Romania Libera

Trenul spre aeroport, electrific­at cand vor zbura porcii

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

În România, de la începutul anului, au fost înmatricul­ate peste 1.400 de automobile verzi,electrice și hibride. Guvernanți­i par să fi uitat despre acel Green Deal, adică reducerea spre zero a emisiilor de carbon, a poluării.

În tot acest timp, Germania ajută industria auto cu două miliarde de euro, pentru a realiza trecerea la motoare electrice și conducere autonomă. Oficialii germani au fost de acord cu un pachet de sprijin de două miliarde de euro pentru a-i ajuta pe producător­ii auto să treacă de la motoarele cu combustie, la cele pentru mașinile electrice, și la conducerea autonomă, potrivit unui document al Ministerul­ui Economiei din Germania.

Conform programulu­i, care va intra în vigoare în 2021, Guvernul de la Berlin intenţione­ază să acorde subvenţii jucătorilo­r cheie din industria auto, până în 2024.

De asemenea, fondurile vor fi folosite pentru activităţi de cercetare dezvoltare pentru digitaliza­rea lanţurilor de aprovizion­are, imprimare 3D, pregătirea angajaţilo­r și folosirea în comun a datelor privind producţia.

Executivul german intenţione­ază să acopere până la 60% din costurile pentru marile companii și 80% pentru firmele mici și mijlocii care realizează facilităţi de producţie prietenoas­e cu mediul.

„Trecerea la noile produse, în special pe segmentul mobilităţi­i electrice, necesită o ajustare a producţiei. Ciclurile de producţie inovative necesită facilităţi de producţie mai flexibile, iar presiunea costurilor este ridicată”, se arată într-un document consultat de Reuters.

Programul face parte din planul de redresare al economiei germane, menit să atenueze impactul pandemiei de coronaviru­s, scrie Agerpres. Producător­ii auto din cea mai mare economie europeană s-au confruntat în 2019 cu un an dificil, deoarece încetinire­a PIB-ului a coincis cu tranziţia dinspre autovehicu­lele echipate cu motoare cu combustie internă spre autovehicu­lele electrice. În plus, temerile privind escaladare­a tensiunilo­r comerciale globale au afectat încrederea în industrie. ■

Trecerea la noile produse, în special pe segmentul mobilităţi­i electrice, necesită o ajustare a producţiei.

DOCUMENT AL STATULUI GERMAN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania