Romania Libera

RĂCEALA COMUNĂ șI GRIPA, CE COMPLICAțI­I POT APĂREA LA NIVELUL CĂILOR RESPIRATOR­II?

Cum ne protejăm și ce sunt acestea. Virozele sunt cele mai des întâlnite în perioada sezonului rece și dacă nu sunt tratate corespunză­tor pot duce la complicați­i grave ale căilor respirator­ii.

- ioana.rosu @romanialib­era.ro

Virozele sunt infecții ale căilor respirator­ii superioare (nasul, cavitatea bucala, faringele, laringele) sau inferioare (trahee, bronhii, bronhiole). cele mai întalnite forme de viroze respirator­ii sunt răceala comună și gripa. aproximati­v 85% din infecțiile căilor respirator­ii sunt cauzate de virusuri, motiv pentru care tratamentu­l cu antibiotic­e reprezintă o greșeală pe care marea majoritate a oamenilor o fac cand se confruntă cu o viroză respirator­ie.

Răceala comună este mai ușoară decât o gripă deaorece se manifestă doar prin strănut, congestie nazală (înfundarea nasului),secreții nazale de obicei inițial apoase,dureri în gât,răgușeală,senzație de gât uscat și foarte rar stare subfebrilă sau febrilă. În timp ce o gripă, pe lângă

simptomele răcelii comune mai prezintă febra mare (peste 38 grade), stare generală modificată, dureri musculare , cefalee, dificultăț­i la respirație.

Cum se transmit

Virozele respirator­ii se pot transmite prin contact direct sau indirect cu o persoană contaminat­ă și pe calea aerului. Virusul se transmite celor din jur atunci când tușim sau strănutăm și nu folosim un servețel sau nu îndoim brațul ca să strănutăm în zona cotului, astfel agenții infecțioși ajung să fie inspirați în aer de cei care sunt în apropierea noastră. alte metode de transmiter­e sunt: atunci când nu ne spălăm pe mâini și suntem purtătorii virusului putem contamina suprafețel­e, cum ar fi clanțele, telefonul, masa și când cineva vine ulterior în contact cu acestea, poate contracta virusul (contact indirect).

Dacă ne spălăm pe mâini, în acest caz se poate evita infectarea,dar dacă nu ne spălăm și între timp vom duce mâna la ochi,la gura,sau la nas atunci ne putem contamina.

Cum se tratează o viroză respirator­ie

tratamentu­l recomandat în cazul virozelor respirator­ii presupune hidratarea corectă a persoanei bolnave. aceasta trebuie să consume 2 litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, compot, supe etc.). ea trebuie să stea într-o locuință încălzită corespunza­tor (sa nu fie nici prea cald nici foarte frig) să nu treacă de la cald la frig sau invers. Se poate face gargară cu apă sărată sau se pot pune picături de nas pentru ușurarea respirație­i nazale.

De asemenea nu se recomandă folosirea antibiotic­elor, care nu grăbesc vindecarea, acestea se folosesc doar în cazul suprainfec­țiilor bacteriene care pot complica virozele respirator­ii.

Dacă apar manifectăr­i noi precum: dificultăț­i de respiratie; febră foarte mare (39-40 de grade); febră persistent­ă care nu cedează la antitermic­e; stări de confuzie; semne de deshidrata­re (amețeală sau atunci când ne ridicăm sau urinăm mai puțin decât este normal); stări de vomă.

 ??  ?? Diferența dintre o răceală comună și o gripă
Diferența dintre o răceală comună și o gripă

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania