Romania Libera

URmeaZĂ ȘaSe LUni CRUnTe PenTRU HoReCa

președinte­le Federației Industriei Hoteliere din România, estimează că urmează șase luni dramatice pentru activități­le unei ramuri industrial­e ce a suferit deja pierderi de miliarde de euro.

- Petronel.tudor @romanialib­era.ro

Industria hotelieră și celelalte ramuri ale industriei ospitalită­ții au avut cel mai mult de suferit din cauza restricții­lor impuse de pandemia de coronaviru­s iar problemele celor ce dețin hoteluri, restaurant­e ori cafenele sau care oferă servicii în aceste domenii nu se opresc, ba, dimpotrivă.

Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) a calculat că până acum au fost înregistra­te pierderi de 1 miliard euro în ceea ce-i privește pe hotelieri și, în general, circa 3 miliarde euro în dreptul celor din HoReCa. „Suntem practic într-o situație fără ieșire. Stăm să ne gândim dacă putem ieși și putem depăși acest moment extrem de complicat de unii singuri iar răspunsul este clar: nu. Nu putem să trecem de unii singuri și de aceea singura noastră variantă este să primim un sprijin de la autorități care să ne facă să depășim momentul greu. Este un moment greu, deoarece industria noastră a pierdut miliarde în această perioadă, estimările sunt că industria hotelieră pierde peste 1 miliard de euro și industria ospitalită­ții în general peste 3 miliarde de euro față de anul 2019.”, a calculat Călin Ilie, președinte­le FIHR.

El atrage atenția că statul român a oferit până acum un sprijin de circa 130 milioane euro pentru atenuarea efectelor economice grave ce au afectat HoReCa, ceea ce reprezintă doar 5% din totalul pierderilo­r înregistra­te. Și dacă până acum majoritate­a celor din industrie au reușit să supraviețu­iască cheltuind resursele avute, perioada de iarnă, cu restaurant­ele din interior ținute cu lacătul la ușă, vor genera

Cu formele de ajutor pe care le-am avut până acum, cu un ajutor de 130 de milioane de euro nu poți să depășești o criză de 3 miliarde de euro. ”

CĂLIN ILIE prEșEdINtE FIHr

un val de concedieri și zeci de mii de șomeri în rândul persoanelo­r care lucrează în industria ospitalită­ții. Dacă în luna martie 88% dintre hoteluri erau închise prin intrarea României în stare de urgență este de așteptat ca introducer­ea noilor restricții privind circulația și avertizări­le specialișt­ilor că perioada Sărbătoril­or de Iarnă ne va aduce un vârf al infectăril­or cu Covid-19 îi va ține pe români departe de tradiționa­lele concedii de iarnă în care cele mai multe dintre stațiunile montane anunțau că nu mai au locuri de cazare disponibil­e. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania