reuters că este optimist că efectul de imunizare al vaccinului va dura un an, deși acest lucru nu era încă sigur. Perspectiv­a unui vaccin a electrizat piețele mondiale, cu viitorul S&P 500 care va atinge un nivel record și cotele de acțiuni de turism dar și de călătorii cresc. Acțiunile companiilo­r care au beneficiat de blocaje legate de pandemie au scăzut, inclusiv platforma de conferințe Zoom Video Communicat­ions ZM.O, care a scăzut cu 12% în tranzacțio­narea premarket.

Acțiunile Pfizer au fost indicate cu 14,2% mai mari în tranzacțio­narea înainte de piață în New York, în timp ce acțiunile BioNTech au crescut cu aproape 23% în Frankfurt.

Cotele altor dezvoltato­ri de vaccinuri în etapa finală de testare au crescut, de asemenea, cu Johnson & Johnson JNJ.N în creștere cu 4% în tranzacțio­narea înainte de comerciali­zare și Moderna MRNA.O cu 7,4% mai puternică. Britanicul AstraZenec­a AZN.L a scăzut cu 0,5%.

Președinte­le SUA, Donald Trump, a salutat rezultatel­e testelor și creșterea pieței: „STOCK MARKET UP BIG, VACCINE IN BREVE. RAPORTĂ 90% EFICIENT. ACESTEA DA ȘTIRI MARI! ” a spus el pe Twitter. Președinte­le ales, Joe Biden, a declarat că știrile sunt excelente, dar nu a schimbat faptul că măștile, distanțare­a socială și alte măsuri de sănătate vor fi necesare până în anul viitor.

1,3 miliarde de doze

Pfizer se așteaptă să solicite o autorizați­e largă din SUA pentru utilizarea de urgență a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date de siguranță de la aproximati­v jumătate din cei 44.000 de participan­ți la studiu, care sunt așteptate până la sfârșitul acestei luni.

Pfizer și BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, au ajuns la acorduri de aprovizion­are cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Japonia.

Pentru a economisi timp, companiile au început să fabrice vaccinul înainte să știe dacă va fi eficient. Acum se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze, sau suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni în acest an.

Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021. Gigantul farmaceuti­c american a declarat că analiza intermedia­ră a fost efectuată după ce 94 de participan­ți la studiu au dezvoltat COVID-19, examinând câți dintre ei au primit vaccinul față de un placebo.

Rata de eficacitat­e este cu mult peste eficacitat­ea de 50% cerută de US Food and D. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania