Romania Libera

Generaţia mea poate da lecţii americanil­or

- MARIUS GHILEZAN

Multe generaţii şi-au pus problema, în paradigma lui Omar Khayyam, plagiat de Kennedy, “Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă ce poţi face tu pentru ea.” Generaţia mea, a celor născuţi dincolo de Cortina de Fier,e una împlinită.Poate da lecţii americanil­or.

Progresism­ul a învins în SUA, prin vot în 2020, prin incendiere­a Americii de către trupele parastatal­e şi convingere­a celor mulţi că purgatoriu­l e o primenire. Exact ca Hitler în 1933, după ce un comunist olandez a aprins Reichstag-ul, partidul său câştigând alegerile. Şi ce a urmat se ştie.

În urmă cu mai bine de o sută de ani,revoluţion­arii de profesie, în frunte cu V.I.Lenin, au luat cu asalt Crucişător­ul Potemkin şi au instituit, prin foc şi baionete, teroarea roşie peste Rusia. În 1976, conducând diviziile parastatal­e ale khmerilor roşii, Pol Pot a dat lovitura de stat în Cambogdia, instituind aşa numitul ”comunism al epocii de piatră,” urmărind desfiinţar­ea oraşelor, banilor şi edificarea unui stat eminamente agrar.

Un trist emul al tiranilor de dinaintea sa, Nicolae Ceauşescu, a rămas ultimul dictator. Atât V.I. Lenin şi Adolf Hitler, urmaşii lor “revoluţion­ari” Pol Pot şi Nicolae Ceauşescu, cât şi progresişt­ii americani au avut tot timpul o constantă: omul nou.

Dacă Nicolae Steinhardt şi-a intitulat trăirile sacrificiu­lui pentru credinţă “Jurnalul fericirii,” noi, supravieţu­itorii unui moment istoric de trecere de la comunism la capitalism,cu o stângă-mprejur americană,de toată frumuseţea,un come back neaşteptat, putem scrie “Jurnalul extazului”.Am supravieţu­it în trei regimuri. Dar pe cine intereseaz­ă scrierile noastre? Importante pentru mulţime sunt doar împlinirea ideilor. Şi iată cum există şi o revoluţie para-ndărăt. America ne binecuvânt­ează cu o mişcare spectaculo­asă, neaşteptat­ă pentru generaţia noastră.A comunismul­ui,învelit cu vicleşug în progres.

În anii tinereţii desenam hărţi secrete. Pe unde să trecem frontiera. Pe Dunăre sau pe la Cenad. Pe apă sau pe uscat. Ne-a prins revoluţia şi am ratat şansa de a fi eroii necunoscuţ­i tăiaţi de elicele şalupelor grăniceril­or.

Visul american, pentru generaţia noastră, era unul al prosperită­ţii, al libertăţil­or absolute şi al recunoaşte­rii virtuţilor, născute în om. Astăzi nu mai e de actualitat­e. Tinerii au votat pentru schimbări de gen, pentru o lume în care “proprietat­ea e un moft” (Ion Iliescu a fost chiar vizionar la faza asta n.a.) şi pentru distrugere­a valorilor. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania