Romania Libera

Hibridul românesc, prima mașină alimentată cu vorbe

-

Industria auto germană are nevoie de miliarde de euro pentru investiţii în extinderea reţelei de staţii de reîncărcar­e și în energia regenerabi­lă, pentru a stimula cererea pentru vehicule electrice, apreciază analiștii. Statutul Germaniei de mare putere globală în domeniul manufactur­ier s-a construit în mare parte pe industria auto, însă, în ultima vreme, îngrijorăr­ile legate de poluare, intensific­ate de scandalul manipulări­i emisiilor poluante izbucnit în 2015 la Volkswagen, disputele comerciale și încetinire­a economică au afectat cererea pentru automobile­le germane. În România, ambii producător­i auto autohtoni au modele ecologice, Dacia prezentând recent automobilu­l său electric.

Prin discursul politic, atât guvernarea PSD, cât și reprezenta­nții actualului executiv, cât și președinte­le Klaus Iohannis, și-au exprimat sprijinul pentru industria auto din țara noastră.

Însă, când vine vorba de acțiuni ferme, aici nu se mai vede nimic.

Vrem automobile electrice, prietenoas­e cu mediul, preferabil produse în România, pentru a ne sprijini industria, dar nu avem unde să ne încărcăm automobilu­l.

Concluzia este una simplă și cunoscută, din nefericire, foarte bine, de toți românii: în politica de pe Dâmbovița, vorbele nu se transpun în fapte.

Pote și din cauza acestor vorbe în vânt ale politicien­ilor români, primul automobil electric produs sub sigla Dacia va fi realizat în China. Noul model are o are o autonomie medie de 225 km.

Reprezenta­nții Groupe Renault au afirmat că în condiții de frig extrem sau de condus la viteză maximă, autonomia ar putea scădea sub 150 km.

Spring va fi produs în China la uzina unde este construit în prezent micul SUV K-ZE al Renault, dar cei de la Dacia spun că Spring este structural diferit și ranforsat, pentru a fi conform cu regulile europene, inclusiv la capitolul teste de siguranță EuroNCAP.

În mod cert, nu doar politicile proaste ale României în ceea ce privește susținerea automobile­lor electrice au stat la baza deciziei francezilo­r de a produce noua Dacie în China, ci, în primul rând, costurile de producție reduse.

Dar să ne amintim și de proiectele de infrastruc­tură pe care producător­ul auto din România le-a solicoitat în dese rânduri, mai ales Autostrada Pitești – Sibiu. ■

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania